Ekonomi är förutsättning för bra miljö

I dag skriver jag i Helsingborgs Dagblad/Landskrona Posten/Nordvästra Skånes Tidningar med en replik till en Stig Broqvist som vill införa köpstopp med hänvisning till miljön. Läs min replik här eller enligt nedan:

Replik till Stig Broqvist med rubriken: ”Miljö och behov före pengar”, 24/8.
När Stig Broqvist vill att vi ska minska vår konsumtion och införa köpstopp blundar han för alla de konsekvenser det skulle innebära för vårt välstånd och levnadsstandard. Det kan finnas ideologiska skäl att sluta köpa saker och börja bruka sin egen jord men att låtsas som att det inte får konsekvenser är antingen naivt eller intellektuellt ohederligt. Broqvists argumentation för ”miljö och behov före pengar” hör hemma i sagornas värld eftersom verkligheten säger att miljöförbättringar också är den logiska följden av ökad ekonomisk tillväxt. Utsläppen av växthusgaser i Sverige minskade med närmare 9 procent mellan 1990 och 2006. Detta samtidigt som ekonomin under samma period växte med 44 procent, enligt eurostat.

Vad Broqvist missar är att shopping, handel och konsumentmakt är förutsättningar för att klara miljön eftersom ny teknik, ökad medvetenhet och mer resurser möjliggör det som jordens fattiga bara kan drömma om. Om Broqvist hade rätt så skulle miljön ha varit som allra bäst som det var i Sverige för hundratals år sedan eller som det är i dag i många av världens absolut fattigaste länder. Det stämmer inte. Låt oss aldrig bli så bortskämda att vi tar allting vi har för givet och börjar romantiserar länder och beteende som leder till att kamp för mat för dagen blir långt mer prioriterat än vårt klimat den viktiga miljön.

André Assarsson
1:e vice förbundsordförande
Moderata Ungdomsförbundet
Annonser

Ett svar to “Ekonomi är förutsättning för bra miljö”

  1. Grön? Says:

    Hej, läs gärna inlägget om förhållandet mellan tillväxt och miljö och besvara det :)

    http://www.avveckling.wordpress.com

    Mvh

    Velig grön väljare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: