”Jag står för varje siffra jag skrivit”

Utdrag ur dagens Helsingborgs Dagblad/NST/Landskrona Posten:

Moderaten André Assarsson anser att HD/NST:s granskning av statistiken för ungdomsarbetslösheten är missvisande och att EU:s definition är mer rättvisande.

DEBATT. Artikeln i HD/NST20/8 med rubriken: ”Politiska intressen blåser upp ungdomsarbetslösheten” är en välkommande granskning men missar helt att regeringens nya definition av arbetslöshet återspeglar verkligheten bättre än den förra.

Jag tillhör en av de flitiga debattörerna på debattsidan som nämns i artikeln och som vice förbundsordförande för Sveriges största partipolitiska ungdomsförbund är bekämpning av ungdomsarbetslöshet en hjärtefråga och jag står för varje siffra jag skrivit. Vi moderater kritiserade nämligen den förra socialdemokratiska regeringen inför valet 2006 för försköning av siffrorna genom att bland annat inte räkna in ungdomar som studerar på heltid men som söker jobb på deltid. När socialdemokraterna talade om sex procent pratade vi moderater, med all rätt, om en betydligt högre siffra upp emot 20 procent.  Efter maktskiftet ändrade regeringen arbetslöshetsstatistiken till en EU-anpassning och den nya definitionen är betydligt mer rättvisande.

Det är ofrånkomligt att alldeles för många ungdomar i Sverige vill ha arbete och söker arbete men aldrig får chansen att göra rätt för sig på arbetsmarknaden. Själv känner jag många både på gymnasiet och på Campus Helsingborg som studerar enbart för att kunna försörja sig och slippa leva på bidrag men vill i själva verket jobba. Varför skulle inte dessa räknas in i statistiken? Bara för att ungdomar 15-24 år i många fall kan försörjas av sina föräldrar är det väl inget skäl att inte ta deras situation på lika stort allvar som andra åldersgrupper? En grundskoleelev som vill jobba extra på helger och skaffa sig viktiga arbetslivserfarenheter förtjänar ett bättre politiskt bemötande än att sorteras bort i statistiken.

När HD/NST skriver att inte ens hälften är arbetslösa på riktigt så stämmer inte detta eftersom regeringens och EU:s definition av arbetslöshet är den som gäller. Den avgör vad som är på riktigt och ger en bättre bild av verkligheten än socialdemokraternas gamla definition som bara var ett dåligt sätt att försöka dölja ett politiskt misslyckande.

Sverige har haft en ungdomsarbetslöshet på 15-25 procent oavsett konjunkturläge i många decennier nu. När konjunkturen viker och turordningsregler varslar ut unga först, blir problemen så klart än värre. Att politiker och intresseorganisationer ägnar sig ordklyveri hjälper inte mellan en femtedel och en tredjedel av alla unga som vill göra rätt för sig men som lever i utanförskap. Varje människa som kan arbeta, vill arbeta men inte får ett arbete är ett misslyckande.

André Assarsson (M)

1:e vice förbundsordförande

Moderata Ungdomsförbundet

Läs reportrarnas svar här

Annonser

Ett svar to “”Jag står för varje siffra jag skrivit””

  1. Oscar Says:

    Du är sorgligt blind. Du säger att regeringens definition av arbetslösheten är riktigt eftersom de säger att den är det, som försvar mot kritik. Men socialdemokraternas definition hör till sagornas värld, men varför? De sa ju också att deras var riktig? Ställ gärna lite högre krav när du granskar dig och dina egna nästa gång. Man behöver inte alltid lyda blint!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: