HD: Återupprätta bostadsmarknaden

I dag skriver jag i Helsingborgs Dagblad på debattplats om att återupprätta bostadsmarknaden. Läs debattartikeln i sin helhet på http://hd.se/ledare/2009/08/13/aateruppraetta-bostadsmarknaden/

Återupprätta bostadsmarknaden

Skrota regleringarna, halvera byggmomsen och sluta rikta subventioner till det som inte efterfrågas, skriver André Assarsson (M).

DEBATT. Om bara några veckor börjar en ny termin vid Campus Helsingborg och till hösten väntas rekordmånga nya studenter inleda sina högre studier. Att utbilda sig handlar i grunden om att förverkliga sig själv men för många är bostadssituationen så ohållbar att självförverkligandet förblir en utopi. Därför är det hög tid att sätta konkurrens och valfrihet på den politiska dagordningen för att garantera goda förutsättningar för Helsingborg att bli en attraktiv studentstad med plats för alla.

Dagen studenter bor till större delen i lägenheter eller villor och radhus. Bara en av fem bor i studentbostäder som finns på studieorterna i Sverige. För många är en första bostad det första steget ut i vuxenlivet men bostadsbristen sätter käppar i hjulet och krossar drömmar. I en undersökning som Malmö högskola nyligen genomförde svarade 26 procent att de tackade nej till eller hoppade av utbildningar på grund av bostadsbristen. I Helsingborg är rummen på studenthemmen slut, för många är andra- och tredjehandskontakt långt borta i andra städer i bästa fall sista lösningen.

Det är hög tid att göra bokslut med en förlegad bostadspolitik som gjort livet surt för hyresgäster i allmänhet och studenter i synnerhet sedan andra världskriget. Hyresregleringar, skatter och subventioner leder till färre bostäder och fler köer. Inte några andra varor eller tjänster är så prisreglerade som hyrorna. På många orter innebär hyresregleringen att fastighetsägare som vill bygga nytt inte får ta ut den hyra som krävs för att investeringen skall vara ekonomiskt försvarbar. Skyhög byggmoms och riktade subventioner gör det ännu mer olönsamt att bygga nytt.

Det enda rätta vore att lämna ett dåligt fungerande system med subventioner och omfattande politisk styrning, till ett system där boende, byggande och bostadsfinansiering sker i enlighet med människors efterfrågan och önskemål. Genom att skrota regleringarna, halvera byggmomsen och sluta rikta subventioner till det som inte efterfrågas, skulle vi åter kunna upprätta en fungerande bostadsmarknad.

André Assarsson (M)
1:e vice förbundsordförande, Moderata ungdomsförbundet

Annonser

Ett svar to “HD: Återupprätta bostadsmarknaden”

  1. PEZ Says:

    Helt rätt förutom det där med byggmomsen. Där avslöjar du att du är lika lockad av subventioner som alliansregeringen och sossarna. Bloggade ett mer utförligt svar här: Inga subventioner men halv byggmoms?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: