Varning för Vänstern

I dag skriver Anders Bolling i Dagens Nyheter om den pågående lågkonjunkturen och sätter den i kontrast till historiens motsvarigheter. Det konstateras att vi som sämst kan hamna på 2005 års BNP-nivå och på längre sikt kan få det bättre än någonsin. Det är sant och tål att berättas. Vad som emellertid oroar mig är inte att vi har en djupare lågkonjunktur utan snarare på vilket sätt – om ens över huvud taget – Sverige drar lärdom av densamma.

Den pågående lågkonjunkturen beror uteslutande på en högkonjunktur där konsumtion, lån och krediter skett på bekostnad av framtida betalningar. Köpfesten måste förr eller senare betalas av någon någonstans i ekonomin eftersom allting måste gå ihop. Vilka lärdomar bör därför dras? För det första bör bankerna vara mer restriktiva med utlåning, vilket i sin tur beror på att Riksbankens styrränta varit för låg. Det skapar en ohållbar situation där banker kan få tillgång till pengar som egentligen inte borde finnas.

Glädjande nog finns det ett brett och folkligt stöd för Anders Borgs och regeringens restriktiva och ansvarstagande ekonomiska politik. Det spenderas som aldrig förr på andra sidan Atlanten, skapas rekordunderskott runtom i Europa men Alliansregeringen säger Njet åt ökade utgifter, med ökat opinionsstöd från svenska folket. Bra! Därmed har regeringens ekonomiska politik kompenserat för Riksbankens party där det varit Happy Hour 24/7 de senaste åren.

För det andra bör marknaden avregleras ytterligare. I tider av kris och krav på ekonomisk återhämtning ställs ännu större krav på naturliga omsvängningar i ekonomin där dåliga företag försvinner och bra överlever. Det som kallas för kreativ förstörelse är inget annat än svenska folkets och övriga världens vilja som får gehör genom att det som efterfrågas också produceras.

Det finns ingen anledning att tillverka dyra, miljöfarliga och förlegade bilar om ingen vill ha dessa. Det finns ingen anledning att bygga stora båtar i varvsindustrier. om detta kan göras för mindre än halva priset någon annanstans. Det finns ingen anledning för 85 procent av befolkningen att ägna sig åt jordbruk, om bara 10 procent kan göra det minst lika bra eller någon annan i världen kan sälja det till oss för ännu mindre kostnader. Så har historien varit fylld av omställningar – omställningar som inte kunnat varit möjliga i en planekonomi eller illa reglerad blandekonomi.

Det enda reella och faktiska hotet mot den svenska återhämtningen av ekonomin som jag ser det är faktiskt vänsterkartellens ekonomiska politik. Där hotar nämligen planekonomi-Ohly, slösa-Mona och höjallaskatterpåsådantsomgertillväxt-Eriksson. Med vänstern kommer den pågende baksmällan som gör att vi så sakterligen kan orka oss tillbaka till vardagen snabbt förvandlas till 5-6 flaskor återställare med party något år för att sedan hamna i djup och allvarlig kostnadskris.

Spendera, slösa och skicka pengarna överallt och till alla är vänsterns budskap. Bara det är värt en fet varningsskyllt utanför respektive partis partikanslier!

Annonser

3 svar to “Varning för Vänstern”

 1. PEZ Says:

  Det ekar falskt när du i ena andetaget hyllar regeringens återhållsamhet och i nästa konstaterar att det är bra att ”dåliga företag försvinner och bra överlever” (något jag håller med om). Denna naturliga och nyttiga marknadsprocess sätter ju regeringen effektivt hinder för genom att backa upp bankerna med billiga lån och garantier för spararna. Alliansregeringen är en stor besvikelse med sin omfamning av kollektivavtal, regleringsiver utbyggnad av övervakningssamhället och all annan politik de kopierat verbatim från sossarna.

 2. André Assarsson Says:

  PEZ,

  Jag kan hålla med om delar av kritiken men samtidigt har ju inte alliansregeringens politik de facto spelat någon roll för nämnd marknadsprocess. Vare sig bankerna eller spararna är berörda av dessa garantier, vilka också kan vara rimliga eftersom det inte är spararnas fel att riksbanken manipulerar ränteläget.

  Skurken i sammanhanget är riksbanken. Tveklöst. Det är den som skapar bubblorna genom orimligt fördelaktiga räntelägen till bankerna, vilket skapar konjunkturer och bubblor som brister. Samtidigt är den självständiga riksbanken och flytande valutan klart att föredra framför politisk penningpolitik med fasta växelkurser.

  Vad gäller kollektivavtal håller jag med dig. Det finns ingen anledning för regeringen att upprätthålla ett regelverk som sätter ungdomar i utanförskap och som nekar arbetstagare möjligheter att påverka sin arbetssituation. Regleringsiver vet jag inte som åsyftas med och övervakningen måste ske proportionerligt mot hotbilden, vilket tyvärr inte är fallet.

 3. PEZ Says:

  Det är klart att både sparare och banker är berörda av garantierna. Det sätter ju hela urvalsprocessen ur spel. Bankerna kan agera hur huvudlöst som helst och ändå vara säkra på att pappa Borg kommer att rädda dem. Spararna har ingen anledning att välja en ansvarsfull bank för det spelar ju ingen roll när skattepengar ändå garanterar vårt sparande.

  Regleringsiver: Vad sägs om bensinskatt för att reglera hur mycket bensin vi använder? Alkhol-monopol? Statligt monopol på spel? Skatt på el. Lägre moms på konsumtion som anses ”bra” för oss? Statlig television och radio? Listan är lång. Hela den politiska normen är förskjuten kraftigt åt vänster. Moderaterna kramar om de socialistiska värderingarna som om de vore gosedjur. Att ifrågasätta dem vore att skrämma bort för många väljare. I valet mellan makten och sina värderingar valde partiet makten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: