Världen blir bättre av shopping – inte sämre

Publicerad i dagens Helsingborgs Dagblad (ej på nätet) med tillhörande fin-fin bild på detaljhandelsbutik.

Världen blir bättre av shopping – inte sämre

Artikeln i HD, 6/8 med rubriken: ”Shoppingstopp fungerar utmärkt” är en okritisk hyllning till ett beteende som skulle leda till massarbetslöshet, fattigdom och misär för många av världens länder. Med glädjebilder, länktips och stort uppslag med HD:s klimatfamilj på Ven som infört köpstopp från och med den 1 juni vilseleds läsarna att det skulle vara bra för miljön och ekonomin om vi handlade mindre, när det i själva verket är precis tvärtom.

Det är handeln och konsumtion som skapat allt det välstånd vi ser runt omkring oss. Världen blir bättre – inte sämre. Sedan 1981 har antalet människor som lever i absolut fattigdom enligt FN:s definition minskat med 500 miljoner och har nyligen tagit sig under siffran en miljard. Samtidigt har spädbarnsdödligheten i utvecklingsländerna nästan halverats sedan 1970, något som möjliggjorts tack vare konsumtion och handel.

Men vad händer med alla fattiga människor om vi slutar handla? Hur ska de kunna ta sig ur fattigdom? Hur skaffar sig familjen i stora delar av Afrika eller Asien mat på bordet och en skälig levnadsstandard om de inte får köpa och sälja de produkter som vi en gång gjorde när vi svenskar blev rika? Hur ska vi svenskar själva ens kunna gå till några arbeten och fortsätta njuta av vår levnadsstandard om alla slutar att konsumera?

I artikeln argumenteras det också okritiskt för att fler borde sluta shoppa för klimatets skull men tror vi verkligen att någon orkar tänka på klimatet om det inte ens finns mat på bordet? Tror vi att transportsektorn ska kunna förbättras med fler och bättre klimatvänliga transporter, om folk slutar att efterfråga det? Bara genom att fler kan få råd med klimatsmart teknik kan vi på allvar minska koldioxidutsläppen i världen.

Avslutningsvis skulle vi få inte bara ett tråkigare utan också långt mycket fattigare och miljöfarligt samhälle om fler följde HD:s klimatfamiljs råd om att införa köpstopp. Min uppmaning är därför till alla att med gott samvete ta en shoppingtur i eftermiddag till cityhandeln i Helsingborg eller ut på Väla för att på så sätt också bidra till en bättre värld.

André Assarsson

1:e vice förbundsordförande
Moderata Ungdomsförbundet

Annonser

2 svar to “Världen blir bättre av shopping – inte sämre”

  1. PEZ Says:

    Jag tror inte ett spår på shopping som världsförbättrande mekanism.Regeringarna stimulerar och folket shoppar, är det ett vinnande koncept? Knappast.Om vi ska tänka lite långsiktigt (och det ska vi väl?) bör vi nog bygga vår ekonomi på sparande och produktion. Stimuleringsreceptet är prövat i många omgångar genom historien. Bland annat av romarna, vilket jag bloggade om idag: http://ifrihet.wordpress.com/2009/08/12/romulus-och-remus-och-galen-penningpolitik/

  2. Johan Says:

    Finns den inte i pdf-tidningen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: