Europas president ogillas av amerikaner

Populariteten för Barack Obama i Europa och länder som Frankrike och Tyskland är på toppnivåer – det är egentligen bara ett problem med det för Obama – han är USA:s president. Den senaste opinionsundersökningen vittnar nämligen om att hans ”Aprroval rating” faller ned till 50 procent, som tycker han gör ett bra jobb. För utrikesfrågorna är siffrorna bara 38 procent mot tidigare 52 procent. Hans hantering av sjukvårdsfrågorna har liknande siffror.

Det finns sannolikt ingen anledning att dra allt för stora växlar av undersökningar som sker tre år innan nästa presidentval samtidigt som republikanerna enligt samma undersökning får ännu sämre siffror. Möjligen är siffrorna utslag för politikermissnöje för amerikanska folket, kanske är det Obama som inte längre kan leva på andras misstag utan måste leverera egna meriter för att vinna tillbaka popularitet. Sannolikt är det en kombination.

Det är inte så konstigt att Obamas popularitet är stor i Europa eftersom han i mångt och mycket för en europeisk politik. I längden betvivlar jag att det är vad den amerikanska marginalväljaren efterfrågar. Låt oss inte glömma bort att det senaste presidentvalet snarare var ett utslag för att rösta bort killen från samma parti som den där George W. Bush snarare än att installera Obama på presidentposten – för marginalväljaren dvs. Sådant måste vändas till egna meriter for.

Om inte Obama lyckas vinner en republikan nästa presidentval, helt enligt det normala eftersom republikanerna prenumererat på Vita husets lokaler i modern tid. Dessutom finns det en intressant bredd och en hel del minst sagt nischade kandidater inför 2012 års val. Och då hjälper inte tyskar eller fransmänns röster i ett amerikanskt presidentval.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: