Nya moderaterna är på riktigt

Jag noterar att Sydsvenskan intervjuat ledande företrädare genom Jerker Swanstein, regionstyrelsens ordförande och Niklas Wykman, förbundsordförande MUF om synen på nya moderaterna och det förändringsarbete som varit efter egentligen valet 2002. Det är intressanta intervjuer som belyser olika syn på samma sak men där alla i grunden egentligen är överens.

För mig fanns det länge en tvekan om nya moderaterna var på riktigt. Jag minns hur jag tog del av förnyelsearbetet i tidningarna och genom interna möten inom partiet där tankarna stundom gick till andra partiers s.k. förändringsarbeten med nya princip-program, idé-program och grupper som presenterar nya perspektiv. Sedan är det bra med det. En presskonferens. Ett utspel. Några artiklar. That’s it. Men inte nya moderaterna.

Vi är i dag ett radikalt annorlunda både parti och ungdomsförbund. Ett mycket bättre parti och ungdomsförbund. Vi har kvar de delar från förr som innebar ideologi, idéer och framtidsvisioner för Sverige om 20, 30 och 40 år samtidigt som en helt ny del av partiet är delaktiga. Vi är större, bredare och tyngre. Ett större parti ställer också krav på större kompromisser. Så enkelt är det. Möjligen är det bara Ohlys kommunister som stortrivs i sitt parti i alla lägen men så är också politiken därefter och den egna partikulturen som skulle få vilken Knutbyförsamling som helst att bli avundsjuk. Ohlydoktrinen med cirkeln som sluts allt närmre honom själv vill ingen annan uppleva.

Det bästa med nya moderaterna är att vi både uppfattas och är mitt i debatten med relevanta lösningar på relevanta problem. Jag har själv gjort verksamhetsbesök i offentlig sektor och träffat personal som befinner sig närmast verksamheten. Förskolor, sjukhus och kvinnojourer med samtal kring hur allting kan bli bättre. Politikers ansvar som arbetsgivare är något vi moderater blivit mycket bättre på. Det är viktigt för det spelar roll om vi som parti vill göra anspråk på att lösa samhällsproblemen.

Vad jag emellertid ibland saknar med nya moderaterna är visionerna och idéerna för framtiden. Allt för ofta stirrar sig partiet ibland blinda på just nu och i sin iver att lösa alla samhällsproblem glöms viktiga principer bort. Personlig integritet, ungdomars situation både vad gäller arbetslöshet och bostadsbrist men också andra orättvisor där systemet aldrig får tillåtas gå före människan. Staten är inte alltid lösningen, inte ens en del av lösningen och ofta inte alls en lösning. Friheten är något vi i Moderata Ungdomsförbundet tar på allvar och det är vi som är framtidens moderater.

Läs intervjun med Swanstein här.

Läs intervjun med Wykman här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: