Det går inte att ljuga

Beskedet att regeringen sparkar Marianne Samuelsson, landshövding på Gotland är naturligtvis helt rätt och välkommet för det fortsatta förtroendet för våra beslutsfattare. Jag är uppriktigt glad över att det kom så fort, trots alla turer och att det är semestertider med allt vad det innebär. Men hennes klumpiga uttalande och bristande krishantering slår sannolikt nytt politiskt svenskt rekord i onödighet.

Eftersom Samuelsson inte glasklart gjort fel i sitt tjänsteutövande då det inte finns till grund för något åtal eller annan hantering av strandskyddet som är upprättat med undantag och enligt alla regler. Möjligen finns det något att invända men det är så längesedan så därför kom inte avgången att handla om själva sakfrågan – vilket borde vara den enda anledningen för en tjänsteman att avgå dvs. felhantering och tjänstefel – utan hanteringen. Utan rådgivare, PR-experter eller andra kunskaper om krishanteringen så gick det som det gick.

På många sätt gjorde Samuelsson tvärtemot vad Mona Sahlin gjorde när hon fastnade med fingrarna i syltburken som statsråd med långt mycket värre anklagelser än ett klumpigt uttalande. Skillnaden är att Sahlin nu står till tröskeln för ett statsministerskap, ledare för Sveriges största parti och politiskt levande i allra högsta grad medan Samuelsson är politisk historia. Utlämnad. Avskedad. Bortglömd.  The difference is krishantering.

Tipset till landets alla landshövdingar är att läsa en bok om Mona Sahlin och hennes förflutna. Snacka om en fifflare med över 90 parkeringsböter, köper mat med statens kreditkort och fördelar till familjen på skattebetalarnas bekostnad men kan fortfarande – i teorin – bli statsminister i Sverige med allt vad det innebär. Det går inte att ljuga. Skulle du ljuga så erkänn direkt. Det fungerar lika bra i vardagen som i politiken.

Läs mer om cirkus Samuelsson här, här, här, här, här och här, här, här, här här samt här.

Annonser

Ett svar to “Det går inte att ljuga”

  1. D Green Says:

    2 lösryckta meningar? Ljudupptagningen är i huvudtaget inte trovärdig innan man redovisar HELA ljudupptagningen. Hon blev garanterat lurad.

    http://konspirationer-och-sanningar.blogspot.com/2009/08/marianne-samuelsson-utsatt-for-en.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: