Skurken i skurkstaten

I dag går det att läsa om erkännandet av Irans president som alltså ominstalleras, trots protester och demonstrationer efter det påstådda valfusket. Jag minns inför valdagen hur media runtom i västvärlden spekulerade kring utfallet eftersom osäkerheten var stor med mycket jämna opinionssiffror, vilket ansågs unikt för ett land med en minst sagt unken demokratisyn. Kort därefter rapporteras att sittande president omvalts med bred marginal och över 20 procentenheters avstånd till sin motståndare. Märkligt.

Själv är jag inte särskilt förvånad att det går som det går i en teokrati med religiösa lagar som bygger på sharia. Ett land som avrättar homosexuella bara för att de är just homosexuella och har en kvinnosyn som får medeltiden att se ut som en promenad i parken med ett politiskt system lika korrupt som vilket gangstersamhälle som helst förtjänar inte att tas på allvar i valsammanhang.  Så enkelt är det.

Landet avrättar också flest minderåriga i världen samtidigt som ekonomin är riktigt dålig med hög arbetslöshet och social misär i många områden, trots enorma oljefyndigheter som står för nästan alla exportinkomster. Alla som vågar stå upp emot skurkstaten fängslas, torteras eller avrättas. Det saknas ett självständigt rättsväsende helt och hållet samtidigt som vi totalt kan glömma bort yttrandefrihet och andra centrala inslag i en demokrati.

Iran är en skurkstat och den omvalda presidenten är inget annat än en skurk i skurkstaten som säger sig ha demokrati medan andra vill kalla det för en blandning mellan teokrati och demokrati. Skitsnack. Vem som helst kan bli vald i vilket system som helst. Det fin-fina med en demokrati är att du har rätt att avsätta någon. Ansvarsutkrävandet och rätten att välja någon annan är demokrati.

Mitt odelade stöd går till det iranska folket – både i Iran och utanför landet – och på intet sätt till någon s.k. företrädare som påstår sig vara vald av folket.

Läs mer här, här, här, här, här, här och här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: