Storstäderna ratar sossarna

Det är på gränsen till komik när ledande socialdemokrater skriver i dagens Göteborgs Posten om att partiet måste bli bättre på storstadsfrågor med begreppet ”utveckling” som förekommer vid 9 separata tillfällen i debattartikeln, trots att partiet både ideologiskt och i handling motsatt sig just utveckling genom åren. Samma gäng som för bara något decennium sedan ville förbjuda parabolantenner försöker nu desperat vinna tillbaka storstadsväljarna efter katastrofvalet i Stockholm där S blev tredje (!) största partiet i staden. Lite självkritik i storstädernas tidningar med några kända sossenamn och förmodligen en kampanjsatsning senare hoppas arbetslöshetspartiet på bättring.

Men så länge socialdemokratin fortsätter att vara just socialdemokratin där staten går före människan, systemet för personen och politiker före medborgare är jag inte ett dugg orolig över att storstadsborna kommer att välja att rösta på något som för dem innebär tillbakagång. En hyfsat viktig förutsättning för att över huvud taget kunna bo i storstaden, åka tunnelbana och spårvagn/tåg eller för den delen känna sig säker på vägen hem från jobbet en sen kväll är el. Där motsätter sig socialdemokraterna kärnkraften och ser hellre att Sverige importerar smutsig el från utlandet med risk för el-underskott. Det här med företag är rätt bra för att kunna få ett jobb och försörja sig i städerna men småföretagen dignar under skatter och regler i sossarnas Sverige. Det kanske inte är så dumt med sjukvård som är tillgänlig när många ska söka vård i stora områden i städerna men där motsätter sig sossarna alla förbättringar i bl.a. Stockholms läns landsting men också bolagiseringar i Region Skåne.

Listan kan göras lång. Valet till Europaparlamentet där socialdemokratin gjorde sitt sämsta val sedan den allmäna rösträttens införande är början på slutet. Storstäderna ratar sossarna och landsbygden har aldrig varit särskilt förtjust i statens långa armar. Eftersom det är samma gamla socialdemokrati med partiledarkandidaten från mitten på 1990-talet som huserar på Sveavägen 68 behöver vi inte heller förvänta oss någon politisk förnyelse. Det är för sent. Tåget har gått. Kvar står socialdemokratiska ledare i städerna ensamma.

Läs andras syn i samma ämne här, här och här.

Annonser

2 svar to “Storstäderna ratar sossarna”

  1. NetRunner Says:

    Å andra sidan vid en jämförelse så har de ju exakt samma inkompetens som den styrande Alliansregeringen ståtar med.Var ska vi börja … skenande arbetslöshet , nedskärningarna i vården , sjukförändringarna som slår enormt hårt mot folk som redan ligger samt nedskärningar i den övriga sociala infrastrukturen … Hmmm låter ju inget vidare rent ut sagt om man har alla hönsen hemma. :)

  2. Marcus Friberg Says:

    Socialdemokraterna blev till och med bara FJÄRDE störst i Stockholm i EP-valet i juni.
    http://www.val.se/val/ep2009/slutresultat/kommun/01/80/index.html

    Eller du menade de allmänna valen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: