I dagens Helsingborgs Dagblad

I dag skriver jag i Helsingborgs Dagblad om vikten av att bekämpa ungdomsarbetslösheten när snart var tredje ung står utan arbete. Läs debattartikeln i sin helhet på http://hd.se/ledare/2009/07/19/regler-till-ungas-nackdel/ eller enligt nedan:

Regler till ungas nackdel

Skrota turordningsreglerna så att inte ungdomar automatiskt sägs upp först bara för att de råkar vara sist in, skriver André Assarsson (M).

Vi kunde på ledarplats den 15 juli i Helsingborgs Dagblad läsa om chocksiffror som manar till förändring kring den rekordhöga ungdomsarbetslösheten. Enligt färska siffror från Eurostat är den svenska ungdomsarbetslösheten nu över 25 procent. Siffran väntas nästa år stiga upp emot 30 procent, enligt prognoser från Konjunkturinstitutet.

Sverige har gått från att vara ett föregångsland i Europa med låg ungdomsarbetslöshet till att ha en av de högsta nivåerna för ungdomar mellan 15-24 år. Att nästan var tredje ung står utan arbete är en nationell katastrof som hotar framtidens välfärd och möjligheterna att försörja och ta hand om våra äldre som byggt Sverige.

Eftersom läget är akut bör regeringen inrätta en kommission mot ungdomsarbetslöshet, enligt nederländsk modell. Andra jämförbara ekonomier och välfärdssystem såsom Danmark och Holland har en ungdomsarbetslöshet som är fem gånger lägre än den svenska. Det finns viktiga erfarenheter och lärdomar att dra fördel av här i Sverige. Då problemet är omfattande och kräver förändringar inom många olika områden behövs nytänkande och krafttag.

I svensk lagstiftning är det förbjudet för ungdomar att göra andra överenskommelser om löner än vad kollektivavtalet föreskriver. Det innebär att ungdomar inte kan kliva in på ett företag och erbjuda sig att hjälpa till för en lägre lön för att få en fot in på arbetsmarknaden, skaffa sig viktiga erfarenheter och skapa en meritförteckning. Arbetsgivaren får inte lov att anställa trots att båda skulle kunna komma överens. För unga är det bättre med en fot in på arbetsmarknaden än att ha båda utanför.

Otidsenliga turordningsregler slår hårt mot ungdomar eftersom dessa säger att den sist anställde ska avskedas först vid uppsägningar. Det orättvisa regelverket fördelar arbetslösheten uteslutande till ungdomars nackdel. Därför bör reglerna skrotas till förmån för en lönekonkurrens där vi ungdomar får lika villkor för lika arbete på arbetsmarknaden.

Det är hög tid att börja se ungdomar som en resurs för Sverige istället för en problemgrupp som diskrimineras på arbetsmarknaden. Det är hög tid att säkra framtidens välfärd genom dagens lösningar där undviker att en hel generation hamnar i utanförskap. Det är hög tid att ingjuta mod och framtidstro för ungdomar som vill vara med och göra Sverige till världens bästa land att leva och bo i. Det är hög tid att göra något innan det är för sent.

Följande konkreta åtgärder skulle bekämpa ungdomsarbetslösheten:

 • Inrätta en kommission mot ungdomsarbetslöshet, enligt nederländsk modell
 • Ändra lagstiftningen så att det blir möjligt för unga att få en fot in på arbetsmarknaden och göra lönekarriär genom lägre ingångslöner
 • Skrota turordningsreglerna så att inte ungdomar automatiskt sägs upp först bara för att de råkar vara sist in.

André Assarsson (M)

Annonser

Ett svar to “I dagens Helsingborgs Dagblad”

 1. Bertel Andersson Says:

  Nu krisar samhällen ja även Sverige har det besvärligt. Vems är felet?
  Kapitalisterna eller kanske man skall säga näringslivet styr ekonomin.
  Högern styr ju landet. Men deras fel kan det ju inte vara. Det måste nog
  vara kommunisternas eller kanske Putin som rår för det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: