Tony Blair for president?

Föga oväntat lanserar Storbritannien sin f.d. premiärminister Tony Blair till posten som ny ”EU-president” om eller när Lissabonfördraget ratificerats av samtliga medlemsländer. Enligt moderata EU-parlamentariker jag talat med så har Blair varit en flitig besökare i parlamentet sedan han lämnade som premiärminister. Förmodligen för att förankra sin egen kandidatur och presentera sin syn på Europa.

Som premiärminister förändrade Blair Labour till New Labour, vilket i sin tur var inspirerat av Bill Clintons förändring av demokraterna i USA, vilket i sin tur efter Blair inspirerade Fredrik Reinfeldt att forma nya moderaterna. Sådana är vi européer. Inspiratörer som gärna sneglar på andra sidan Atlanten och varandra. Det kanske tydligaste ideologiska avtrycket Blair gjorde för Labour var att ersätta en paragraf i partiprogrammet som förespråkade gemensamt ägande av produktionsmedlen med demokratisk socialism (whatever the hell that is).

Nu aspirerar denna socialdemokratiska och med deras mått mätt marknadsvänliga tidigare ledare för den fria världen tillsammans med George W. Bush på posten som en av nyckelledarna för EU. Vi får se vilka andra alternativ som finns. Det är viktigt att respekten inför medlemsländernas självbestämmande fortsätter och att EU är starka i frågor som är relevanta för samarbetet.

I mina ögon är det därför viktigt med en ledare som bejakar mångfald och subsidiaritet men som också vågar fatta egna beslut och är stark i frågor som är uteslutande av gränsöverskridande karaktär. Kanske är det den Tony Blair som i parlamentet ifrågasatte den ”europeiska sociala modellen” med hög arbetslöshet, sämre ekonomisk tillväxt än motsvarande ekonomier i omvärlden och regleringar som leder fel. Vi får hoppas det.

Läs mer här, här, här, här, här och här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: