Det finns viktigare frågor

Diskussionen om EU-parlamentarikernas lön är viktig och välkommen som ett led av den tredje maktens granskande av Sveriges folkvalda men också på vilket sätt surt förvärvade skattemedel används. Jag är den första att skriva under på detta. Som distriktsordförande för MUF Skåne ägnade jag många dagar och veckor åt att ge det allmäna insyn i hur vi använde skåningarnas pengar i ungdomsförbundet. Däremot börjar EU-lönerna låta som en hackig CD-skiva som inte riktigt vill spela vidare många långt viktigare spår.

Hela valrörelsen i valet till Europaparlamentet med tv- och radioinslag behandlade lönefrågan flera gånger om. Moderaternas Christofer Fjellner ställdes mot vänsterpartiets Eva-Britt Svensson i Aktuellt och debatten ägnades oavkortat till lönefrågan. Ledarsidorna fylldes, diskussionen fortsatte i artiklar med vad kandidaterna skulle göra med sin lön. Så höll det på. Nu fortsätter det än i dag när EU-parlamentet öppnar sitt arbete i dag tisdag. Då står lönerna åter i fokus istället för sakfrågorna.

Runtom i valkampanjen fick jag extremt få frågor om lönerna bland väljare. Däremot var många förbannade på flyttcirkusen till Strasbourg som kostar långt mycket mer helt i onödan än lönelyftet för politikerna. Men det som dominerade frågorna till mig som representant för moderaterna var till 85 procent politiska sakfrågor. Väljarna röstade på en politik och ville därför veta mer om politiken. Ingenting annat.

Det finns viktigare frågor att diskutera för Sverige som ordförandeland för EU än vad våra 18 parlamentariker i detalj cashar in varje månad. För många är det en relativt ointressant fråga eftersom du kan rösta bort politiker som inte gör skäl för sin lön genom personvalen var femte år. Ja, det är bra att veta och få en uppfattning med en granskning av folkvalda. Nej, det är inte bra att det nu börjar ske på bekostnad av de viktiga sakfrågorna.

Annonser

Ett svar to “Det finns viktigare frågor”

 1. Tharand Says:

  T.ex. är en viktig fråga att moderaterna samarbetar med italienska extremister i EPP. Berlusconi ville före valet visa att ”högern hade snyggare kandidater än vänstern” vilket var hela upprinnelsen till skandalen. Så visst, jag håller med dig och jag röstar grönt eftersom jag anser att:
  1. I en demokrati ska man samarbeta med partier som har en vettig agenda – inte samarbeta bara för maktens skull.
  2. Kompromisser är förvisso bra men för att kompromissa måste man ha ett utgångsläge. Det hade inte m i miljöfrågan utan m utgår från det som alla 27 EU-länder i princip redan bestämt. Vill man höja ambitionerna måste man gå in i kompromissen med ett högre bud för att ha något att kompromissa om – annars blir det ett nedköp
  3. Det är fult att ljuga i TV (Gunnar Hökmark)
  4. Att skaffa ett undantag för snus rimmar illa med både folkhälsa och frihandel (Fjellner)
  5. Att göra engelskan till enda språk bara för att er kandidat (Fjellner) inte kan andra språk visar på fundamental oförståelse för EG-rätten, som är skriven på franska och svår att ändra. Jag röstar istället på en kompetent politiker som talar sju språk (Schlyter, mp)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: