Två fel gör inte ett rätt

Dagens stora samtalsämne i både SR P3 under förmiddagen men också i stora delar av bloggvärlden är Carolina Gynnings beslut att hänga ut och anmäla personer som trakasserar på Internet. I mina ögon är beslutet väl drastiskt eftersom uthängning av IP-adresser och namn skulle vara samma sak som att hänga ut någon som anklagas – och inte är dömd – för trakasserier utanför Internet. Däremot reser händelsen en viktig fråga som alltmer växer fram: Ska Internet vara någonting annat eller är det faktiskt precis samma sak som det vi upplever utanför datorns värld?

Givetvis får aldrig Internet bli någon form av tillflyktsort för galningar där det är fritt fram att hota, trakassera och utmåla andra på ett felaktigt sätt. Problemen med mobbing och trakasserier framförallt bland ungdomar upplever jag som ett allvarligt samhällsproblem och ett direkt hot mot människors frihet. Det är viktigt att integriteten värnas men integritet får aldrig bli en täckmantel för trakasserier eller mobbing. Det är ingen rättighet att jävlas med folk anonymt. Glöm det. Här ska rättsstaten stå stark.

Eftersom rättsstaten och lagstiftningen släpar efter så begås det fel på alla sidor i dessa konflikter mellan integritet och andra människors rättigheter såsom äganderätt eller i det här fallet frihet. Att kunna yttra sig på nätet utan att utsättas för trakasserier och hot. Istället för att gå till polisen med anmälningar och låta staten sköta ärendet så tar Gynning lagen i egna händer genom uthängningar och inte osannolikt lagbrott med hantering av personuppgifter på offentlig plats. Smart. Verkligen. Det hjälper ju jättemycket rätt sak. Inte.

I grunden är det lika fel med trakasserier och hot här på nätet som där utanför Internetvärlden. I grunden är det lika fel med uthängningar av personer med uppgifter inför hela allmänheten här på nätet som där utanför Internetvärlden. I grunden måste rättsstaten agera och hålla isär olika intressen genom att skilja rätt fel. Till dess gör inte två fel ett rätt – alldeles oavsett Gynnings argumentation.

Läs mer här, här, här, här, här

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: