Förtrycket har många ansikten

En pappa till fyra barn har med hot om våld och kontroll förvägrat sina barn att gå i skolan samtidigt som han gjort sig skyldiga till misshandel av sin egen fru. Det är anmärkningsvärt att någon över huvud taget ägnar sig åt den typen av beteende men även att samhället inte kan reagera tidigare och hårdare. I alla lägen måste det finnas nolltolerans och omedelbara insatser mot förtrycket som har många ansikten.

För barn ska skolgång vara en rättighet som ingen – inte heller föräldrar – ska kunna förvägra dem över huvud taget. I grunden handlar det om att staten har ett ansvar för alla dess medborgare till dess att vi är myndiga och kan ta ansvar för vår egen frihet. Många kan säkert ta ansvar långt tidigare men eftersom vi enats kring grundläggande rättigheter och en särskild myndighetsålder vid 18 år är det därför helt legitimt att låsa in förtryckare som försöker kränka och förvägra dessa rättigheter. I mina ögon äger inte föräldrarna det fulla ansvaret för sina barn utan delar det i mångt och mycket med samhället också.

Problemet i Sverige är att staten i många fall nästan helt tagit över ansvaret för våra barn medan föräldraansvaret nästan helt försvunnit. Samhället förväntas ta ansvar men problemet är att samhället är det stora i vilken alla tror sig kunna leva på varandras ansvar när det i själva verket leder till inget ansvar och ifrånskyllande. Hur många har inte hört: ”Det är samhällets fel?” som ursäkt för att någon begår brott, hamnar snett eller inte sköter sig i övrigt. Jag köper inte det. Vi har alla ett eget ansvar och det följer med den stora frihet vi alla förtjänar som medborgare.

Därför är dagens uppmärksammade fall i Uppsala särskilt allvarligt eftersom staten måste agera omedelbart och förebyggande för att inte föräldrar eller andra ska förvägra eller kränka våra grundläggande rättigheter. Föräldrars ansvar är i första hand över sig själva och i andra hand för barnen som delas med samhället. Barns rättigheter och upprätthållandet av dessa är en av hörnstenarna i vår moderna demokrati. Låt oss aldrig kompromissa med förtryckare som hotar dessa.

Läs mer här, här, här, här, här, här, här.

Annonser

10 svar to “Förtrycket har många ansikten”

 1. Affe Says:

  ”Det är anmärkningsvärt att någon över huvud taget ägnar sig åt den typen av beteende ”

  Är det verkligen det? Med en integrationspolitik som i praktiken innebär detta

  så är det faktiskt inte det minsta förvånande eller anmärkningsvärt. Det anmärkningsvärda är väl alla som är förvånade. Jag är inte ett dugg förvånad och jag är övertygad om att en grundlig undersökning skulle avslöja mängder med liknande fall.

 2. André Assarsson Says:

  Affe,

  Eftersom både du och jag saknar uppgifter och siffror inom det här området över hur vanligt den typen av beteende är så blir det svårt att dra så generella slutsatser att det här skulle vara ”vanligt” och ”inte anmärkningsvärt”.

  I mina ögon är det här ett extremfall och att slentrianmässigt skylla på bristande integrationspolitik som någon form av universalbortförklaring för samhällsproblem köper jag inte. Det är snarare rättsstaten och samhället överlag som skulle reagerat och anmärkt på att barnen inte varit i skolan i flera år. Tidigare insatser kunde ha gjorts och likhet inför alla så att laglydighet ska gälla alla, alldeles oavsett integrationsfrågorna, borde väl även du kunna skriva under på?

 3. Affe Says:

  Självklart skriver jag under på det, men då måste vi också vara medvetna om vad vi åtar oss. Vi är inte medvetna om det idag. Vi bryr oss inte om ifall vi har mottagningskapacitet eller inte.

  Nu står det ingenting i artikeln om var familjen kommer ifrån, förmodligen för att kväva en debatt, men en rimlig gissning är att det handlar om en starkt religiös pappa och att skolorna barnen skickas till är koranskolor. Barnen får inte umgås med ”otrogna” svenskar för det är inte bra för dem enligt fadern.

  Visst, det kan vara något helt annat i just det här fallet men bevisligen finns det såna fall. Vad har vi för kapacitet att handskas med såna enorma kulturkrockar? Har vi tänkt igenom det? Har vi funderat på konsekvenserna om vi inte lyckas med vårt åtagande?

  Tips att läsa i hängmattan.

  ”En fri röst” av Ayan Hirsi Ali

  En mycket bra bok som ger en unik inblick i hur stor kulturkrocken faktiskt är och följaktligen hur stort vårt åtagande är när vi tar emot tiotusentals människor från t ex länder som Somalia. Rekommenderas.

 4. Peter von Fábry-Eichner Says:

  Ett: Helt & hållet oacceptabelt men tyvärr inte osannolikt att kriminella kan lura systemet så totalt. Trots att ”allt går att få fram” med personnummer…

  Två: Notera att det inte var en svensk, europé utan någon som från sitt hemland lärt in ett i västvärlden oacceptabelt, men inte ovanligt beteende; trots våra uppfattningar om att alla i grunden är goda…

  Tre: Det måste bli en effektivare kontroll – och ja, samkörning – av relevanta register och uppgifter; totalhandläggarre som kan se hela bilden och inte bara isolerade fragment. Denna kontroll måste resultera i seriösa och snabba åtgärder från våra myndigheter.

  Fyra: resultatet för de brått som begåtts av denne djurliknande tyrann bör bli åtminstone någorlunda kännbara, någorlunda i nivå med den psykiska och fysiska skada han åstadkommit i sina grymma brott under lång tid. (Med s+m+v blir detta snarast tvärtom; idag läser vi om att v talar om att återinföra halvtidsutskrivning från fängelser…)

  Och att jag skulle vara främlingsfientlig är fel; jag är själv född utomlands och har tagit seden dit jag kommit. Utan större gnissel.

  mvh

  Peter v. F.

 5. Peter von Fábry-Eichner Says:

  Ha, ha – ursäkta stavfelen… brottom, brottom..
  P.

 6. Nikola Djokic Says:

  Klart att ingen granne har anmält pappan, vi är väl inte rasister inte.
  En svensk medborgare får inte klandra kulturberikarna, för då är man rasist.

  Hela rasist debatten firar nu sina triumfer när tystnaden i det förljugna Sverige till sist slog tillbaka på PK-adeln.

 7. Nikola Djokic Says:

  Familjen kommer (föga förvånande) från ett Islamiskt land, där religionen är Allahs påbud. Muhammed har ju fått i uppdrag att hela världen skall leva efter Koranen. IRAN var landet, där kvinnor är värda 25% av boskap.

 8. Tryggare kan ingen vara? « Frihet är inte gratis. Says:

  […] kan ingen vara? By André Assarsson Diskussionen här på bloggen kring föräldern i Uppsala som övervakade sina fyra barn och förvägrade dessa att röra sig […]

 9. Anton Says:

  I min enfald trodde jag att muslimer skulle slippa all smutskastning nu när vi hade österrikaren Fritzl i färskt minne. Men tyvärr – folk tolkar som de vill tolka och de ser vad de vill se.

  Tror ni att Fritzls beteende är accepterat i Österrike? Tror ni Uppsalamannens beteende är accepterat i det land han kommer ifrån?

 10. Daniel Sturesson Says:

  Det är väldigt lätt att ta till grova generaliseringar i en sådan här debatt. Men om det nu skulle vara så att utrikes födda män som beter sig som skit gör det för att de är utrikes födda, hur blev då Hagamannen och Anders Eklund som de blev? För att de är svenska?

  Nej jag tror absolut att det finns kulturella aspekter som i någon mån kan spela in, men i grund och botten handlar det om individer som på grund av sin egen problematik gör något helt ofattbart. Det går inte att göra till en fråga om härkomst, och det riskerar bli väldigt farligt när man försöker göra det.

  Att grannarna inte rapporterat nåt vet jag inte vad det beror på, men att det skulle vara för att den aktuella familjen har utländsk härkomst tror jag knappast.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: