Regelsocialismen strikes back

I Landskrona pågår just nu karnevalen för fullt. Det är en folkfest på alla sätt men det stora diskussionsämnet är vare sig öltälten, sambadansen eller karusellerna. Alla är upprörda över att miljöinspektörer från kommunen anmäler Frälsningsarmén för sin försäljning av kaffe och bullar under karnevalen. Detsamma gäller ideella krafter på plats som serverar hemlösa. Anledningen är att inga av dessa ideella hjältar har ”registrerat sig för livsmedelshantering”. Därför är det absolut totalt förbjudet att på något sätt servera någonting som tidigare gjorts i 120 år i allmänet och på karnevalen i över 10 år. Totalt förbjudet.

Detta är ett skrämmande men tydligt exempel på hur snett det går när politiker, tjänstemän och det offentliga ägnar sig åt regelsocialism där enskilda människor, ideella krafter och organsiationer offras på byråkratins heliga altare. Samma regler ska givetvis gälla alla men den totala bristen på flexibilitet, snabbhantering och tillfälliga lösningar som gör alla parter nöjda existerar inte. Ett ärende skulle behöva handläggas i över fyra veckor samtidigt som det kostar närmre tusenlappen, bara att registrera sig. Därför blir det ingen mer servering under karnevalen. Sådan är regelsocialismen.

Därför att det är precis vad det är. Socialism. När det stora offentliga trampar på det civila samhället. När regler går före människor. När kommun går före Frälsningsarmén. Som politiker i miljönämnden eller som kommunalråd för Landskrona ligger det ett stort ansvar att kliva in och peka med hela handen genom att ta ställning för ideella krafter och invånarna i det här fallet. Enskilda tjänstemän har säkert agerat rätt givet regelverket men det är just regelverket som är problemet, vilket i sin tur politiker är ansvariga för. Det är dags att ta ansvar i Landskrona!

Läs mer om det här, här, här, här.

Annonser

4 svar to “Regelsocialismen strikes back”

 1. Eric Says:

  Inga regler = anarkism!

 2. André Assarsson Says:

  Eric,

  Instämmer och är därför helt för regler, men det måste finnas gränser och rimlighetsinslag där det offentliga ställer sig flexibelt inför det civilas olika krav och behov. Det är också därför vi moderater förespråkar valfrihet så att reglerna sätter ramarna för något som sedan var och en själv väljer. I det här fallet skulle ramverket varit stickprov och att inte bryta mot grundläggande livsmedelshantering med t.ex. stickprovet – men att lägga hinder på förhand och byråkrati om registrering så sätts käppar i hjulet för ideella krafter.

 3. Egon Says:

  Det har inget med socialism att göra, samma strikta bestämmelser finns i Storbritannien där socialismen är fjärran.
  Det är bara för många regler och bestämmelser, det är det som är problemet.

 4. André Assarsson Says:

  Egon,

  Strikta bestämmelser, massiva regelverk och totalt brist på flexibilitet eller förståelse där samhället går före individen är i mina ögon utslag för socialism – varhelst detta förekommer. Det är givetvis inte ett bevis på ett genomsocialistiskt samhälle men när det förekommer hör det hemma i det socialistiska idéfacket.

  När samhället och det offentliga blivit så byråkratiserat och regelstyrt till den milda grad att absurditeter som dessa uppstår så bör medborgarna fundera på vilken stad, vilka regler och vilka tillämpningar som ska finnas. I dag Frälsningsarmén – i morgon enskilda arbetstagare, konsumenter eller helt enkelt medborgare. Vart går gränsen om samhället inte tydligt markerat mot orättvisorna från början?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: