Att göra fel är också en rättighet

Den egentligen helt ointressanta konflikten mellan landets fem största tidningar och Britney Spears avseende rätten till bilderna från hennes konsert här i Sverige gör att många ironiserar kring bojkotten och gör det till något slags exempel på hur absurd upphovsrätten skulle vara. Må så vara men det fiffiga med äganderätten är att var och en själv bestämmer över ägandet. Det är liksom hela poängen. Att besluten fattas av ägaren och inte någon annan kan givetvis också innebära att ägaren fattar fel eller rentav galna beslut men det är också en rättighet.

Varje dag fattar vi alla beslut om både stora och små saker i våra liv och det mest fantastiska är att vi alla har rätten att fatta så många beslut alldeles själva. Vissa är rätt och andra är fel men det är ändå våra beslut. Jag använder förmodligen inte det lilla jag äger på ett alltid rationellt sätt men alternativet att någon annan ska fatta mina beslut över det jag äger är helt uteslutet i mina ögon.

På samma sätt har Britney Spears rätt att vara en idiot genom att lägga fram avtal mot bildbyråer och tidningar som är absurda. På samma sätt har dessa rätt att bojkotta hennes konsert. Allting är utslag för att saker och ting löser sig utan inblandning från andra som inte har med saken att göra. Upphovsrätten fungerar och är levande i allra högsta grad. Om du inte uppskattar det: stöd någon annan artist!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: