Onyktert folkhälsoinstitut

Ibland brukar jag skämtsamt säga att det mesta med prefixet ”folk” bör tas med en nypa salt eller rentav förkastas. Därför att själva ordet antyder någon slags grupptillhörighet eller fackindelad kollektivism med lite plats för individen. Folkhälsa hör till dessa kategorier. Själva begreppet antyder någon slags samhällskropp som dricker och äter kollektivt med olika nivåer som anses vara acceptabla eller förkastliga men att alla vi svenskar har över 9 miljoner egna kroppar ska vi alla totalt glömma bort. Dricker grannen hejdlöst så påverkas du som är nykterist negativt. Äter någon för mycket skräpmat på McDonald’s så kompenserar det för någon annan som har ätstörningar. I teorin, i statistiken och i folkhälsoinstitutets ögon är det alltså inga problem att lägga ena handen i en frysbox och den andra på en varm spisplatta eftersom det i deras ögon bara skulle betraktas som ett perfekt skönt genomsnitt. Rimligt. Verkligen.

Det senaste påfundet från nämnd myndighet är en alarmrapport om studenters drickande. Tydligen dricker var tioende student ”för mycket” och riskerar därför hamna i ”riskzonen” på grund av sitt drickande. Jaha? För det första går det bra att ställa sig frågan: ”Vad är för mycket?” eftersom vi alla hanterar drickande på extremt olika sätt just eftersom vi har olika hälsa och olika kroppar. När jag är på fest med polarna vet jag folk som däckar efter två cider (nej, det är inte jag själv) medan andra kan hälla i sig allt möjligt hela natten och har gjort så i många år men som ändå får betraktas som hälsosamma eftersom samma personer motionerar och idrottar regelbundet. De får också en större och förmodligen mer stryktålig kropp därefter.

Nåväl. Gränsen vid ”för mycket” går enligt folkhälsogänget vid 14 glas starköl per vecka. Om en student kommer hem från en heldags studier, sätter sig vid tv:n och kopplar av med två glas öl till maten varje kväll och kollar på en fotbollsmatch eller film (OBS: inklusive helgerna där ingen annan alkohol dricks över huvud taget) så anses detta vara för mycket och den här studenten är någon form av statistisk alkoholist. Jag vet studenter som dricker totalt 14 glas öl från fredag till söndag kväll d v s cirka 4-5 glas om kvällen på fester men som inte dricker en droppe under vardagarna till följd av studier. Dessa är också semi-alkoholister. Alla som har picknick i parker med en bag-in-box och grillad kyckling under sommaren med totalt två glas om dagen är också folkhälsobovar. Dessa ska utsättas för ”rådgivning” och ”rutinmässiga kontroller”.

Jag har en annan idé. Låt människor vara i fred och ta ansvar för sina egna liv medan staten tar ansvar för vad den är bäst att göra: skydda människor på olika sätt från sjukdomar, alkohol- och drogrelaterade handlingar genom upplysning såsom vad det faktiskt innebär när det helt enkelt blir för mycket av det goda. Vad som är för mycket avgör var och en själv men det är ingen hemlighet att alkohol inte är samma sak som kanelbullar och att det finns allvarliga medicinska problem kopplade till överkonsumtion. Alarmrapporter som i detalj bestämmer hur mycket vi bör respektive inte bör dricka tar ingen på allvar. Det är knappast så att folkhälsoinstitutets rapporter är snackisar på studentkorridorerna i Sverige. Därför är den här rapporten inget annat än ett onyktert utspel som inte förtjänas att tas på allvar.

Läs mer om rapporten här, här, här, här, här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: