Historisk tid för Sverige

I dag, den 8 juli 2009, är Sveriges politiska inflytande i världen större än någonsin tidigare. I dag påverkar vi världsutvecklingen när Fredrik Reinfeldt tillsammans med nio andra stats- och regeringschefer för världens åtta supermakter samlas på G8-möte i L’Aquila i Italien. Jag är otroligt som moderat att vårt land för första gången representeras av en svensk statsminister som i sin tur leder 27 medlemsländer med en framtidstro och ambitiös målsättning att faktiskt göra skillnad. Mycket kan oppositionen anklaga Fredrik Reinfeldt för men ambitiös och resultatinriktad är hans paradgrenar och ingen slår honom på fingrarna där. Det är precis vad Sverige behöver kommande halvår. En ambitiös och leveranssäker ledare.

Klimatfrågan står högst upp på dagordningen och det är faktiskt skillnad på klimatpolitik och klimatpolitik. Vi kan bara föreställa oss vilken grundsyn och trovärdighet en vänsterledare skulle medföra i en sådan diskussion. Mer regleringar, mer förbud, helst inga företag och massiv kritik mot andra länder som inte ser samma lösningar som vi. Faktum är att den svenska oppositionen ägnar stor tid åt att just ha synpunkter på andra länders inrikesaffärer och synsätt snarare än bejaka den svenska linjen till sina respektive ledare. Tänk er Peter Eriksson sitta vid samma bord som Barack Obama och diskutera klimat. Jomentjena. Ingen hade tagit tillbaka-till-medeltiden-killen-från-Sverige på allvar.

Därför spelar det också roll att Sverige företräds av en center-högerledare när en majoritet av G8-ledarna har samma ideologiska grundsyn på klimatfrågan, nämligen att tillväxt och utveckling ska gå hand i hand med ambitiösa klimatmål. Min grundsyn är att ekonomisk tillväxt är en förutsättning för att över huvud taget lösa klimatfrågan eftersom vi annars helt enkelt inte komma att ha råd att satsa på miljön. Bara om vi får fler resurser kan vi bli ännu mer ambitiösa i våra målsättningar världen över samtidigt som acceptansen för frågans betydelse ökar. Kanske inte i Sverige eftersom vi sedan länge insett detta men tredje världen och Kina som står vid tröskeln till att vara med i arbetet behöver just den skjutsen.

Läs mer om toppmötet i Italien här, här, här, här, här och här, här, här, här, här.


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: