Förnyad integritetspolitik, tack

Enligt Som-institutet fördelar sig nedladdare och fildelare sig jämt mellan partierna bland dess sympatisörer och vi moderater ligger någonstans i mitten på 48 procent som angav att de inte laddar hem musik, film eller böcker på Internet. I denna kategori, som jag förstår det, ingår också fullt laglig nedladdning. Därför finns det knappast stöd för en uppfattning att mer än hälften av moderata väljare skulle bryta mot lagen eller att dessa på något sätt skulle förespråka en förändrad syn på upphovsrätten för moderaternas del. Det tror jag inte heller. Däremot finns det ett skrikande akut behov av förnyad integritetspolitik med mindre stat och mer människa.

Det är min uppfattning att många förväxlar just integritet och internetfrågorna rakt av. Skulle man anse att det är fel att bedriva hetsjakt på fildelare genom att sparka in lägenhetsdörrar och överlåta rättstatens uppgifter i händerna på privata bredbandsbolag så är man minsann för illegal fildelning och mot den där dumma upphovsrätten. Mer kunde inte varit fel. Vi moderater bejakar och har länge varit Sveriges ledande parti när det gäller teknikutveckling med en positiv syn på densamma men vi är också försvarare av äganderätten i dess olika former. Att lyckas kombinera dessa två intressen är vår tids utmaning. Än så länge har samtliga politiska partier misslyckats eftersom integriteten fått stryka på foten när försvaret av egendom gått från noll till motorvägsfart.

Det finns mycket kvar att göra. Se över tidslängden på upphovsrätten, se över lagstiftningen att anpassas till nya teknikförhållanden och i övrigt modernisera. Partier som lyckas med detta kommer att belönas med väljarna och göra Piratpartiet totalt överflödiga i svensk politik. Signalen från EU-valet fångades upp och korrigerades. Svenska folket kan lugnt gå tillbaka till partier som tar ställning i långt fler frågor med ansvar för statsfinanserna. Allt som krävs är en förnyad integritets- och Internetpolitik, tack!

Läs mer om Som-undersökningen här och här.

Annonser

3 svar to “Förnyad integritetspolitik, tack”

 1. Robban Says:

  ”Det finns mycket kvar att göra. Se över tidslängden på upphovsrätten, se över lagstiftningen att anpassas till nya teknikförhållanden och i övrigt modernisera. Partier som lyckas med detta kommer att belönas med väljarna och göra Piratpartiet totalt överflödiga i svensk politik. Signalen från EU-valet fångades upp och korrigerades. Svenska folket kan lugnt gå tillbaka till partier som tar ställning i långt fler frågor med ansvar för statsfinanserna. Allt som krävs är en förnyad integritets- och Internetpolitik, tack!”

  I ett enda stycke lyckas du faktiskt fånga hela problemet, eller en stor del av det.
  1: Det finns mycket kvar att göra? Ja.. allt. Inget av de etablerade partierna har ”börjat” med någonting. Ni röstar fortfarande igenom idiotlagar.
  2: Partier som lyckas med detta kommer göra Piratpartiet överflödiga? Ja.. helt sant. Och det vore helt underbart tycker många av oss i just PP. Vägen dit är sanslöst lång och svår, dock.
  3: Signalen fångades upp? Nja.. Visst börjar det knarra i leden, men jag tvivlar starkt på att ni har förstått vad detta egentligen handlar om. Det som upptäckts är att ”något” gör att ni tappar väljare och Piratpartiet och andra partier som delar våra åsikter, vinner väljare. Jag utmanar er att ta reda på varför.
  4: Allt som krävs.. Jo, om det vore så enkelt. Pengar styr, så enkelt är det, och de som har pengar är för gamla och insnöade för att förstå utvecklingen. Förändringen kommer, men jag tror att det är många år dit. En generation kanske. Tills dess får vi leva i 1984, fast värre..

 2. Grå Says:

  Absolut finns det mer saker att göra. Vi kan antingen hålla på att justera olika skatter och bidrag någon promille hit och dit, eller så kan vi göra något åt det bakomliggande problemet.
  Immaterialrätten.
  Till skillnad från riksdagspartierna har Piratpartiet lyssnat på den oberoende och opartiska forskningen som kommer i allt snabbare takt. Den talar sitt tydliga språk:
  * Upphovsrätten var aldrig avsedd att hindra spridning av kultur.
  * Upphovsrätten kriminaliserar idag miljoner svenskar och ger ett förakt mot lagar i allmänhet.
  * Patent hindrar innovation och är ett marknadshämmande monopol
  * Medicinpatenten innebär miljoner döda i onödan varje år. Malaria och flera hundra andra sjukdomar skulle idag ha varit i princip utrotade om pengarna använts rätt.
  * Medicinpatenten har inneburit en felsatsning på mediciner vilket nu gör att tiotusentals människor bara i Europa dör av ressistenta bakterier. I princip inga försöka att utveckla nya antibiotika har gjorts på tio år, utan det satsas istället på smärtstillande, bantningspreparat och bromsmediciner för långt utdragna sjukdomar.
  * Staterna betalar genom bidrag och subvensionerade priser mer till läkemedelsföretagen än dessa satsar på utveckling och testning av nya mediciner.
  * Patent är konkurenshämmande monopol som inte bidragit till invasion. Tvärt om används de allt mer till att hindra nyttjandet av uppfinningar. Mest berömt bland dessa är elbilen, som kring millenieskiftet rullade i tusentals på gatorna i Kalifornien, men som förklarades inkräkta på ett par monopol som oljebolagen köpt, och därför togs bort. Tusentals andra miljövänliga uppfinningar har rönt liknande öde.
  * Länder med svag immateriallagstiftning har klarat sig minst lika bra ekonomiskt, och inovationsmässigt som de med stark.
  * De flesta framgångsrika produkter idag, som bilen, mobiltelefonen och tusentals andra bryter faktiskt mot flera monopol.

  Läs mer på exempelvis:
  http://www.econtalk.org/archives/2009/05/boldrin_on_inte.html men det är bara ett av allt fler oberoende rön som säger samma sak. Hittills har bara Piratpartiet lyssnat.

 3. Fredrik Says:

  Jag ser fram emot när M med alliansen föreslår och röstar igenom en upprivning av FRA och IPRED och allt det som det gladeligen röstas igenom i alltför hög takt utan det minsta betänkande eller insikt.

  Tills dess blir det svårt att rösta på ett parti som talar om mindre statligt inflytande men har blivit ett hett offer för lobbygrupper. För man menar väl inte att lobby grupper skall ta över statens uppgifter?? Hmm..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: