”Regeringen bör bryta med facken”

I dag skriver jag i Helsingborgs Dagblad om vikten av att regeringen på allvar bekämpar den rekordhöga ungdomsarbetslösheten. Läs debattartikeln här.

Regeringen bör bryta med facken

Sverige är inne i den allvarligaste lågkonjunkturen i modern tid med en rekordhög ungdomsarbetslöshet som är den näst högsta i hela EU. Bland ungdomar i åldern 15-24 år är över 24 procent arbetslösa samtidigt som andelen långtidsarbetslösa stiger och nu uppgår till 18 000 ungdomar, enligt SCB:s senaste siffror. Det är hög tid för regeringen att ta fajten tillsammans med Sveriges unga och bryta med facken så att vi på allvar kan bekämpa ungdomsarbetslösheten.

Moderaterna och allians för Sverige vann väljarnas förtroende med det tydliga mandatet att skapa fler jobb och minska utanförskapet i Sverige. Imponerande insatser har gjorts med nystartsjobb, sänkta arbetsgivaravgifter samtidigt som det blivit mer lönsamt att arbeta. Men en övermäktig fackföreningsrörelse med gårdagens regelverk ställer snart en hel generation utanför arbetsmarknaden. Mycket tyder därför på att ungdomsarbetslösheten blir en het valfråga inför 2010.

Otidsenliga turordningsregler slår just nu hårt mot ungdomar eftersom dessa säger att den sist anställde ska avskedas först när varselvågen slår mot Sverige. Detta samtidigt som skyhöga ingångslöner gör det dyrt att anställa unga som saknar erfarenhet men som därmed inte heller får möjligheten att skaffa någon utan hamnar i ett ständigt moment 22.

Fackförbunden som upprätthåller dessa minimilöner diskriminerar ungdomar som inte får chansen att förhandla till sig egna avtal med möjlighet att skaffa sig de nödvändiga erfarenheterna. Det är alltid bättre med en fot in på arbetsmarknaden än att ha båda utanför. Inget bryter ned människor tydligare än ett permanent utanförskap utan delaktighet, utan känslan av att göra rätt för sig och utan en värdig vardag. Fackens maktintressen får aldrig gå före ungdomars möjligheter att lyckas.

Att förändra Lagen om anställningsskydd och Medbestämmandelagen till det bättre är enda vägen för långsiktigt låg ungdomsarbetslöshet. Moderaterna får inte och kan inte svika arbetslinjen. Den linjen är att fler ungdomar ska få arbete i stället för att fackens maktintressen ska upprätthållas. Varje dag vill tiotusentals svenska ungdomar förverkliga sina drömmar men också vara med och bidra till att Sverige förblir ett land i världsklass. Därför måste regeringen omedelbart bryta med facken och deras tvångsmedel för att inte riskera bryta väljarnas förtroende om att skapa fler jobb även för ungdomar.

André Assarsson

Helsingborg

vice förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: