Leijonkungen has left the building

Beskedet om Lars Leijonborgs avgång strax efter Europavalet förvånade inte men är ändock ett bokslut på ett stycke lång svensk politisk historia. Många med mig minns knappt några andra ledande folkpartiledare. Närmst är måhända Anne Wibble och Per Ahlmark som tidigare statsråd i borgerliga regeringar. I mina ögon kommer Leijonborg mest att bli ihågkommen som förnyaren av folkpartiet från daltande till ordning. Från biståndspolitik till skolpolitik. Från irrelevant till regeringsbärande tillsammans med alliansen. Till syvende och sidst var det trots allt Leijonborg som var en av alliansens ”founding fathers”.

Sedan gör det ingenting att Lars Leijonborg genom åren bl.a. petat Per Gahrton från ordförandeposten i dåvarande Liberala ungdomsförbundet, varit drivande för fri radio i Sverige och nu senast framgångsrikt lobbat till sig forskning till Lund. Detta är så klart bara ett axplock från en politisk karriär som sträcker sig över decennier men vi kan konstatera att mycket bra har genomförts. Avslutningsvis några sköna citat från Lars Leijonborg:

”När en riksdagsman, Kalle Larsson (v), hävdar att Lenin inte bör benämnas massmördare utan kan likställas med samtida statsmän som Winston Churchill är det en historieförfalskning som är lika upprörande som förnekelsen av förintelsen” DN Debatt, 8 december 1998

”Vi måste också alltid komma ihåg att folkrätt får inte bara vara en rätt för regimer att fortsätta en skurkaktig politik. Kosovokommissionen, med Carl Tham som prominent medlem, skrev att det USA-ledda ingripandet i Kosovo inte var legalt, men det var legitimt. Det går att argumentera för att ett ingripande mot det hot som Saddam Hussein och hans regim utgör – särskilt om den fortfarande förfogar över massförstörelsevapen, vilket många tror – är berättigat och i den meningen legitimt”. Riksdagsdebatt, 20 mars 2003

”Jag försökte tubba piloten till lite djärvare grepp, som att flyga under Öresundsbron eller svänga in över Nato-landet Danmark och göra en så kallad touch-and-go på Kastrup, men där gick tydligen gränsen för försvarsmaktens tillmötesgående”. Nyhetsbrev 31 augusti 2000.

Läs mer om andras syn på Leijonborgs avgång här, här, här, här, här, här, här och här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: