Hög tid att slakta LO:s heliga ko

I dag kommer nya rappoter om att Sveriges rekordhöga ungdomsarbetslöshet når nya tokhöga nivåer. När 26,8 procent av landets ungdomar är arbetslösa är det ett politiskt misslyckande som saknar motstycke. Samma arbetslöshet för oss som är 25-34 år är 8,5 procent och för 35-44 år är det blott 4,4 procent arbetslöshet. Det är en hel generation som riskerar hamna i utanförskap och delaktighet i svenska samhället. Det finns inga ursäkter för detta eftersom vi också utmärker oss kraftigt i ett internationellt sammanhang. I Danmark, blott 20 minuters färd från där jag bor, är bara dryga 8,5 procent ungdomar arbetslösa. Det är över 18 procents (!) skillnad mot Sverige.

Så här skriver ekonomifakta: Danmark har länge haft en väldigt låg arbetslöshet bland ungdomar, precis som exempelvis Nederländerna. Bulgarien har minskat sin ungdomsarbetslöshet till nästan en tredjedel av nivån från år 2000. I Tjeckien är ungdomsarbetslösheten halverat sedan år 2004, och även Polen har kunnat förbättra sina siffror rejält.

Ungdomsarbetslösheten var inget problem före 1970-talet men är sedan dess alltjämt en ekonomisk plåga som hemsöker unga människor och krossar livsdrömmar. Det var i samband med att den s.k. solidariska lönepolitiken drevs igenom som LO-ekonomerna med stöd av socialdemokratin vid makten uppfann den svenska arbetslösheten. Inte mycket att vara stolt över. Och allt sedan dess drabbar otidsenliga förtidsregler om sist-in-först-ut unga människor samtidigt som grundlönerna är skyhöga vilket höjer trösklar och håller unga utanför arbetsmarknaden utan chans att kunna bevisa vad vi kan.

Det enda rätta är att slakta LO:s heliga ko i Lagen om anställningsskydd med turordsningsreglerna och se över delar av Medbestämmandelagen så att trösklarna för unga människor in på arbetsmarknaden sänks. På så vis kan vi med gott samvete få tillbaka unga människor på arbetsmarknaden, kickstarta svensk ekonomi och höja reallönerna i takt med att fler kan bidra på arbetsmarknaden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: