Hellre moderat än pirat!

Eftersom det finns en het debatt kring piratpartiet samtidigt som partierna är splittrade i dessa viktiga integritets- och internetfrågor kan det vara på plats att påminna om varför piratpartiet inte är ett alternativ för unga väljare:

Moderaterna i Europaparlamentet var först att formulera den paragraf som säger att ingen ska kunna stängas av från nätet utan domstolsbeslut. Vi kommer att fortsätta arbeta för att avstängning från nätet inte ska vara möjlig utan domstolsbeslut.

Moderaterna arbetar med störst inflytande både i ministerrådet och i Europaparlamentet för att försvara ett fritt Internet där värnandet av integritet går hand i hand med en modernisering av lagstiftning. Detta är en viktig del av moderaternas arbete som till skillnad från enfrågepartier faktiskt förändrar EU.

Moderaterna
tillhör Europaparlamentets borgerliga partigrupp och röstar därför för en politik för mer marknadsekonomi, frihandel och självbestämmande. Piratpartiet har sagt sig vilja ansluta sig till den gröna partigruppen, vilken för en tydlig vänsterpolitik med mer makt till EU.

Moderaterna tar ställning för en tydlig frihetlig politik på samtliga områden om alltifrån klimatet till jobben som påverkar vår vardag i Sverige varje dag. Piratpartiet är ett enfrågeparti som bara tar ställning i en enda sakfråga som Europaparlamentet sällan röstar om, vem ska företräda dig i alla andra frågor?

Annonser

68 svar to “Hellre moderat än pirat!”

 1. Andreas Says:

  Vilket skitsnack!

  Det ska avlyssnas, loggas, sparas trafikdata och lämnas ut till höger och vänster. Jag är trogen moderatröstare, men när ni håller på så här så får ni inte min röst. Det finns ju ingen rättssäkerhet överhuvudtaget i dessa frågor då det är den part med mest pengar som har mest makt. Sluta sälja lagar och ta bort de ni redan har sålt (ipred, acta, datalagringdirektivet, FRA-lagen) så kanske jag skulle kunna rösta på er igen.

  Nu blir det PP jag röstar på eftersom de är de enda som bryr sig om min intigritet!

 2. Ola N Says:

  Moderaterna röstade även för IPRED.
  Moderaterna röstade även för FRA-lagen.
  Moderaterna har lagt fram datalagringsdirektivet som lagförslag.
  Moderaterna försvarar att man inte ska jaga en hel ungdomsgeneration med att det inte är poliser som jagar dom.

  Jag röstar pirat.

 3. JudaZ Says:

  Hellre frihet än privata bolag som agerar polis. Hellre frihet än kommunism, är tragiskt att jag som annars stödjer alliansen och moderaterna även tvingas säga, hellere frihet än moderat. IPRED, ACTA, Datalagring påminner bara om en sak….kommunism (dvs DDR, KGB, STASI) Piratpartiet är det enda parti som på något vettigt sätt tar upp frågan. Alliansen har precis som oppositionen sålt ut vår integritet för att ett fåtal bolag skall få total monopol och kontroll över internet och dess användning. Skall skaparna av kultur få betalt för sina ver…självklart. Men till vilket pris? Att skapa ett övervakningssamhälle där alla behandlas som skyldiga innan dom för att gynna några få, och på samma gång göra det på bekostnad av majoriteten…dt är ett pris som åtminstone inte jag är beredd att betala.

 4. Perty Says:

  Moderaterna är de som infört FRA, Ipred och snart Datalagringsdirektivet.

  Det roliga i det hela är ju att Moderaterna faktiskt var emot datalagringsdirektivet för länge sedan och nu implementerar det med glädje.

  Hade det varit lite stake i M hade M bråkat som fan. Men icke.

  Det är precis därför piratpartiet behövs. Vem vill ha ett parti som står för en sak och implementerar en annan?

  Moderaterna är tokkonservativa med upphovsrätten och den höjdes precis till 70 år i EU genom att bla den borliga gruppen röstade igenom den.

  Piratpartiet har sagt att de troligtvis blir den gröna eller liberala ,men att det inte är säkert eftersom det är en förhandling.

  Moderaterna har så mycket att engagera sig i så de har inte kunnat se vad som händer, de har inte tagit bland de viktigaste frågorna på allvar eftersom de har så mycket att tänka på.

  De från PP som kommer till EU kommer snoka reda på varje liten paragraf eller skrivning som har med medborgarrätt att göra så det inte slinker in massa skit i fiskeomröstningar. Det är inte bara röstningar som avgör, det handlar om att visa medborgare vad som är på gång. Telekompaketsdebaklet var ett bra exempel på det.

  Så,

 5. JudaZ Says:

  Piratpartiet är ett enfrågeparti ….det är inte sant…det är bara ett löjligt sätt att försöka marginalisera sitt motstånd. Visst piratpartiet står för enbart ett fåtal frågor, men när dessa frågor är så viktiga känns alla andra frågor tämligen meningslösa. T.ex. vad spelar det för roll om man får veta om mat är genmodifierad eller ej, om man förlorat sin frihet? Vad spelar det för roll om man på pappret är emot kvinnomissahandle om samtliga medborgare förlorat sin frihet att protestera då missahandel sker? … det är den vägen vi vandrar .. vi säljer ut mer och mer av vår frihet, man vill censurerar mer och mer..tillslut så försvinner rätten att ha en egen åsikt. Internet är en sann demokrati där alla kan göra sin röst hörd, geni som idiot, sida vid sida. Nedmonterar man detta ..deå vet vi var vi tillslut hamnar….i censurens Kina, och Nord korea. (Och inte ens de kan tysta folket, även där sprids budskapen ..) Varför inte börja uttnyttja internets möjligheter, istället för att begränsa det ner till 2 burkar och en ståltråd? Om bolag inte hänger med och förstå att man måste förändra sig på en ständigt föränderlig marknad…är det verkligen statens sak att stoppa utvecklingen för enskilda inkompetenta bolags skull? Det låter som socialdemokratisk politik…det låter som en socialdemokratisk skola faktiskt. Alla skall vara lika usla….

 6. JudaZ Says:

  ”Moderaterna arbetar med störst inflytande både i ministerrådet och i Europaparlamentet för att försvara ett fritt Internet där värnandet av integritet går hand i hand med en modernisering av lagstiftning.” Det där vet ju både du och jag är en ren lögn. Jag brukar se moderater som ett parti där man tar ansvar, inte ljuger. Så sluta sprid lögner, eller gå med i oppositionen istället. Där kan du ta Östros ihand och hitta på fakta från tomma luften.

 7. Tor Says:

  Skulle du vilja förklara varför moderaterna då drev linjen om avstängning från nätet i Sverige och tvingade centerpartiet att gå med på en överimplementation av Ipred bara för att i utbyte slippa moderaternas förslag om avstängning från internet?

  Om det bara finns domstolsprövning verkar moderaterna alltså tycka att internetavstängning är en lämplig och proportionerlig metod för att hindra upphovsrättsintrång. Eller gäller detta bara Sverige och inte EU och vad beror i sådana fall skillnaden på?

  Piratpartiet har sagt sig vilja ansluta sig till den gröna ELLER liberala partigruppen. Varför nämner du bara den ena?

  Hur lång skyddstid vill förresten moderaterna ha? Har partiet ens ett svar på den frågan? Idag skyddas en ung kreatörs verk i runt 130 år. Varför ska den ekonomiska upphovsrätten gälla längre än patenträtten?

  Om man är kritisk till massavlyssning och massregistrering av medborgarnas tele- och mejlkontaktnät och deras geografiska rörelser (FRA-lagen och datalagringsdirektivet) och korporativistiska tendenser (Ipred) varför skulle man då rösta på moderaterna? Visst är det tråkigt att inte kunna få en liberal politik på andra områden, men ibland krävs det en punktinsats när alla andra partier gått vilse. ”Frihet är inte gratis”, som du skriver.

 8. Dego Says:

  Haha, lysande ironi!

 9. connyt Says:

  ”Moderaterna tar ställning för en tydlig frihetlig politik på samtliga områden” ho-hum… menar du allvar? ;)

  PP tar ”bara” ställning i grundläggande demokratiska frågor där M konsekvent jobbar för en starkare stat på bekostnad av medborgarnas frihet.

 10. Johan Says:

  Jag är moderat i grunden och det är berömvärt att ni röstat mot mycket i parlamentet. Samtidigt har ju moderaterna infört varenda fantasi Bodström kommit upp med i riksdagen utan att reflektera och trots att ni har regeringsmakten. Och ni har stött Lissabonfördraget som flyttar än mer makt till EU och ger Sverige än mindre makt relativt andra länder.

  Det här är för viktiga frågor för att kompromissa runt. När man avsagt sig makt och integritet finns den inte längre. Det är inte små sakfrågor som kan kompromissas runt och ändras i framtiden. Det är grundläggande frågor där man måste ha absoluta värderingar. Det är sorgligt att moderaterna inte längre har det.

 11. DanceK Says:

  Hej.

  Det låter ju jättebra det där. Som före detta moderat själv är det särskilt glädjande.

  Jag har dock lite svårt att få ihop det med den politik som Moderaterna fört i regeringsställning.

  Tyvärr. Moderaterna har redan bekänt färg.

  Och på http://www.piratpartiet.se kan du tydligt se att PP inte är ett enfrågeparti.

  MVH

 12. Mikael Nilsson Says:

  Du glömde en punkt:

  Moderaterna röstar för FRA-lagen, IPRED och datalagringsdirektivet.

  Eller vill EU-moderaterna kanske inte kännas vid sina kollegor i den svenska riksdagen?

 13. Micke Says:

  Det var ju bra att Ni är så mycket för frihet.
  Konstigt då, att Ni varit med om att driva igenom Bodströmsamhället, FRA, ipred, och andra frihets- och integritetskränkande lagar då, eller hur?

  Men snacka går ju alltid – handlingen visar något annat.

  Så mycket för ”frihetlig politik”…

 14. nz Says:

  Jag håller med dig i det mesta… Men det sista stämmer väl ändå inte? Att ni tar ställning FÖR en tydlig frihetlig politik? Ni har ju besvisat med partipiska och hot att ni kör över både era egna och folket genom att införa den ena integritetskränkande och rättsosäkra lagen efter den andra!!! Eller menar du att FRA-lagen ger oss medboragre mer frihet? I så fall på vilket sätt? Hur är det med IPRED, ger den oss mer frihet eller ger den företagen mer makt över oss medborgare?!

  Själv skulle jag aldrig komma på tanken att rösta på ett parti som verkar gilla fascism… Nej, hellre pirat än moderat!!!

 15. Temaran Says:

  Mmmm, väldoftande bullshit :)

  Dock tyvärr fortfarande bullshit.

  Dom argumenten du använder för att invalidisera piratpartiet (en bredare politik) är precis det argumentet jag använder för att rösta på dem.

  För att inte riskera att integritetsfrågan blir bortprioriterad av de mer etablerade partierna då det verkligen gäller, väljer jag piratpartiet.

  Ajuste, o med moderaternas och sossarnas scorekort i integritetsrundan på sent, så va det ju det där med skitlukten runt alla era uttalanden också ja…

  Jag längtar till den tid då internet väl blir en mänsklig rättighet, alla dansar med alla och piratpartiet inte behövs längre… :)

  I övrigt så önskar jag dig en trevlig sommar! :D

  /Temaran

 16. Nisse Says:

  Som jag ser det så var det Piratpartiet som stoppade Telekompaketet i EU trots att de inte ens sitter där. Tänk då vad de kan göra för grundläggande medborgerliga rättigheter om de får ett eller två mandat.

  Det finns en eller två Moderater som gör nåt vettigt i såna frihetsfrågor, men de drunknar bland alla andra. PP behövs, önskar det inte skulle behövas.

 17. Kajsa Says:

  Hej!
  Som före detta sympatisör med Moderaterna har jag röstat M tidigare.

  Jag har dock en helt skild åsikt av hur väl moderaterna skött sitt ansvar att värna svenska medborgares rättigheter, både på Internet och i vanliga livet.

  DATALAGRINGSDIREKTIVET, FRA, IPRED. Det är många gånger mycket mer destruktivt arbete av moderaterna än vad det lilla nedslaget av ”hadopi” liknande lagar. Hyckleri kallas det helt enkelt.

  Kom inte hit och försök duktig ut. Du och dina partikamrater borde skämmas. Att ni tror ni är fira från ansvar dessutom och tror att ändamålen helga medlen… Det är häpnadsväckande.
  SKÄMS!

  Jag har bytt färg från M till PP. Låt det vara en läxa. Jag kommer inte tillbaka förrän den RIKTIG URSÄKT och löfte om förbättring. Jag tror inte ens det skulle räcke eftersom Reinfeldt tydligen har mage att ljuga svenska folket rakt i ansiktet. ”Vi skall inte jaga en helungdomsgeneration” sa han i direktsänd tv som ett vallöfte innan valet 2006. Jag lyssnade på det och trodde på honom. LURAD BLEV JAG!

  Sen dess jagar staten inte bara en hel ungdomsgeneration m.h.a. IPRED utan även en helbefolkning skall förföljas med DATALAGRINGSDIREKTIVET och FRA.

  Kom inte hit med dina hycklerier och försök se präktig ut. HYCKLARE!
  SKÄMS. STÅ FÖR VAD NI GJORT! PINSAMT!

 18. Agnes Says:

  Men om nu ungdomarna värnar så mycket om integritets- och internetfrågor så är väl ändå moderaterna de sista man bör rösta på. Vilka har inte gett oss FRA, IPRED osv? Vad jag har förstått så är miljöpartiet de enda som öppet säger att de värnar om integritets- och internetfrågor.

 19. LupusRex Says:

  Sen är ju moderaterna också de som dyrt och heligt lovade inför valet 2006 att man inte skulle lägga resurser på att jaga en hel ungdomsgeneration.

 20. Franz Says:

  Förr röstade jag Moderat.
  Moderaterna representerar inte folket, de ser särintressen hörge än mänskliga rättigheter.
  Förkastligt!

  Hellre PIRAT än moderat. Säger jag!

 21. Rasmus Says:

  Jag röstade på Moderaterna i senaste riksdagsvalet. Tala om att köpa grisen i säcken.

  Moderaterna har sedan dess med järnhand drivit genom IPRED och FRA-lagen, snart är datalagringen här. Det finns mycket man kan förvänta sig av ett parti som säger sig försvara friheten, men att steg för steg ta oss mot DDR-samhället ingår inte i de förväntningarna.

  Varför ska jag tro att ni skulle kämpa för frihet i EU-parlamentet när ni har grundlurat oss så totalt i riksdagen?

  Jag tror inte ens jag ska gå in på konstgjord andning åt företag som borde tillverka sin sista bil vilken dag som helst…

 22. Fredrik Says:

  En sak jag uppskattar med den nya generationen är att de är mycket mer kritisk till faktakällor och ifrågasättande. Förmyndarstilen fungerar inte på den och kanske det är också därför Unga Pirater är mer än dubbelt så stora som MUF.

  Jag röstade själv på Moderaterna förra riskdagsvalet och för det fick jag FRA och IPRED. Jag fick också sänkta skatter och andra fördelar. Min röst på piratpartiet är ett budskap till alla riksdagspartier att jag inte är intresserad av ett mer utbrett övervakningssamhälle, Sverige tjänar inte på det. Jag tjänar inte på det.

  Att ta bort fildelning fördummar svenskarna. Vi får ta del av ett kraftigt begränsat utbud från kommersiella tjänster med endast små satsningar i Sverige, mindre kultur, mindre applikationer vi senare använder i arbetslivet (och betalar för där). Varför tror du att svenskarna har legat så bra till inom IT? Fildelning har sett till att vi har fått en bättre infrastruktur, bandbredd. Genererat intäkter till ISP för att vi hela tiden vill ha snabbare infrastruktur. Hållit alla teknik och dataintresserade försedda med allsköns provex och laborationsmjukvara. Teknisk utveckling, framkant. Det har avstannat i ISP sverige nu.

  Detta kommer förändra IT sverige på sikt om ungdomar inte vågar ladda ned nya saker, prova, utforska från ett världsomspännande utbud.

 23. Lisbeth Says:

  Är de då bara ett enfrågeparti? Nej, det här är precis samma sak som när miljöpartiet tog sig in i riksdagen eller arbetarrörelsen var i sin linda. Även om de tar upp några få frågor så påverkar det hela samhället.

 24. Liberal Says:

  Moderaterna mobbar fram FRAs övervakning av hela svenska folket.

  Moderaterna tar inte strid mot IPRED, utan går istället längre än direktivet kräver.

  Moderaterna genomför glatt Bodströms datalagringslagar.

  Moderaterna tar inte striden för fri kommunikation utan statlig övervakning och rätten till privatliv. Moderaterna kan inte säga nej när upphovsrättslobbyn ständigt kräver särlagstiftning och monopolskydd av förra århundrates affärsmodeller.

  Hellre Piratpartiet i den liberala partigruppen än Moderater med kluvna tungor.

 25. cnab Says:

  Nej, André, frihet är minsann inte gratis. Den kostar framför allt tid, mod, kampglöd och inte i första hand pengar. Att du och många andra försvarare av avdemokratisering, gammelpartier och giriga skiv-, film- och bokbolag, inte förstår det är bara att beklaga. Piratpartiet fokuserar på demokratins kärnvärden och på mänskliga fri- och rättigheter, d.v.s. grunden för all politisk verksamhet av anständig karaktär. Du gör dig verkligen till att åtlöje genom att beskylla PP vara ett smalt enfrågeparti för utan att demokratin som statsskick respekteras, spelar övriga politiska frågor mycken liten roll. Piratpartiet är alltså det bredaste politiska parti du kan tänka dig och tar med glädje och entusiasm tag i alla politiska frågor, bara de inte står i strid med PP’s försvar av demokratin. T.ex att reformera upphovsrätten så att den inte står i strid med författning och mänskliga fri- och rättigheter. Vill man som ditt parti och tydligen också du själv, skrota demokratin och återinföra skråväsendet kontrollerat av privatpolis, så ska man naturligtvis rösta på Moderaterna, andra representanter från Alliansen eller från socialdemokraternas Bodströmsamhälle.

 26. Liberal Says:

  Det jag menar är att vi måste slå riksdagspartierna på fingrarna, så att de förstår att det är allvar. Så länge vi fortsätter rösta på dem kommer de fortsätta på den inslagna vägen med lite integritetsputs emellanåt. ”Alla tjänar på om debatten lägger sig” sa Reinfeldt om stormen mot FRA. Den attityden ska inte ostraffat få hållas.

 27. DanceK Says:

  Vidare vill jag rekommendera en sammanfattning från svd:

  http://www.svd.se/nyheter/politik/euvalet2009/artikel_2950633.svd?service=graphic

  Moderaternas track record är inte helt klockrent, om jag får säga det själv.

 28. Keep on Balping » Jag kommer att rösta Lila Says:

  […] om att vara mest pirster visar tydligt på hur viktiga det är. André Assarsson, bloggar idag Hellre moderat än pirat! det får stå för honom men jag tycker hand sanningar borde modifieras lite. Han säger att […]

 29. Fasid Domarch Says:

  Härligt med lite blå dunster.

  PP är inte ett enfrågeparti. PP tar ställning i tusentals frågor.

  Trevligt att M åtminstone låtsas värna integriteten nu när det finns röster att vinna. Trevligt att de gör det på vårt vis, kopimi.

  /Före detta Moderat, aldrig mer.

 30. Skymt Says:

  Moderaterna påstår att de står för integritet, ändå har de infört FRA, ipred och jobbar hårt med datalagringsdirektivet.

  Till och med deras egna avgår i protest mot övervakningshysterin.
  http://juristensfunderingar.blogspot.com/2009/05/genser-lamnar-moderaterna-i-protest-mot.html

  Hur dumma tror du vi väljare är egentligen?

 31. Skymt Says:

  (Jag menar naturligtvis FRA-lagen. FRA har ju funnits ett tag…)

 32. E-Mannen Says:

  Jag röstar på vad som helst som vägrar FRA och IPRED.
  Moderaterna faller inte in i den mallen utan sällar sig till de partier som vill införa Sovjetisk/Öst-tysk kontroll över de oregerliga medborgarna.

  V och MP skulle kunna vara ett alternativ. Men om man tycker man svänger till höger i andra tankar då? . . . Se! Det finns inga andra alternativ än Piratpartiet.

  Skärp till er för fan Moderater och lägg ner Sovjet-tänket! Hur kan ni så fullständigt ha bytt fot sedan 80talet? Jag fattar verkligen inte. . .

 33. digitaliz Says:

  Moderaterna drev igenom FRA-lagen.

  Moderaterna drev igenom IPRED-lagen – och tycker fortfarande att det var rätt beslut.

  Moderaterna har fullständigt tappat bort de liberala värderingarna. Aldrig mer moderat.

 34. kouya Says:

  alla moderater förutom Fjellner röstade rätt kasst under telekompaketet, tydligen ska inte grundläggande rättigheter gälla även på nätet….

  http://www.svd.se/nyheter/politik/euvalet2009/artikel_2950633.svd?service=graphic

  Samt drog moderaterna igenom IPRED och FRA hemma i Sverige, känns inte så trovärdigt.

 35. John Says:

  Hellre än pengar, makt, kändiskap, kärlek ge mig ärlighet!

  Jag rösta på moderaterna i förra riksdagsvalet och jag har aldrig mått sämre politiskt än vad jag gjort den senaste tiden med FRA och IPRED.

  Det finns ingen alternativ, rösta pirat!

 36. joonicks Says:

  Genom moderaternas instiftande av den svenska IPRED har man tagit ställning för ett starkt skydd för upphovsrätt, dvs, statligt sanktionerade monopol. Raka motsatsen till marknadsekonomi! Lägg dessutom till moderaternas stöd för FRA så ser man att moderaterna över huvud taget inte intresserar sig för medborgarnas rättigheter utan hellre ser att företag får fritt fram att styra i Sverige.

 37. Odin Says:

  Hallo

  Talar du om samma moderater som i senaste valrörelse lovade högt och heltigt att nigte inte skulle ”jaga en hel ungdomsgeneration i Sverige” ?

  Ett fint vallöfte – som följdes av ett öppet svek (förräderi) mot många av era väljare genom implementeringen av IPRED som tillåter just detta – att jaga en hel ungdomsgeneration.

  Det är oförlåtligt !

  Ni vill värna rätten till ägande. Immaterialrätten skyddar inget fysiskt ägande – de tilldelar en tids begränsad ensamrätt att sprida vissa nya idéer som når ”verkshöjd” – i olika lagringsformer, vare sig elektroniska, fysiska eller tillfälliga t.ex. vid ett framförande.

  Upphovsrätten var en bra lag – när den stiftades. Men genom ett stort antal ändringar – som Du förmodligen kallar ”moderniseringar” – har den fått ett alldeles orimligt och groteskt omfång som helt saknar stöd i vanligt folks värderingar. Uppphovsrätten har – med andra ord – förlorat sin demokratiska legitimitet. Den är i sin nuvarande form (!!) en ren och helt ensidig lobbyistprodukt, medan den var ganska bra i sin ursrungsform.

  Detta kan man lätt se när man jämför med den närmast besläktade ikmmagterialrätten – patenträtten som skyddar uppfinningar. Där har man inte förlängt skyddstiderna ad absurdum och i praktik i all oändlighet, trots lobbyarbete från främst läkemedelsbolagen.

  Vi skulle kunna begrava både fildelningsdebatten och hela Piratpartiet om ni moderater och andra borgerliga krafter omgående

  – skulle riva upp IPRED (och gärna även FRA)

  – skulle låta bli att implementera datalagringsdirektivet

  – skulle snabbt (!) sätta igång med en verklig modernisering av upphovsrätten.Denna modernisering skulle gå ut på att hårdbanta och ”späcka av” upphovsrätten tills den återfått i stort sett samma utformning som alldeles i början och i stor likhet med patenträtten.

  Piratpartiet är en folkrörelse. medan era medlemssiffror stagnerar röstar folk med fötterna och blir medlemmar hos oss.

  Ni måste faktiskt vara räädda att vi inom några få vveckor går om er i medlemsantal.

  Resonera bäst Du vill, men alla som skyndsamt blir medlemmar hos oss måste på något sätt ha en stark drivkraft att göra så. det känner sig troligen inte längre representerade uta snarare förtryckta av gammelpartierna i BÅDE det borgerliga OCH des socialistiska ”blocket”. Ingen driver deras hjärtefrågor, t.ex. att skydda dem mit IPRED, att släppa icke-kommersiell (!!) fildelning fri och att grundligt reformera dagens uppblåsta upphovsrätt.

  MVH

  Odin

 38. erik Says:

  ”Moderaterna arbetar med störst inflytande både i ministerrådet och i Europaparlamentet för att försvara ett fritt Internet där värnandet av integritet går hand i hand med en modernisering av lagstiftning.”

  GÄSP vad trött man blir på fullkomligt innehållslösa floskler. Tror du ens att Ask å Reinfeldt själva tror på det? Glömde du helt av de debatten relevanta förkortningarna FRA och IPRED. Gör oss alla tjänsten att smörja din propagandamaskin lite snyggare nästa gång…

  mvh/

  En LIBERAL f.d. folkpartist

 39. Kandagor Says:

  Känns som lite väl riskfyllt att rösta moderat.

  Moderaterna röstade FÖR IPRED.
  Moderaterna röstade EMOT eller LA NER sina röster ang 138/166 i Telekompaketet, den delen som kallas ”Citizens Rights Amendents”.

  I andra frågor röstade de mer välvilligt, men de visar absolut ingen tydlig politik i dessa frågor, och deras oberäknelighet vad gäller de demokratiska inskränkningarna kan bli ett problem som jag inte vågar chansa med.

  Piratpartiet däremot har en tydlig handlingsplan för hur de kommer att agera vid ett mandat, där övriga partier endast har luddiga och vaga formuleringar, vilket inte hindrar dem från att sticka kniven i ryggen på en vid första bästa tillfälle.

  Nu kanske moderaterna har varit bra förr eller kan komma att bli bra, jag har ingen aning, och är inte heller bunden till något parti på något sätt. Men nu är de inte ett bra val om man värnar om sann demokrati, inte alls.

 40. André Assarsson Says:

  Jag kan köpa mycket av den kritik som riktas mot moderaterna i många av dessa frågor. Vi i Moderata Ungdomsförbundet är tydliga motståndare av både FRA- och IPRED-lagarna som drevs igenom i praktiken med stöd från samtliga partier i Sveriges riksdag. I den delen finns det mer att önska men framtidens moderater är inte överens med många av dagens moderater.

  Samtidigt är moderaterna Sveriges ledande frihetsparti som konsekvent arbetat och fortfarande arbetar för den enskilda människans både självbestämmande och rätt till privatliv. Vi är det parti i Sverige som tydligast tar ställning för individ istället för stat. Samtidigt råder det ständigt en avvägning mellan skyddet av äganderätten och i det här fallet integritetsfrågorna.

  Här är Piratpartiet svaret skyldigt. När jag läser på hemsidan så är beskedet: ”Ja, vi är för upphovsrätt” men det finns över huvud taget inga konkreta eller seriösa politiska förslag på hur samma upphovsrätt ska upprätthållas och värnas. Inte ett enda. Över huvud taget. Den typen av ansvarslöshet straffar sig eftersom framgången i seglet riskerar bli en västanvind. Junilistan 2.0 som till sist inte gör någon skillnad.

  Vad gäller enfrågeparti så vidhåller jag att det saknas en politik inom flera viktiga ämnesområden. En så pass elementär fråga som skattepolitiken lyser med sin frånvaro och utan finansieringsdiskussion blir allt det andra ganska oseriöst. Och om Piratpartiet mot all förmodan INTE skulle vara ett enfrågeparti så kan vi konstatera att det gör samma slag med vänstern i Europa. Eftersom Engström vill sätta sig i den gröna gruppen kan vi räkna med mer makt till EU, mer vänsterpolitik och galna förslag.

 41. Linus Says:

  Du skriver att ”Moderaterna i Europaparlamentet var först att formulera den paragraf som säger att ingen ska kunna stängas av från nätet utan domstolsbeslut. Vi kommer att fortsätta arbeta för att avstängning från nätet inte ska vara möjlig utan domstolsbeslut.”

  Min åsikt är att ingen skall kunna stängas av från nätet. Punkt. Slut.

  Då vi använder nätet i allt större utsträckning för vardagliga sysslor, som att kommunicera (via t.ex. email) och sköta bankärenden kan avstängning från internet innebära att man inte kan få kontakt med de myndigheter man behöver (vilken arbetande person har tid att avsätta till telefonkö under myndigheternas telefontider?), att man missar att betala räkningar (vilken arbetande svensk har tid att gå till banken varje gång man skall betala en räkning?), osv.

  Att du och moderaterna vill inskränka folks frihet visar hur långt ni glidit från era ideal.

 42. connyt Says:

  ”Vi är det parti i Sverige som tydligast tar ställning för individ istället för stat.”

  Lägg ner eller vakna upp.

 43. André Assarsson Says:

  Linus,

  Frågan om att stänga av människor från internet är inget som moderaterna driver över huvud taget. I den delen är vi rörande överens. Formuleringen syftar på det förslag som presenterades i Europaparlamentet och som fransmännen röstat igenom i sitt parlamentet. Som en reaktion på detta är moderaterna överens med tillräckligt många andra i en kompromiss att det inte ska vara möjligt utan domstolsbeslut.

 44. André Assarsson Says:

  connyt,

  Vi är det parti i Sverige som tydligast vill öka enskilda människors självbestämmande till förmån för en liten men vass stat. En av Sveriges viktigaste frihetsreformer i modern tid med jobbskatteavdraget där vi alla kan behålla 1 000 kronor mer varje månad istället för att staten använder dessa pengar är redan genomfört och verklighet. Hur ser piratpartiet på jobbskatteavdraget?

 45. Odin Says:

  Hallo

  Jag vill be om ursäkt för mina många stavfel. Normalt kan jag stava mycket bättre än så, men jag skrev mitt inlägg hastigt och i ”helig vrede”.

  Odin

 46. connyt Says:

  Piratpartier tar inte ställning i frågan om jobbskatteavdraget, vilket du borde känna till!?

  Du är bra på ord, trist för dig att ditt parti inte agerar enligt dina vackra ord i verkligheten… Ditt parti tycker t.ex. att FRA skall ha rätt att läsa mina privata mail om dom anser att det behövs, utan brottsmisstanke, utan att motivera varför och utan att berätta det för mig.

 47. André Assarsson Says:

  Odin,

  Jag delar många av dina åsikter men menar samtidigt att moderniseringen av upphovsrätten kommer att ta tid. Vi måste ha tålamod i dessa frågor och i dagsläget tror jag inte någon sitter inne på exakta lösningar. Det är min uppfattning att upphovsrätten måste värnas samtidigt som dumma förslag stoppas från Frankrike m.fl. andra länder som driver frågor om avstängningar av människor m.m.

  Min förhoppning är att piratpartiet bidrar till att få igång den viktiga debatten i Sverige kring just lösningar på moderniseringen av upphovsrätten att anpassas till digital teknik. Den är redan i gång och förhoppningsvis kan det landa i något bra. Till dess är jag inte övertygad om att snabba kortsiktiga politiska poänger som Piratpartiet hämtar är den långsiktigt trovärdiga lösningen på komplexa frågor.

  Piraterna erbjuder enkla lösningar på svåra problem. Det tilltalar många men det saknas fortfarande en mängd olika besked kring centrala frågeställningar om synen på flertalet andra frågor. Samtidigt finns det inga konkreta förslag på hur upphovsrätten ska värnas från Piratpartiet, bara hur alla andra förslag ska motverkas. Det är alltid lätt vara emot men svårare att ta ansvar för något eget.

  I den sista delen känns det väldigt tryggt att vara moderat eftersom vi tar ansvar för både jobben, ekonomin och för en ständig diskussion kring integritetsfrågorna med andra partier. Eftersom både M och PP är överens om att modernisera upphovsrätten ser jag inte konflikten i den delen – utan snarare i allt annat där jag än så länge har svårt att ta PP på allvar som vill anslutas till gröna partigruppen, rösta för mer makt till EU och inte levererar några besked alls om hur upphovsrätt ska värnas.

 48. Odin Says:

  Hallo

  Det där med enfrågeparti:

  Praktiskt taget alla etablerade politiska partier började sin karriär som enfrågepartier eller som rörelser som satte några få hjärtefrågor i fokus. För moderaternas del var det väl individens frihet istället för statens förmynderi, eller hur ?

  Det är befängt att beskylla ett nygrundat parti som bär alla kännetecken av en folkrörelse för att vara ett enfrågeparti, när man samtidigt vet att även det egna partiet gått igenom samma utvecklingsskede när det var nygrundat. Så kom ihåg ert eget förflutet innan ni drar till med sådana icke-argument.

  Till det andra:

  Tankar och idéer kan man helt enkelt inte äga. Man kan vara först med att kläcka dem – det är sant. och det skal belönas.

  Handlar det om ett tekniskt framsteg – en uppfinning – så skall uppfinnaren ha ensamrätt till den ekonomiska fördelen av uppfinningen under en exakt angiven men begränsad tid.

  Likaså skall det gälla för konstnärliga idéer som uppnår verkshöjd. Även här skall kreatören ha en i tid begränsad ensamrätt till ekonomiska fördelar ur det egna verket.

  Striden handlar snarare om

  – hur lång den begränsade tiden skall vara

  – hur ekonomisk fördel definieras

  Själv förordar jag att skyddstiderna i upphovsrätten skyndsamt (!) bör anpassas efter dem i annan jämförbar immaterialrätt d.v.s. patenträtt och mönsterskydd. För upphovsrättens skyddstider skulle det omedelbart betyda en högst nödvändig och välkommen hårdbantning av skyddstidernas längd. Dessutom skulle skyddstiden ej längre vara beroende av kreatörens livslängd utan enbart av verkets tillkomstdatum.

  Under den gällande skyddstiden borde kreatören vara skyddad mot olovlig kommersiell (!) spridning av hans/hennes verk men inte mot ideell spridning där inga pengar eller gentjänster erbjuds. Skäl: även i patenträtten gäller skyddet bara mot kommersiellt utnyttjande. Dessutom skapar den restriktiva formuleringen av upphovsrätt som även förbjuder icke-kommersiell ”exemplarframställning” till rentav groteska effekter:

  T.ex. kan inte ens kyrkans barnkör framföra ett skyddat verk utan att behöva betala till STIM trots att inga pengar tjänas in genom framförandet. Samma sak gäller vid gratisframträdanden av musikskolans blåsorkester på stadens gågata …..

  Dessa och liknande groteska och icke-önskvärda bieffekter kan tas bort om all icke-kommersiell spridning (exemplarframställning) av konstverk tillåts även under verkens skyddsperiod.

  Den ideella rätten av en kreatör att bli förknippad med sitt verk – vare sig ett konstverk eller en uppfinning – gäller förresten utan tidsbegränsning i både upphovsrätt och patenträtt. DEN rätten vill ingen ändra på.

  Under skyddstiden skall kreatörerna skyddas som idag även med den upphovsrätt som Piratpartiett vill ha, men enbart mot kommersiell olovlig exemplarframställning.

  Konstverk drar i allmänhet in pengar under de första åren när de är nysläppta. Just dessa viktiga år skall upphovsmännen få behålla även i framtiden ! Den groteskt långa svansen därefter (livstid + 70 år) däremot saknar folkligt stöd och skall kapas bort.

  MVH

  Odin

 49. connyt Says:

  Bara lite nyfiken på vad du menar med ”hur upphovsrätten skall värnas”!?

  Den skall värnas genom att polis/åklagare gör brottsutredningar för de som bryter mot lagen. Konstigare är det inte som jag ser det. Som du vet(?) vill PP ha 5-års skydd för kommersiellt utnyttjande. De som bryter detta (och försöker sälja andras verk) blir jagade av polisen… (inte av privata företag)

 50. Tor Says:

  Frågan om att stänga av människor från internet är inget som moderaterna driver över huvud taget.

  Inte? Varför säger då centerpartiet att ni i moderaterna drev på för avstängning från internet i förhandlingarna med dem?

  samtidigt råder det ständigt en avvägning mellan skyddet av äganderätten och i det här fallet integritetsfrågorna.

  Du får förlåta, men det handlar inte om något skydd av äganderätten. Den ekonomiska delen av upphovsrätten är ett slags stimulansmedel. Jämför med patenträtten eller statliga lånegarantier till SAAB. Intrång i den materiella upphovsrätten kan skada syftet – en brett kulturutbud och tillgång för allmänheten – men det kan knappast sägas vara en kränkning av enskilda. Lika litet som hembränning är en kränkning av leverantörerna till systembolaget bara för att det inkräktar på systembolagets monopol och hämmar syftet med monopolet, dvs. att värna folkhälsan.

  Om upphovsrätten är att jämställa med ägande, varför kritiserar då inte moderaterna tidsbegränsningen på upphovsrätt och patenträtt som ju borde innebära statlig konfiskering av privat egendom?

  ‘Ja, vi är för upphovsrätt’ men det finns över huvud taget inga konkreta eller seriösa politiska förslag på hur samma upphovsrätt ska upprätthållas och värnas. Inte ett enda.

  Givitvis finns det sådana förslag – vid kommersiell användning finns det ju ofta pengaströmmar och det sker i offentligheten eller så att anställda på företag kan märka det. Dessutom har ju inte företag samma rätt till integritet som privatpersoner. Nu tycker jag att piratpartiet går för långt när de vill legalisera all fildelning för icke-kommersiellt bruk, men man kan inte säga annat än att de delar som PP vill behålla är de som polisen lättast kan bevaka att de efterlevs.

  utan finansieringsdiskussion blir allt det andra ganska oseriöst

  Finansiering av medborgerliga rättigheter!? Där tappade du bort mig…

 51. Odin Says:

  Hallo André

  Själv skulle jag vilja ha en reformering av upphovsrätten utan några ”kollateralskador” på vägen dit. Därför skulle jag önska att enbart kommersiell fildelning av upphovsrättsskyddat material lagfördes, medan man lämnar ren amatörverksamhet ifred. För det behövs det bindande garantier. Enbart på det viset kan den sociala freden under reformprocessen tryggas. Annars hotar ett oändligt småkrig med paj- och smutskastning och demoralisering av om inte en hel ungdomsgeneration så åtminstone betydande delar av den. Många unga är frustrerade – och de som röstat moderat känner sig förrådda av sina egna. Här handlar det inte om jude eller grek, här handlar det om ”borgfred” i väntan på en ny lagstiftning, om att låta bli att driva igenom en förlegad, odemokratisk och uppblåst upphovsrätt som i själva verket behöver en massa förbättringar.

  Gå gärna hårt fram mot dem som verkligen och bevisligen tjänat en hacka på att sprida andras skyddade verk – i synnerhet när det handlar om nya verk som skulle vara skyddade även i en ny upphovsrätt. Gamla ABBA-låtar eller låtar av redan avlidna kreatörer som Cornelis Vreeswijk och liknande däremot göre sig icke besvär. De har ingen chans att behålla sitt skydd i den reformerade lagstiftningen.

  Så det handlar om att NU (än så länge finns det tid) vända om, riva upp IPRED och förhindra ett sanslöst småkrig mot en betydande del av den egna befolkningen – den del av befolkningen som skall vara landets framtid och som förväntas betala de nuvarande statsrådens pensioner !

  Den som för krig mot en betydande del av det egna folket behöver inte vara förvånad om det leder till onödiga men allvarliga spänningar i samhället. Politiker med en sådan hållning borde avgå eller välja ett annat folk !

  Dessutom har jag svårt att känna någon vidare solidaritet mot amerikanska skiv- och filmbolag. Snarare med inhemska konstnärer, särskilt de som fortfarande är kreativa och lägger fram nya verk.

  MVH

  Odin

 52. Arantes Says:

  En tusenlapp i månaden må ju ge ökad frihet, men i min värld är integritet, yttrandefrihet, meddelarskydd och rättssäkerhet värt lite mer än så.

 53. Bengt Says:

  Vilket stolpskott från Assarson. Man får lätt 50 plus mothugg när man far med osanningar.

 54. André Assarsson Says:

  Bengt,

  Det var ju ett sakligt och konstruktivt inlägg. Verkligen.

  Vilka är dessa påstådda ”osanningar”?

 55. DanceK Says:

  @André

  Jag tror Bengt syftar på ungefär samma faktafel i Ditt inlägg som alla andra. Du hävdar t ex…

  ”Moderaterna arbetar med störst inflytande både i ministerrådet och i Europaparlamentet för att försvara ett fritt Internet där värnandet av integritet går hand i hand med en modernisering av lagstiftning.”

  Man kan idag läsa på SvD att Moderatera både röstade för IPRED i EU-parlamentet OCH implementerade direktivet i svensk lag. Antingen var citaten ovan helt felaktigt, eller så ser du ingen konflikt mellan IPRED och ”värnandet av integritet”.

  ”Piratpartiet har sagt sig vilja ansluta sig till den gröna partigruppen, vilken för en tydlig vänsterpolitik med mer makt till EU.”

  I allmänhet har det talats om den Gröna ELLER den Liberala. Så, där var ett fel till. Skall vi fortsätta?

 56. André Assarsson Says:

  DanceK,

  I alla samtal jag har haft med pirater så har den ”gröna gruppen” varit aktuell inför en eventuell plats i Europaparlamentet. På något sätt hade det känts bättre att få det beskedet eftersom det vore ärligt mot väljarna att på förhand berätta vilken annan form av politik som partiet vilar sig på.

  Men allteftersom verkar strategin vara att hålla dörren öppen åt alla håll och då köper man verkligen grisen i säcken som väljare. Det finns inga som helst garantier för att det inte blir mer makt till EU i enlighet med vad den gröna partigruppen föreslår. Det kan mycket väl bli så och som borgerligt sinnad skulle man aldrig överväga att stödja sådan politik.

  Vad gäller IPRED så är jag själv skeptisk till den lagen liksom hela Moderata Ungdomsförbundet. I den delen är vi säkert närmare varandra men samtidigt är piratpartiet svaret skyldiga: vilka är alternativen och vad är förslag som alternativ till IPRED för att värna och skydda upphovsrätten? Det är inte seriöst att bara säga: ”Ja, men vi tror på upphovsrätt men all lagstiftning inom området som på något sätt antyder att värna densamma ska motarbetas”.

  Fluffiga meningar som ”se över”, ”moderniseras” och ”uppdateras” håller inte för ett parti som gör anspråk på inflytande och makt över andra människors vardag. Jag som väljare vill på förhand tydligt veta vad som ska göras, hur det ska göras och vilken agenda som drivs – inte vad alla andra gör som är fel. Val vinns på egna meriter.

  Att gnälla, tjura och klaga på andra kan på många sätt vara bra för att påtala felaktigheter och få till förändringar. Det välkomnas som en viktig del av att förändra Sverige. Men att däremot i samma andetag själv göra anspråk på enormt mycket makt och inflytande utan att leverera trovärdiga och seriösa förslag på stora frågor som väljarna ställer känns desto mer tveksamt.

  På många sätt är piratpartiet ett opportunistiskt missnöjesparti som lever på andras misstag snarare än egna förtjänster. Det håller aldrig i längden.

 57. André Assarsson Says:

  DanceK,

  Dessutom verkar dörren stängd för liberala gruppen varpå mitt påstående inte kan anses vara så felaktigt, trots allt. Läs mer på http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=913&a=496813

 58. connyt Says:

  Alltid underhållande när en moderat skriver saker som ”…det vore ärligt mot väljarna att på förhand berätta…” ;)

  Tyvärr misstänker jag att du inte är ironisk… Tycker du själv att M har varit ärlig mot väljarna angående FRA/IPRED etc etc!? Jag röstade på alliansen och känner mig grundlurad.

  PP har tydliga konkreta förslag om hur upphovsrätten bör förändras och den ska upprätthållas på samma sätt som all andra lagar via rättssystemet (då tänker PP på polis/åklagare, inte privata företag). Vad är det du inte förstår?

 59. Hugo Heden Says:

  Hej André,

  Nybörjarpirat här. Tack för dina svar! Jag läser och begrundar.

  [citat]
  Min förhoppning är att piratpartiet bidrar till att få igång den viktiga debatten i Sverige kring just lösningar på moderniseringen av upphovsrätten att anpassas till digital teknik. Den är redan i gång och förhoppningsvis kan det landa i något bra. Till dess är jag inte övertygad om att snabba kortsiktiga politiska poänger som Piratpartiet hämtar är den långsiktigt trovärdiga lösningen på komplexa frågor.
  [/citat]

  Piratpartister har, tror jag, ibland sagt att man vill arbeta med sina frågor tills dess att partiet inte behövs längre. Partiet är nytt. De lagar och direktiv man uppfattar som skrämmande och integritetskränkande rullar in i ganska hög takt. Frågorna är upplevs akuta. Av dessa anledningar är det naturligt att fokus inte ligger på långsiktig ideologisk-politisk baserad samhällsevolution.

  [citat]
  Piraterna erbjuder enkla lösningar på svåra problem. Det tilltalar många men det saknas fortfarande en mängd olika besked kring centrala frågeställningar om synen på flertalet andra frågor.
  [/citat]

  Det är många som använder uttrycket ”enfrågeparti”, men jag tycker det är orättvist och ohållbart. Kanske ”fokusparti” är en bättre benämning? Jag misstänker att du känner till dessa argument, men de är värda att upprepas:

  Piratpartiet fokuserar på frågor kring makt- och myndighetsmissbruk, personlig integritet, rätten till ett privatliv och rättssäkerhet. Grundfrågor för en fungerande demokrati.

  Man anser att dessa frågor är så viktiga och akuta — och så misshandlade av de flesta etablerade partier (läs FRA, IPRED, ACTA, teledatalagringsdirektiv etc) — så man väljer att lägga att lägga all politisk kraft på detta. För att få sin vilja igenom är man därför villiga att förhandla genom att låta andra partier få sin vilja igenom i andra frågor — vilka ju oftast åtminstone är väl genomlysta och debatterade i samhället idag. (Alla partier har en /någorlunda/ rimlig miljöpolitik etc).

  Därav ”fokuseringen”.

  [citat]
  Samtidigt finns det inga konkreta förslag på hur upphovsrätten ska värnas från Piratpartiet, bara hur alla andra förslag ska motverkas. Det är alltid lätt vara emot men svårare att ta ansvar för något eget.
  [/citat]

  Här är jag inte riktigt påläst (är lite nybörjare som sagt) och blir svaret skyldig. Men man vill ju behålla attributionsrätten, förkorta den kommersiella upphovsrätten till 5 år, samt legalisera fildelning för ickekommersiellt bruk. Sättet att /värna/ om en sådan upphovsrätt kanske helt enkelt är att använda lagstiftningen så som den sett ut fram till för några år sedan? Någon annan som kan hjälpa mig?

  Tack för din uppmärksamhet :-)

  /Före-detta-men-inte-längre-M-sympatisör

 60. Olofb Says:

  André:

  I all välmening föreslår jag att du läser på lite här:

  http://piratpartister.se

  Där kan du läsa om skäl till väljarflykten, som inte bara gäller M utan samtliga partier, utom möjligen v/mp och junilistan, till pp.

 61. Odin Says:

  Hallo André

  Mitt senaste inlägg har i alla fall varit klart:

  Upphovsrätten behöver anpassas till dagens verklighet och till folkets vilja.

  Denna anpassning bör ske genom att skyddsperioderna i upphovsrättslagen kortas avsevärt – OBS det är rakt motsatt de ständiga förlängningar som vi sett hittills !

  Denna anpassning bör även ske genom att upphovsmannens ensamrätt till exemplarframställning – dit räknas även fildelning – av skyddade verk enbart skall gälla kommersiell (!) exemplarframställning d.v.s. när denna sker med affärsinteressen inblandade. Enkelt uttryckt. det skall vara förbjudet att tjäna en hacka på någon annans verk utan rättighetsinnehavarens (vilket rd !) tillstånd, medan inget sådant tillstånd skall erfordras när privatpersoner rent ideellt och gratis delar skyddade verk med varandra.

  En sådan anpassning tar onekligen tid. Därför skulle jag helst vilja se en ”time-out” i lagföringen av fildelare när det kan antas att de har fildelat utan affärsmässiga intentioner. Rak bevisbörda skal gälla d.v.s. de som vill sätta dit” några fildelare skall behöva bevisa att dessa handlat kommersiellt. För att avgöra kommersialismen bör inte antalet delade filer användas utan frågan om fildelningen skett mot någon form av motprestationer – d.v.s. någon form av betalning.

  Under tiden som anpassningen av upphovsrättslagen dröjer borde inga lagar stiftas eller tillämpas som går ut på att lagföra alla som bryter mot DAGENS bristfälliga och klandervärda upphovsrätt. Lagföringen borde begränsas till de fall där fildelandet troligen kommer att vara förbjudet och straffbelagt även EFTER upphovsrättslagens reform.

  Detta menade jag med ”borgfred” – att hålla tyst och ligga lågt med lagföringar och stämningar ända tills det klarnat hur framtidens upphovsrätt kommer att se ut och att den har demokratisk legitimitet genom att dess innehåll står i samklang med befolkningsmajoritetens vilja och värderingar.

  Tyvärr kan dessa saker inte uttryckas enklare och allra minst på pajkastningsnivå som ”fildelning är stöld” (vilket den inte är rent juridiskt) eller ”hur skall de stackars upphovsmännen få betaaaaaalt ?”

  Denna låga debattnivå borde förbjudas – den skadar den allvarliga debatten som borde handla om framtidens upphovsrätt istället för om dagens fildelning.

  MVH

  Odin

 62. Tor Says:

  ”vilka är alternativen och vad är förslag som alternativ till IPRED för att värna och skydda upphovsrätten?”

  På vilket vis saknas befogenheter idag för att ta i itu med kommersiell olovlig användning av upphovsrättsskyddade verk menar du? Det enda problemet är ju polisens ointresse och okunskap, men att det skulle vara något större problem att komma åt dem kan jag inte tro.

  Dagens lagar tar sikte på distributionen av verk. Som jag förstår det tar de lagar som PP föreslår att vi ska ha sikte på kommersiell användning av verk. Det gör ju att distributionsledet blir ganska irrelevant, inte sant?

 63. JudaZ Says:

  ”Vad gäller IPRED så är jag själv skeptisk till den lagen liksom hela Moderata Ungdomsförbundet. I den delen är vi säkert närmare varandra men samtidigt är piratpartiet svaret skyldiga: vilka är alternativen och vad är förslag som alternativ till IPRED för att värna och skydda upphovsrätten? ”

  Jo, det är ju trevligt att MUF är skeptiska mot IPRED lagen, men vad hjälper det när moderaterna är för detsamma? MUF har noll makt, därför är dess åsikt mer intressant och ibland komisk än relevant.

  Vilka förslag behövs för att skydda upphovsrätten? Tja, innan man skyddar medborgarna och dessintegritet är den inte ens relevant att diskutera. Om man nu ändå vill göra det kan man ju börja med att upphovsrätten alltid bör tillfalla just skaparen av ett verk. Inte en kusin till artisten/konstnären, inte bolg som tar rättigheten till ett verk från en artist och hindrar denna själv att använda sina verk. (Se t.ex. Stan Lee som nyligen stämdes för att ha använt sina egna teckningar/serier, för ett bolag ansåg sig ha köpt rättigheten från ett annat bolag.)
  Jag kan mycket väl se att upphovsrätten varar i 70år, om skaparen av verket lever så länge, men inte annars. Rättigheten till Elvis låtar t.ex. (som han egentligen stulit från andra) bör tillhöra allmänheten så fort Elvis slutade andas.

  Brott mot upphivsrätten skall skötas av polis, inte av privatabolag.

  Rättegångar eller liknade får ej ha dommare som representerar åklagar sidan, eller för den delen försvarssidan, se TPB målet.
  Där har en jävig domare, ansett en nämndeman vara jävig, men dömt sig själv som oberoende, utan att berätta det för varken advokater eller åklagare att han både varit/är medlem i föreningar som stödjer åklagarens mål, och dessutom varit kollega med några av åklagarna. Sedan skall en annan domare Herr Eka, som också tillhör föreningar som vill stärka upphovsrätten bedömma om jäv fans i målet. Om målet inte ogillas, då skall det dömmas av ytterligare en domare som har varit med i föreningar som vill stärka upphoivsrätten, alltså redan jäv i ett mål som inte ens tagits upp.

  Sådan rättsosäkerhet måste stoppas.

  Brott skall utredas av polis, ingen annan.
  Straff måste vara proportionella mot brottet.
  Att ha en hemsida skall ej ge värre straff än en våldtäkt, misshandel, dråp m.m.

  Upphovsrätten skall gälla enbart den person som skapar verket, bör ej gå att sälja till någon annan eller något bolag, skall eller ej gå i arv.
  Bolag skall enbart ha en upphovsrätt om verket skapats av bolaget som sådan, och inte av en enskild upphovsrättsman.
  Köps bolaget upp eller slås samman med ett annat bolag kan upphovsrätten föras med som en tillgång, men om bolaget slutar existera, konkurs eller liknande, då bör upphovsrätten förvärvats.
  (Om företaget sätts i vila kan upphovsrätten bevaras, men få ej användas komersiellt förren bolaget startar igen)

  Internet bör förbli fritt där information av alla dess former får röra sig fritt, så länge upphovsskyddat materiall ej kopieras för ekonomisk vinning skall detta vara helt tillåtet, och ej möjligt att leda till åtal.
  Att ha en hemsida med reklam, där länkar till upphovsrättsskyddat material finns är absolut inte skäl till åtal, och ej brottsligt så länge skatt för reklamintäkterna betalas på korrekt vis. Det är inte att kopiera upphovskyddat material för ekonomisk vinning. Det är en hemsida med reklam, och inget mer.
  At däremot skapa kopior på ett verk, vare sig det är musik, film, tröjor m.m. och sälja i butik, gatuhörn osv. det är ett solklart fall av upphovsrättsbrott, och bör leda till åtal.

  ….vill du ha mer?

  En person som via sin skatt gjort att ett verk haft möjlighet att skapas bör definitivt inte kunna åtalas för att kopiera densamma. Om skattemedel användts i form av filmstöd, bidrag eller dyl. så bör upphovsrätten kraftigt försvagas för detta verk. Väljer man att ta invånarnas pengar för att skapa en film eller en skiva kan man inte sedan kräva exklusiv upphovsrätt på ett sådant verk. Bidrag så som socialbidrag, barnbidrag a-kassa skall självklart ej räknas in i ekonomin för att skapa ett verk, men t.ex. filmstöd, kulturbidrag m.m. skal ldefibnitivt leda till en svagare form av upphovsrätt. Man kan inte båda ha kakan och äta den, sedan försöka sälja den till den som betalt ingredienserna.

 64. Leo Says:

  Du får ursäkta, men jag hoppas att inlägget är menat som satir?

  // F.d moderatröstare

 65. Keep on Balping » Vad vill moderaterna? Says:

  […] tar till orda och återigen kommer frågan, vad vill moderaterna? Ena dagen skiver André Assarsson,“Moderaterna tar ställning för en tydlig frihetlig politik på samtliga områden”, nästa dag Beatrice Ask, “Nätet innebär stora friheter och möjligheter. För vår del […]

 66. Fred Says:

  André, tack för ditt självbelåtna och inbilska inlägg som ytterligare bekräftar och förstärker min uppfattning om ”nya moderaterna”. I förra riksdagsvalet röstade jag på detta storebrorsparti och dess anhang med herr Reinfeldt i spetsen. Det har jag bittert fått ångra gång på gång. I valet till EU-parlamentet gav jag därför utlopp för all min upprördhet genom att rösta på och stödja Piratpartiet, och få mina nära och kära att göra samma sak. I riksdagsvalet nästa år ämnar jag stödja piraterna ännu mer. Jag är snart 40 år. Möjlighet till fri icke-kommersiell fildelning har en marginell betydelse i mitt beslut. Under åren har jag hyrt tusentals och åter tusentals filmer, gått på bio hundratal gånger, och också köpt hundratals datorspel. Så det är inte det det handlar om för min del. Ett rättsosäkert övervakningssamhälle är vad jag är emot. Piratpartiet har visserligen ett besvärligt namn och begränsat manifest men jag tror de kommer att bredda sig, och det på ett bra sätt eftersom de har en mycket viktig utgångspunkt. Hellre pirat än moderat.

 67. Fred Says:

  André, man kan i alla fall inte anklaga dig för att vara intolerant, med tanke på vilka kommentarer du godkänner. Det ska du som moderat ha cred för!

 68. André Assarsson Says:

  Fred,

  Jag kan bara dra slutsatsen att du gör en annan bedömning mellan den extremt komplexa balansen mellan å ena sidan upphovsmännens rättigheter och andra sidan den enskilda konsumenten. Detsamma gäller rikets säkerhet, rättsstatens funktioner och enskilda personers integritet. Dessa frågor tål att diskuteras och debatten är viktig eftersom jag inte tror att någon sitter på alla svaren.

  Däremot är det min uppfattning att moderaterna på ett klokt sätt gör en bra bedömning i frågor om integritet och upphovsrätt i jämförelse med övriga politiska partier. Jag har inte tagit del av något partis vare sig program eller uttalande där upphovsrätten värnas samtidigt som den inte går ut över integriteten i allt för stor utsträckning. Däremot tycker jag att moderaterna hamnar nära nog. Så är det många frågor. Vi väljer det som ligger närmst oss. Därför är jag stolt moderat istället för pirat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: