Svenska jobb för svenska arbetare?

I Storbritanien har Gordon Brown skanderat: ”British jobs for british workers” medan Mona Sahlin här i Sverige sagt nej till export av svensk grön el och därmed sällat sig till den protektionistiska skaran. Andelen protektionister blir allt fler och vi ser ett mönster där handelskrig, slutenhet och gränser sätts upp i ett finansiellt och ekonomiskt läge där Europa behöver handel som mest. När Europas länder riktat den ekonomiska udden mot varandra har det historiskt inneburit katastrofer både för välstånd och fred. Därför är utvecklingen klart oroväckande och kräver ett ännu större engagemang från alla frihandelsvänner att rösta i valet till Europaparlamentet inför den 7 juni.

I går kväll debatterade Gunnar Hökmark och Marita Ulvskog i SVT:s Agenda och där fick vi beskedet att socialdemokraterna vill använda EU-parlamentet och Bryssel för att detaljreglera svensk arbetsmarknad. Socialdemokraterna hotar den svenska modellen. Medan sossarna vill bestämma om trivsel på jobbet, minimilöner och exakta avtalsformuleringar så vill vi moderater att parterna på arbetsmarknaden i Sverige själva ska bestämma detta. Dessutom ljuger socialdemokraterna i dagens SvD när de påstår att moderaterna förespråkar andra löner i Sverige.

Annonser

Ett svar to “Svenska jobb för svenska arbetare?”

  1. Carl Svanberg Says:

    Fast det är ju inte sant att den svenska modellen går ut på att lämna det upp till arbetsmarknadens parter att förhandla om villkoren. Den svenska arbetsmarknaden är redan ganska genomreglerad. Dessa regleringar, tillsammans med andra saker såsom den skattesubventionerade a-kassan, gör att staten har gett fackföreningarna nästan all makt att, mer eller mindre, tvinga fram vilka kollektivavtal som helst. Facken har alltså, genom statens direkt och indirekta uppbackning, makten att med tvång upprätthålla en skadlig, de facto, minimumlön som skapar arbetslöshet i Sverige. Så när allt kommer omkring står alltså valet mellan en arbetsmarknad sönderreglerad av svenska staten eller en arbetsmarknad sönderreglerad av EU. Inte mycket till alternativ om ni frågar mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: