Politikens trädgårdstomte?

Dagens politikerbloggen kröns av en debattartikel signerad av moderaternas i särklass mest lysande stjärnor i riksdagsgruppen genom Henrik von Sydow från Halland. Där gör Henrik gällande att vi moderater skulle vilja samarbeta med miljöpartiet och Peter Eriksson eftersom han trots allt skulle vara ”en utmärkt person”. Huruvida Peter Eriksson är en utmärkt person eller inte kan vi låta vara osagt då min enda personliga erfarenhet av honom är att han gick före mig i kön på systembolaget i Gamla stan i Stockholm för något år sedan. Efter hans beställning av flera kassar (!) med ädla drycker så tog vi (en CK-anställd och en Stockholmsmedlem) ett foto tillsammans med honom. Jag vet inte varför. Han är ju politikens trädgårdstomte.

I sammanhanget vill jag ändå understryka att om jag fick välja en miljöpartist att umgås med på en öde ö skulle det sannolikt bli just Peter Eriksson eftersom han i mina ögon tillhör en av de vettigare inom miljöpartiet. Han har bl.a. skickat feta kängor åt Lars Ohlys kommunistkramande men också kritiserat sina egna ombud på partikongress när de röstade igenom bisarra motioner som att förbjuda cirkus, avköna personnummer och införa medborgarlöner. Nu inser jag att Henrik von Sydows inlägg är ett debattinlägg för att skapa uppmärksamhet och bör väl tas med ett badkar salt men låt oss ändå slå fast några saker:

Peter Eriksson skulle förmodligen inte vara helt omöjlig samarbetspartner för alliansen om det finns ett parlamentariskt behov och man kunde lägga vissa frågor helt åt sidan. Ganska många frågor sannolikt men det finns ändå öppningar såsom utbildningsfrågor och arbetskraftsinvandring för att nämna några redan berömda. Däremot får vi aldrig glömma bort att miljöpartiet i grunden vilar på ideologiska bevekelsegrunder som tar ställning mot tillväxt, utveckling, marknadsekonomi och människors frihet.

För att bara nämna några galna inslag bara det senaste halvåret så föreslår Peter Eriksson att Saab ska få statliga miljardlån, han vill spendera pengar när vi inte har några pengar, han vill hellre att vi fryser ihjäl än behåller fungerande koldioxidfri kärnkraft. Krav på skyhöga skatter som slår direkt mot svensk transport- och näringsindustri är lika självklart för honom som att lämna EU där miljöarbetet just röner bland den största framgången i världen. Han ser prydlig ut. Verkar trevlig. Är bra att ha ibland. Men i grunden är han mest onödig och i vägen. Därför är och förblir han politikens trädgårdstomte.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: