En västanvind i seglet

Dagens opinionsundersökning inför Europaparlamentet är intressant och får säkert konsekvenser inför den fortsatta debatten och valrörelsen. I dagsläget har partierna noll väljare och traditionellt sett är val till Europaparlamentet något alldeles speciellt i svensk politik. Därför kan vi säkert förvänta oss en hel del överraskningar. Många ungdomar diskuterar Piratpartiet som ett alternativet och även om de själva ser sig ha vind i seglet så är det i mina ögon inget annat än en politisk vänstanvind.

 • Det är skillnad på vallokaler och telefonsamtal. Vad unga människor säger i telefon när Synovate eller SIFO ringer må vara en sak men traditionellt så röstar inte mer än var femte (!) förstagångsväljare i EP-valen. Mig veterligen går det än så länge inte rösta via Internet och det är ju flera kilometer från Joltcolan vid sidan om datorn tryggt nere i någon källare där det fildelas till en vallokal nära människor i den fysiska verkligheten. Därför tror inte jag att undersökningarna är representativa för det faktiska utfallet bland röstande.
 • Junilistan byts ut mot Piratpartiet – samma bortkastade röst. För fem år sedan tog junilistan plats i Europaparlamentet och partiet är politiskt marginaliserade utan att ha vare sig förändrat, påverkat eller åstadkommit något reelt resultat över huvud taget. Den som röstade på junilistan sist kan helt enkelt konstatera att det var en bortkastad röst. Ingenting förändrades. Alls. Över huvud taget. Partiet allierade sig med knäppskallar i parlamentet och togs inte på allvar av någon. Vad kan vi förvänta oss av piraterna? Det återstår att se men i mina ögon är det samma sak, fast olika logga på partierna.
 • Moderaterna är största partiet förändrar sättet att tänka. Jag är övertygad om att vi moderater kommer att bli det största partiet för första gången sedan 1914 i ett riksomfattande val. Det kommer i grunden förändra hela sättet att tänka, att förhålla sig och analysera inom svensk politik. Maktmonopolet är brutet och svensk borgerlighet har återerövrat svenska folkets hjärtan som ett naturligt alternativ för alla. Det skulle på många sätt bli en större seger än riksdagsvalet 2006, åtminstone förhållningsmässigt.

Läs mer om den senaste opinionsundersökningen till EP-valet  här, här, här, här, här, här och här.

Annonser

2 svar to “En västanvind i seglet”

 1. Friskytten Says:

  Jag tycker att det vore bra om Piratpartiet kommer in i Eu. Sådana här troll brukar spricka när de hamnar i rampljuset, såsom Ny Demokrati och Junilistan.

  En plats i parlamentet kanske också kan få dem att svara på de frågor som de nu hela tiden undviker:

  Hur ska de som arbetar med musik, film och liknande få betalt för sitt arbete om konsumtionen blir gratis?

  Om raset i skivförsäljningen inte beror på den illegala fildelningen, vad beror den då på?

  Kan svenska, eller ens europeiska politiker verkligen skänka bort andras egendom hur som helst? Upphovsrätten gäller ju internationellt.

  Varför är det så extremt farligt att behöva betala för sin konsumtion av film, musik och liknande, när man anser det helt rimligt att betala taxichaufförer och tandläkare? Är man i själva verket bara så djävla snål att man är beredd att engagera sig politiskt bara för att kunna se till att upphovsmännen inte får betalt?

  friskytten.blogg.se

 2. Anonymous because of pirates Says:

  Bra analys. André!

  Jag tycker att Piratpartiet är som AFA fast på nätet. De använder antidemokratiska och fascistoida metoder för att tysta sina meningsmotståndare. Att rösta in Piratpartiet i EU-parlamentet är som att rösta in nynazister.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: