Ett slag i det demokratiska ansiktet

I går gick det att läsa i Helsingborgs Dagblad och tidningen City om MUF:s reaktioner mot att gymnasieskolorna stänger ute politiska partier från besöker och kampanjer. Vi reagerade naturligtvis kraftigt mot detta idiotbeslut som på sikt riskerar att urholka och fördjupa det demokratiska underskott som råder. Många andra skolor runtom i Skåne och Sverige har fattat liknande beslut där ungdomsförbund och partier inte är välkomna att samtala med elever, diskutera demokratifrågor eller allmänt nå fram som politiker. Kontakten stängs av. Skolan låser in sig själv. Dialogen mellan framtidens beslusfattare och framtidens väljare stängs. Det är ett slag i det demokratiska ansiktet.

Det råder inte direkt överskott av unga människor som är beredda att lägga timmar, veckor och månader på politiskt arbete med allt vad det innebär. Precis tvärtom konkurrerar vi ungdomsförbund med utlandsresor, pojk- och flickvänner, fotbollen, biobesök och tusentals andra fritidsaktiviteter som 2009 års Sverige har att erbjuda. En flygresa till London t/r går på mindre än tusenlappen men en konferens i politiskt sammanhang kan dra över den summan. Möten, sammanträden och utåtriktade arrangemang såsom kampanjer kan ta åtskilliga timmar varje vecka. Varje månad. Varje år.

Lägg i det sammanhanget till det bristande intresse för partipolitik bland unga människor som snarare söker sig till andra arenor och former för att uttrycka åsikter och opinionsbilda. Trösklarna har sjunkit och i takt med ny teknik finns det andra möjligheter än de traditionella arenorna som partiengagemang faktiskt innebär. Detta tål att tas på allvar från samhällets sida. Jag vill i sammanhanget understryka att ett partipolitiskt engagemang är överlägset andra former. Därför är jag bl.a. själv engagerad. Till syvende och sidst är det partierna som utgör den beslutande makten som har sista ordet i kommun, landsting, region, Sverige och EU. Här finns makten. Här bör unga människor finnas redan från början.

Givet ovanstående diskussion ter sig därför skolors beslut att stänga ute politiska partier från besök ännu mer bisarrt. Istället för att förenkla möjligheterna till samtal, dialog och politiskt intresse så försvåras och försämras möjligheterna. Sett till själva verksamheten som bedrivs på skolan där samhällsorienterade ämnen och samhällskunskap är en central del av undervisningen torde direktkontakt med beslutsfattare och framtida beslutsfattare välkomnas med öppna armar. Teori blir praktik, böcker blir verklighet. Men inte i Helsingborg bland kommunala skolor inom ramen för Skolstaden. MUF och alla andra är fortfarande välkomna på friskolorna som fattar allt det här.

Avslutningsvis är jag inte heller särskilt imponerad av gymnasiechefen. Jag talade själv med honom i telefon för ett par dagar sedan om just detta där jag framförde mina argument och hans försvar bestod i huvudsak av två saker 1) Beslutet är redan fattat 2) Beslutet är redan fattat. Dessutom hänvisade han till den senaste tidens incidenter som skäl till beslutet – tvärtemot vad han påstår i tidningen. Tips från coachen: ljug inte. Ljug framförallt inte till journalister. Tro mig. Det funkar aldrig. Fråga Lars Danielsson.

Annonser

Ett svar to “Ett slag i det demokratiska ansiktet”

  1. Demokrati, nej tack? « Frihet är inte gratis. Says:

    […] organisera sig och träda fram i ljuset har rektorerna fått skrämselhicka. Hemma i Helsingborg stängdes alla skolor för tillgång inom ramen för Skolstaden när det visade sig att högerextrema bedrivit […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: