Twitter och Region Skåne

Dagens regionfullmäktigesammanträde med Region Skåne bjöd på Internetunderhållning. För första gången inrättades hashtagen #skane som officiell Twitterkanal för sammanträdet. Insyn, delaktighet och öppenhet anses vara ledord i arbetet för att främja demokratin men jag är inte imponerad. Alls. Själva satsningen i sig är lovvärd och politiska församlingar har mer att lära kring att dra fördel av ny teknik men det finns fortfarande mycket att lära på kommunkationssidan.

Eftersom jag är vän med ett 20-tal ledamöter i regionfullmäktige främst inom alliansen överfylldes Facebookinlägg, Twitterstatus och andra mikrobloggstjänster av korta kommentarer som ryckt ur sitt sammanhang blev helt obegripligt. Talare benämndes med förnamn som om alla kände politikern ”Uno” i regionfullmäktige, trots att förmodligen färre än 10 procent av Skånes invånare skulle ens kunna komma på namnet ifall en bild visades upp. Möjligheten till interaktivitet och debatt från medborgarna till politiker var inte heller imponerande. Istället masskickades ett flöde av information ut i en envägs-riktning där kommentarer på Twitter knappt syns för andra.

Dagens Twittrande är ett steg i rätt riktning men det finns fortfarande mycket att fundera kring kommunikationen och sättet att dra fördel av ny teknik. Risken blir annars att politiker gömmer sig bakom ny teknik istället för att på allvar lyssna in medborgarna och väljarnas samhällsproblem. Samtalet är oersättligt.

Annonser

Ett svar to “Twitter och Region Skåne”

  1. Thomas Nilsson » Varför offentliga myndigheter har svårt för sociala media Says:

    […] från regionfullmäktigemötet på twitterkanalen #skane. Ett intressant experiment som fått både ris och ros. Riset handlar, som vanligt, om den bristande interaktiviteten. Även om en twitterkanal […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: