Det här med yttrandefrihet

Jag är stolt över att Sverige på många sätt är internationellt erkänt och ledande på att försvara yttrandefriheten som en viktig demokratisk rättighet öppen och tillgänglig för alla människor. Oavsett hur unkna idéer och åsikter någon än hyser så ska staten garantera rätten att få uttrycka densamma – så att alla vi andra får tillfälle att bemöta och bekämpa argumenten. Sådan är demokratin. På många sätt skör men det är också dess styrka.

Därför blir jag förvånad över att TV4 nobbar Sverigedemokraternas möjligheter att kunna sända tv-reklam i samband med valet till Europaparlamentet den 7 juni. Det är ingen rättighet för SD att synas i tv och det är absolut ingen skyldighet för TV4 att släppa in unkna idéer i deras tv-kanal men mig veterligen är inga argument presenterade som anledning till varför. Allvarligt talat så ser jag inte den principiella skillnaden mellan att kommunisten Lars Ohly idéer med hundratals miljoner människors liv på sitt samvete sprider sitt budskap än om Sverigedemokrater skulle gör detsamma. Jag ser inte skillnaden. Vänsterpartiet må sitta i riksdagen men partiet gör – precis som Sverigedemokraterna – skillnad på folk och folk. Vissa är inte välkomna i deras Sverige.

Det intressanta blir naturligtvis att se om TV4 agerar på samma sätt om det skulle visa sig att SD kommer in i riksdagen i samband med valet 2010 eller om ”gränsen vid riksdagspartierna” är ett svepskäl för att begränsa andra. Jag vill minnas att Posten eller någon distributionsfirma vägrade att dela ut Sverigedemokraternas flygblad i samband med någon valrörelse, trots att de betalade. Nu gör TV4 så här. Allt gynnar naturligtvis bara dessa unkna politiska krafter som överlever på 1) missnöje mot etablerade partier och politiker 2) sympati från allmänheten 3) avsaknaden av lösningar eller redan lösa samhällsproblem. Den första och sista går att korrigera från vår sida men tvåan är baske mig ett samhällsansvar.

Plocka fram dessa människor i ljuset så blir vi av med dem.

Annonser

5 svar to “Det här med yttrandefrihet”

 1. Robin H Says:

  Väl rutet!

 2. Simon Says:

  TV4 skall inte sortera bland politiska partier, det är inte deras eller någon annan medias roll. Hur stor är skillnaden på propaganda, totalitarism och politisk sortering? Försvarligt vore om man till exempel kunde peka på att SD, Junilistan eller PP hade ett politiskt program som t.ex. stred mot mänskliga rättigheter – men både SD och V är legitima partier som skall ha samma rättigheter som andra legitima partier. Hemskt.

 3. Martin Tunström (s) Says:

  Simon,

  Eftersom det är TV4:s verksamhet så bestämmer de själva över vem eller vilka de vill ha med i deras program.

 4. Carl Svanberg Says:

  Jag tycker det är lite svårt att avgöra vad du försöker säga. Försöker du säga att det faktiskt är TV4:s ”samhällsansvar” att ge Sverigedemokraterna tvtid eftersom det är så vi bäst bekämpar dem?

 5. André Assarsson Says:

  Carl,

  Det är min uppfattning att TV4 har rätt att neka Sverigedemokraterna eftersom de äger rätten till sina egna sändningar. Samtidigt så finns det i mina ögon ett moraliskt samhällsansvar att vara en TV-kanal som inte lever sitt eget liv utan kontakt med och relationer till sin omvärld. Därmed kan jag tycka att man bör (dock ej tvingas) dra sitt strå till den demokratiska stacken och stå upp för yttrandefriheten i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: