En brakförlust i Strasbourg

Omröstningarna i Europaparlamentet i Strasbourg har i många avseenden gått moderaternas och frihetens väg som under ledning av Gunnar Hökmark framgångsrikt drivit igenom liberaliseringar och hindrat ett förslag om avstängning av personer från internet. Integriteten har också stärkts. Men i dag förlorade vi tyvärr omröstningen om prisregleringar för mobiltelefoni. Tvärtom verkar media hylla beslutet som något: ”vi alla kan ha glädje av” genom att politiker nu tvingar operatörerna till lägre priser genom lag. Det låter bra, det leder käpp rätt åt helvete.

Prisregleringar är ingen nyhet utan härstammar från tiden redan långt före den moderna marknadsekonomin. Redan i Romarriket fanns inflation och prisregleringar som inslag i den s.k. ekonomi som till slut fick hela imperiet på fall just eftersom den bl.a. reglerade och inflaterade sönder sig själv. I 1700-talets Frankrike inför revolutionen 1789 var straffet för de som tog ett annat pris än det staten maximalt tillät själva giljotinen. I Sovjetunionen prisreglerades strategiskt viktiga kommandohöjder såsom jordbruket med bl.a. priset på bröd och  i USA prisreglerade president Nixon bensinpriset i samaband med oljekrisen på 1970-talet. I dag gör EU samma sak med mobiltelefoni.

I alla dessa fall menade staten och de styrande väl. Genom lägre priser på bröd så får alla råd till mat och genom lägre priser på att skicka SMS så får fler möjlighet att kommunicera med andra utanför Sveriges gränser. Eller? Uttrycket: ”The road to hell is paved with good intentions” är inte helt opassande i sammanhanget. Vi minns med förskräckelse brödköerna i Sovjetunionen och massvälten som skördade miljontals offer. En del minns milslånga köer till bensinstationerna i USA på 1970-talet och ransoneringskvoter. Dagens studenter i Sverige vet hur svårt det är att få tag i en bostad till följd av prisregleringar på hyresmarknaden. Slutsatsen är att regleringar tenderar att på sikt skapa ett underskott eller en brist av den reglerade varan. Det blir köer. Fler som har råd försöker få tag på ett lägre utbud.

Det lägre utbudet beror i sin tur på att det helt enkelt inte blir lönsamt för företag, bönder eller oljebolag att ägna sig åt verksamheten eller investera eftersom det inte finns några vinster att hämta. Om statens tvingade pris är under marknadspriset är det rena förlustaffären. Ingen brödproducerande bonde går upp tidigt på morgonen, sliter hårt med skörden och går till sängs sent om natten för att sedan gå med förlust när brödet säljs på marknaden – detsamma gäller en modern mobiloperatör med alla riskabla investeringar som tunga mobilnät innebär i hård konkurrens. Den ökande efterfrågan beror enkelt på att fler som tidigare borde spenderat pengarna på annat, t.ex. Skypetelefoni eller något helt annat lockas nu att skicka SMS i mängder till utlandet.

Med färre intresserade operatörer och fler användare uppstår en brist. En brist på alternativ med minskad konkurrens, färre aktörer och mindre utveckling av branschen och i värsta fall en brist på möjligheten att faktiskt skicka SMS över huvud taget till utlandet. Den s.k. lösningen på detta i Sovjetunionen var socialisering och förstatligande av verksamheter. I takt med att färre mobiloperatörer intresserar sig skulle det kunna tänkas bildas ett gigantiskt EU-telefonbolag som via monopol bedriver telefontjänster. Så kommer det inte att bli eftersom regleringen inte är superomfattande men låt oss inte glömma att dåliga ekonomiska idéer kan leda fel. Riktigt fel.

Avslutningsvis; I dag förlorade friheten och marknadsekonomin en brakförlust i förhållande till vad som kunde varit en öppen och fri mobiltelefonmarknad med utveckling, investeringar och världsledande intresse för att bli ännu bättre med svenska Ericsson i täten med utbyggnad av näten. Men det har också gjorts många segrar i parlamentet bara den senaste veckan och moderaterna gör skillnad i Europaparlamentet. Allt detta bevisar att det faktiskt spelar roll vilka som får representera Sverige i EU under fem års tid inför valet den 7 juni. Europa behöver fler moderater och färre prisregleringar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: