Skicka Riksbanken till Lyxfällan

Dagens historiska räntesänkning av Riksbanken är klart diskutabel och värd att begrundas. Jag är inte färdigutbildad ekonom eller riksbanksekonom med decennier av erfarenheter av makroekonomiska modeller. Däremot förstår jag att min egen ekonomi med blyga CSN-intäkter inte principmässigt skiljer sig från Stora Staten Sveriges 1200 miljarder kronor i intäkter. Det är samma grundläggande principer som gäller. Intäkter och kostnader måste stämma överens och någon gång någonstans måste någon eller alla betala den eventuella skillnaden mellan dessa. Det finns inga mirakelkurer.

Därför blir jag förundrad över den ekonomiska logiken. Låt oss backa bandet och konstatera varför det råder lågkonjunktur för tillfället: Vi (eller rättare sagt framförallt banker och företag) har använt mer pengar än vad vi haft genom s.k. subprime-lån men också stora mindre lyckade investeringar till följd av ränteläget. Det saknas alltså pengar som nu måste betalas igen varpå den totala efterfrågan sjunker i ekonomin. För en hushållsekonomi skulle det i praktiken vara att ta lån för att investera i något som senare visade sig vara värdelös eller helt enkelt bara konsumera över sina tillgångar.

För alla som sett programmet Lyxfällan på tv brukar lösningarna vara: Spara! Dra ned på utgifter, slå samman lån på ett ställe och möjligen försök öka intäkterna med extrajobb. Helt vanligt ekonomiskt sunt förnuft. Skittråkigt men nödvändigt. Men för Riksbanken som sköter Sveriges penningpolitik är lösningen inte alls densamma. Nej, lösningen är att sänka räntan rejält till historiskt låga nivåer och stimulera ännu mer konsumtion och ännu fler investeringar d v s att fortsätta leva på framtiden och bara dra ut på problemet. Vi ungdomar får betala notan eftersom det är vi som yrkesverksamma som får leva med sämre konjunktur och rekordhög ungdomsarbetslöshet. Tack. Verkligen.

Jag vill se en riksbankschef som ställer sig framför tv-kamerorna på en presskonferens, tittar svenska folket med en allvarlig blick och säger: ”Tillsammans kommer vi att klara av det här. Tillsammans ska vi reda ut detta genom att medvetet och viljestarkt leva med sämre tider för att snabbare komma till bättre tider. Tillsammans ska vi ta ansvar för situationen och inte skicka notan till framtiden och i värsta fall våra barn. Därför låter Riksbanken räntan vara på en normal nivå för att undvika att olönsamma investeringar görs, för att undvika onödig överkonsumtion och för att signalera att sämre tider är nödvändigt för att klara detta”.

Det är inte särskilt populärt. Det är inte ens särskilt roligt. Men respekten för att det bedrivs en ansvarstagande ekonomisk penningpolitik som hade varit enorm från min sida. Till dess vill jag skicka Stefan Ingves till programmet Lyxfällan!

Läs mer om räntebeskedet här, här, här, här och här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: