Inte samma pirater

När jag passerade löpsedlarna i morse från Sydsvenskan på väg till föreläsning på Ekonomihögskolan i Lund möttes jag av budskapet och jämförelser mellan piratradion från förr och dagens pirater. Jag noterade också att Svenska Dagbladet gjort liknande försök till paralleller apropå filmpremiären om radiopirater. Dagens pirater känner både vi och Stockholms tingsrätt till vid det här laget medan radiopiraterna är mindre kända för många av oss 80- och 90-talister. Frågande ställer sig tidningarna: ”Det kanske är så att varje generation ska ha sina pirater?”. Svaret är enkelt: Nej, för det är inte samma pirater då som nu.

Ungdomar som gör revolt och bryter kulturella eller politiska gängse mönster har länge varit och är fortfarande i stor utsträckning betraktat som i det närmaste självklara. Det är vi ungdomar som ofta sätter trenderna inför framtiden och gör upp med det förlegade. Att unga människor och andra sände radio utan tillåtelse (!) av staten är uttryck för yttrandefrihet och revolt mot ett i det närmaste sovjetiskt synsätt på kultur. Dagens pirater bryter mot en äganderätt eftersom den anses vara orättvis och felaktig. Bidraget till en debatt kring och förhoppningsvis moderniserad upphovsrätt välkomnas men att medvetet vilja profitera på andra människors arbete likställer inte jag med att krossa radiomonopol.

Läser mer om dagens pirater här, här, här, här och här.

Annonser

2 svar to “Inte samma pirater”

  1. Fredrik Says:

    Hur känns det att tillhöra Sveriges näst största ungdomsparti?

  2. André Assarsson Says:

    Vet inte. Eftersom:

    1) Vi inte är något parti i sig utan tillhör Moderata Samlingspartiet.

    2) Vi är största partipolitiska ungdomsförbund enligt Ungdomsstyrelsen som agerar officiellt organ från statens sida i frågor om ungdomsorganisationer i Sverige och dess ansökningar. Detta är också det enda rimliga sättet att mäta organisationerna eftersom det annars blir godtyckliga egna siffror. Trovärdigheten är låg eftersom alla företräder sig själva och dessutom i vissa fall utan granskning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: