Bloggen i demokratins tjänst

Jag kan lätt konstatera att Frihet är inte gratis överträffar riksdagsledamöternas genomsnittsbloggar avseende antal kommentarer på bloggarna. Tydligen verkar intresset för bloggande bland våra beslutsfattare inte vara på topp. Det är beklagligt. Precis som vid all annan teknikutveckling så är det dem som drar fördel av och maximerar nyttan av verktygen som också skördar störst framgångar. Säg den riksdagsman som vid Internets tillkomst och stora genomslag skyllde ifrån sig med: ”Nej, det finns ingen tid att sitta där” som sedan låg i framkant i sitt arbete i kontakt med väljarna.

På många sätt är det faktiskt märkligt att riksdagsmän och riksdagskandidater inte aktivt och kontinuerligt håller sina arbetsgivare – väljarna – uppdaterade på sitt arbete med möjlighet att inför andra ge direkt respons. Visst, ensamstående mödrar med fyra barn och dygnetruntarbetande skiftestekniker kanske inte hårdbevakar sin riksdagsman men det handlar om att ge utrymme för den möjligheten.

Kanske dyker någon stor fråga upp och man vill veta vad ens lokala politiker anser. Kanske vill lokala tidningen eller radion berätta det vidare. Kanske är det inte för mycket begärt av en politiker som är anställd av väljarna. Det finns olika sätt att bedriva det här arbetet på och bloggen bör inte ha något form av monopol men tyvärr verkar det inte finnas allt för många alternativ bland alla ursäkter. Vilka andra verktyg erbjuder sekundvisa möjligheter att direkt förmedla budskap med möjlighet till omedelbar respons för väljarna – öppet inför alla andra? Nyhetsbrev? Flaskpost? Röksignaler? Kom igen, skärpning!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: