”Det finns ingen mirakelkur”

När beskedet kommer om att arbetslösheten väntas stiga rejält i Sverige i enlighet med vad många befarade inför lågkonjunkturens fortsatta nedgång och konsekvenserna av densamma stå skärps också kraven på regeringen. Runtom i Europa ser det ännu värre ut. I Spanien närmar sig landet skräcknivåer som vi befarar här först om några år samtidigt som andra ekonomiers statsbudgetar ser betydligt svagare ut. Ett land som Island behöver knappt nämnas för att inse allvaret i vår närhet. Därför står Sverige bättre rustat än många länder i vår omvärld.

Men det enskilt viktigaste är att regeringen vidhåller att ta ansvar för Sveriges ekonomi på ett imponerande sätt. Många gångar har vi fått höra att ”det inte finns några mirakelkurer” och just den meningen kan bli räddningen för svensk ekonomi när krisen är över. Just den meningen kan vara skillnaden mellan ytterligare 1-2 år av kris till stabilt konjunkturläge och uppåtgående BNP-utveckling. Historien är fylld av exempel på länder som på grund av en misslyckad ekonomisk politik och ansvarslösa regeringar till och med förvärrat kriser och förlängt dem.

Det enskilt tydigaste är USA under den stora depressionen som varade mycket längre än här i Europa där mirakelkurer som då kallades ”New Deal” avfärdades. Det är bland annat därför vi svenskar inte ryser av skräck så fort begreppet: ”den stora depressionen” dyker upp. Det är bl.a. därför vi inte har bilderna i huvudet framför oss på bankmän som hoppar mot en säker död från höga byggnader i krisens spår. Därför att vi hade is i magen. Vi tog oss ur krisen stärkta och svensk ekonomi växte relativt sätt mycket bättre och bidrog till att vi på 1970-talet var världens tredje rikaste land. Historien upprepar sig. Nu står vi här. Det finns fortfarande inga mirakelkurer.

Läs mer om finansministerns uttalande här, här, här, här.

Annonser

2 svar to “”Det finns ingen mirakelkur””

  1. Adrian Says:

    Jag håller på att bli riktigt orolig för svensk ekonomisk journalistik stimulansprogramm med hjälp av lån eller tryckta sedlar är meningslösa.
    Det vi behöver är några journalister som studerat den Österrikiska skolan av ekonimi och då är framtidsutsikterna inte ljusa.

    Helt rätt att dra ned förväntningarna av borg dock men att säga att sparande kan vara problematiskt då vi sitter här pga för mycket lånande är minst sagt konstigt.

  2. Mikael i götet Says:

    Men under tidigt 1970-tal var inte den svenska ekonomin till över 60% beroende av den inhemska konsumtionen för sitt BNP.Sverige liksom alla andra väletablerade industriländer som har blivit tjänstekonomier är extremt beroende av den inhemska konsumtionen.Sverige är också ett mycket exportberoende land.Men den svenska Basindustrin med skog och stål som främst områden utöver kemiindustrin är extremt beroende av kursern på USD-dollarn.Stål och i synnerhet pappersindustrin får sin betalning i USD.Sverige är som ett exempel världens 4:e största exportör av tidningspapper där 80% av produktionen går på export till norden och nordeuropeiska länder som Storbrittanien och Tyskland.Tyskland är Sveriges största exportland för pappersprodukter och stål.Ta SSAB Tunnplåt vars viktigast avsättningsmarknad är den europeiska bilindustrin.Fast när det gäller tidningspapper så är det en stadigt vikande produkt i världen och i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: