Moderata skattehöjare borde göra annat

Siffrorna för kommunerna i Sverige ser inte lovande ut med vikande skatteintäkter inför 2010 års budgetförhandlingar. I min egen hemkommun Helsingborg går debatten het om att hantera den egna budgeten. Många andra kommuner antingen närmar sig eller befinner sig i liknande situationer att spara i sämre tider. Problemet är att många inte vill anpassa den egna ekonomin tillräckligt och lösa problemen i kommunhusen; istället vill man skicka notan till medborgarna och straffa barnfamiljer och andra arbetande med bantade lönekuvert. Detta fenomen är särskilt anmärkningsvärt eftersom diskussion pågår i moderatstyrda kommuner.

Det som gör mig mest irriterad är att kommuner, regioner och stater tror sig kunna sätta grundläggande ekonomiska principer helt ur spel – bara för att de just är av medborgarna valda stora organisationer. Det gör mig påmind om franska ekonomen Bastiats uttryck: ”Staten är den illusion i vilken alla tror sig kunna leva på varandras bekostnad”. Vi andra kan inte skicka notan till någon annan när den egna privatekonomni tryter. Då är det sparande, sparande och åter sparande som gäller med minskade utgifter. Samma grundläggande principer om hushållning med begränsade resurser gäller från Pelle, 14 och hans månadspeng till världsekonomin USA och kommunen nära dig. När ska politiker inse detta?

Moderata Ungdomsförbundet kartlägger årligen moderata skattesänkare och skattehöjare med den s.k. blåa och röda listan. Inför 2010 är jag rädd för att den röda listan riskerar bli rekordlång om inte fler kommunalråd blir påminda om vilket förtroende, vilka idéer och vilken människosyn vår politik som moderater vilar på. Dessutom är skattehöjningar idiotiskt ekonomiskt eftersom det bara skulle flytta problemen runt i kommunen. Lägre skatteintäkter med höjd skatt leder till mer bidragsberoende, ökat utanförskap, mindre lönsamt att arbeta och nej till inköp av vardagsprylar som gör livet lite enklare för många med små marginal.

Moderata skattehöjare borde göra något annat än ägna sig åt politik – kanske försöka driva företag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: