Planekonomi Light löser ingen kris

Dagens besked från socialdemokraterna om att chockhöja skatten ger ekon från en annan tid. En tid när övertro på planekonomi, regleringar och den begränsande ekonomin sågs som föredöme för att skapa välstånd. Det gick som bekant käpp rätt åt helvete. I dag är marknadsekonomi och återhållsamma skatter lika självklart som Coca-Cola-burkar och mobiltelefoner med olika tillhörande abbonemang. Men det är klart att det är logiskt att föreslå skattechocker från ett parti som är direkt beroende av Lars Ohlys ekonomiska politik för att kunna regera Sverige inför valet 2010.

Vilka drabbas då av skattechocken? Höginkomsttagarna? Direktörerna med alla bonusar? Giriga företagare? Nej, i förlängningen drabbas kärnan av svensk välfärd och industriarbetare som står utan resurser och jobb när Sverige som land inte klarar konkurrensen i globaliseringens fotspår. Genom att gynnsamt företagsklimat där det lönar sig att arbeta med attraktiva investeringsmöjligheter kan vi locka hit pengar istället för att det forsar ut genom landet. I grund och botten löser inte planekonomi light någon kris. Sverige har inte råd med Mona Sahlins idéer.

Låt oss avslutningsvis minnas en amerikansk presidents kloka ord för snart två hundra år sedan. Han insåg just detta som svensk socialdemokrati ännu inte begriper:

“You cannot strengthen the weak by weakening the strong. You cannot help the wage earner by pulling down the wage payer. You cannot help the poor by destroying the rich. You cannot help men permanently by doing for them what they could and should do for themselves.” – Abraham Lincoln

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: