Kvällsposten: Dags att bygga nya kärnkraftverk

I dagens Kvällsposten går det att läsa min debattartikel om varför det är dags att bygga nya kärnkraftsverk i Sverige. Det känns särskilt kul att bli publicerad i en av södra Sveriges mest lästa tidningar med en bra ledarsida. Just ledarsidan är för övrigt den enda anledningen till varför jag ibland köper tidningar och vill läsa om intressanta infallsvinklar på frågor. Som prenumerant av Helsingborgs Dagblad är det för att kunna hänga med i lokala diskussioner, vilkt är ett rimligt krav när man innehar förtroendeupprag för kommunen.

Jag har också märkt av att allt fler miljöpartister (som har mage att kalla sig för miljövänner) börjar svara på mina insändare i olika miljöfrågor, däribland kärnkraften, efter regeringens energi- och klimatöverenskommelse. Därför känns det extra viktigt att trycka till oppositionen som motsätter sig klimatsmart, billig och sett till alternativen säker energiproduktion som tryggar elförsörjningen långsiktigt. Jag har inte lust att lämna över ett Sverige till mina barn och barnbarn där välfärden kammar noll med sämre ekonomiska möjligheter än vad vi har, där smutsig kol importeras och där kärnkraftsverk från forna Sovjetunionen fortfarande pumpar in el i vårt land.

Allt detta bara för att socialdemokraterna låter sin egen energipolitik bestämmas av Peter Eriksson och Maria Wetterstrand. Det är helt sanslöst orimligt att LO-arbetare, basindustri och alla andra i det här landet ens riskerar tvingas till sämre luft, sämre välfärd och osäker elimport på grund av ett gäng socialister som har mage att kalla sig för miljöparti. Nej, det är dags för en ny giv. En ny generation kärnkraftsverk som klarar klimatutmaningen och sätter Sverige på kartan som världsledande på billig, effektiv och hållbar elförsörjning. Att byta ut det gamla och ersätta det med nytt – precis som med gamla bilar. Om detta handlar min debattartikeln i dagens Kvällsposten om.

Dags att bygga nya kärnkraftverk

I februari 2007 fick Forsmark 1 ställas av då det visat sig att en tätning i reaktorinneslutningen var föråldrat. Samma reaktor fick på sensommaren samma år ett annat fel på grund av en föråldrad kabel.
Ringhals 2 fick i början av 2007 ställas av och Ringhals 4 fick vid fyra tillfällen under 2007 stoppas på grund av liknande skäl.
Läckage är vanliga i anläggningarna, ventiler är inte tillräckligt täta och måste jämt åtgärdas. Rörledningar, säkerhetssystem och ångturbiner rostar sönder.
Listan över åldersrelaterade skador på våra svenska kärnkraftsanläggningar kan göras lång, och riskerar att bli allt längre. Fler driftsstopp leder till lägre effektivitet, mindre levererad el, högre kostnader och i förlängningen sämre säkerhet.
I en rapport till näringsdepartementet förra året beskrivs hur den svenska kärnkraften har en lägre effektivitet än den finska på grund av bristande underhållsinvesteringar.
Orsaken till detta är politisk. Medan de politiska signalerna i Finland är tydliga om kärnkraftens framtid, har den svenska situationen med en lag om avveckling skapat osäkerhet och en ovilja att investera mer än absolut nödvändigt i underhållet av reaktorerna.

Det är därför hög tid att börja planera för ett slut på lappandet och lagandet av dagens åldrande reaktorer.
Det är dags att avveckla den gamla svenska kärnkraften – och ge plats för ny, för modernare, säkrare och mer effektiva kärnkraftverk. Vi måste ge kärnkraften förutsättningar för att fortsatt vara den säkra och klimatvänliga energikälla den är.
Att vi i Sverige i dag diskuterar kärnkraftens framtid med utgångspunkt i de kärnkraftverk som konstruerades på 60- och 70-talen är lika lite relevant som att tala om framtidens bilar med utgångspunkt från bilar som rullade ut från fabrikerna på 70- och 80-talen.
Ingen skulle med trovärdighet kunna påstå att ett förbud mot att byta ut gamla bilar mot nya vore klokt.
Tvärtom har det under en tid funnits en premie – miljöbilspremien – för dem som byter sin gamla bil mot en ny och mer miljövänlig.

Men på kärnkraftsområdet är ordningen ännu den motsatta. Svensk lag tillåter gammal kärnkraft, men inte ny. Det är välgörande att regeringen nu visar att det är hög tid att vända på perspektivet, och se till att gammal teknik skrotas och ersätts med nyare och mer miljövänlig, också på kärnenergiområdet.

André Assarsson
Vice förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: