Debatten om HBT-frågor

dsc00822Vid lunchtid under fredagen deltog jag i en debatt på Campeonskolan i centrala Helsingborg. Debatten handlade om HBT-frågor och hur politiken kan vara en del av lösningen för ett mer modernt Sverige där alla – oavsett sexuell läggning – ska kunna känna delaktighet. Därför är initiativet till debatten och hela arrangemanget från Emelie på Campeon (Tidningen City på s. 4) både lovvärt och hedersvärt. Klart beklagligt var att Moderata Ungdomsförbundet var enda borgerliga ungdomsförbund på plats i debatt mot SSU, Ung Vänster och Grön ungdom. Med fler deltagare så ökar också nyanserna och alternativen i debatten.

Debatten kom att handla om synen på varandra, om normer i samhället och politikens funktion kontra allas eget ansvar att lösa frågorna om lika rättigheter, lika förståelse och kunskap om homo-, bi-, och transsexuellas situation i samhället. Vi var som ungdomsförbund överens om mycket. Däremot gick det en skiljelinje mellan synen på tilltron till politikens uppgift. Jag drev tesen att normer aldrig kan lagstiftas fram men att det från politiskt håll går att underlätta, bana väg och skapa möjligheter för förändringar. Men om lagstiftning, normer och förståelse inte hänger samman så skjuter man vid sidan om målet. Det budskapet gick fram och debatten gick bra!

Annonser

2 svar to “Debatten om HBT-frågor”

 1. Marcus Friberg Says:

  Prioriterade du debatten framför Alliansen – med Schlingmann – på stationen i Malmö?

 2. André Assarsson Says:

  Marcus,

  Ja, absolut. Det är alltid viktigare för mig som politiskt engagerad att träffa andra unga människor än interna partimöten. Om ett internt möte krockar med ett externt arrangemang är det en av mina huvudregler att välja bort det interna. Det ger mycket mer att komma ut i verkligheten utanför partikulturens ibland speciella miljöer.

  Dessutom träffar jag Per Schlingmann lite mer en än en gång i månaden i olika sammanhang, bl.a. på partistyrelsemöten så det kändes ännu viktigare att gå på debatten :-)

  Läs mer om den i dagens HD på http://tinyurl.com/d5mnns

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: