Ungas psykiska ohälsa

Dagens tragedi i södra Tyskland som kostat 16 människor i livet är fruktansvärt och i det närmaste oförklarligt. Det som förr av somliga förklarades som något av ett amerikanskt fenomen med skolskjutningar är även en del av vår europeiska vardag. Vi minns med bestörtning tragedin på ett Campus i vårt grannland Finland för ett tag sedan. Många söker förklaringar och förståelse för varför och hur det kan bli det på det här viset. En del söker sig till politiska förklaringar om vapenlagarnas inverkan medan andra konstaterar att politik och lagstiftning inte ger alla svar till människors beteenden. En stor portion försiktighet är rimligt då varje fall måste bedömas enskilt.

Jag tycker mig ändå se ett allvarligt mönster med ett samhällsproblem vars brist på lösningar och uppmärksamhet kan resultera i tragedier som denna. Det är ingen hemlighet att psykisk ohälsa är ett allt allvarligare samhällsproblem men det börjar redan hos unga människor som tycks må allt sämre psykiskt. Från enkla saker till prestationsångest i vardagen till djupare kriser kan göra att människor begår fruktansvärda saker både mot sig själv och andra. Jag blir rentav förbannad på att politiker inte tagit och fortfarande i alldeles för liten utsträckning tar detta på allvar. Som ansvariga för sjukvård och offentlig sektor åligger det faktiskt samhället att agera bl.a. genom att skjuta till resurser och kompetens.

Merparten av barn och unga människor mår sannolikt bra och vi har det bättre välståndsmässigt än någonsin tidigare men när skolskjutningar avlöser varandra, kriminaliteten kryper ned i åldrarna (en 10-åring rånade en kiosk i Landskrona i januari) och många unga skadar sig själv på olika sätt så är det fortfarande alldeles för tidigt att dra några generella slutsatser men ger ändå tid till eftertanke. Hur mår egentligen människor i allmänhet och unga människor i synnerhet? Vare sig metalldetektorer, längre fängelsestraff eller livvakter löser problemet i grunden med att människor vill skada antingen sig själva eller andra. Det kan skydda men inte lösa.

Diskussion inom området efterlyses så att det kan börja hända saker. Jag är särskilt glad att Moderata Ungdomsförbundet i samband med våra arbetsgrupper diskuterade just ungas psykiska ohälsa som ett av många viktiga samhällsområden. Det bör vi fortsätta med på allvar. Framförallt med tanke på att våra lösningar på området är överlägsna en kapitulerad vänsteropposition som skyller ifrån sig med en havererad psykvård i baggageluckan från tidigare regeringsår. Frågan är allvarlig och våldsutvecklingen måste mötas på bred front från både rättsstat och vård.

Läs mer om dagens skolskjutning i Tyskland här, här, här, här, här, här, här, här och här.

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: