”Spela matchen!”

Under fredagsförmiddagen verkar allt än så länge vara lugnt nere i Malmö omkring tennismatchen mellan Sverige och Israel. Som bekant är det ett gäng demonstranter som med hatet som drivkraft ämnar protestera mot att idrottskillar från Israel vill spela tennis i Sverige. För det är precis vad det handlar om. Helt vanliga idrotssmän som bor i ett land där de som enskilda personer har lika lite med regeringen att göra som du och jag har. Jag kan inte tänka mig att våra fotbollsspelare i VM-turneringar eller EM-mästerskap säger att: ”Vi spelar för regeringen Reinfeldt” eller: ”Den här matchen är för Carl Bildts utrikespolitik”.

Tennismatchen i dag är värsta snackisen bland oss studenter i Lund och jag har redan hamnat i flera debatter med både anhängare och motståndare av demonstrationerna. Det är också en händelse som ser ut som en tanke att försvaret får en ny ÖB samma dag som matchen spelas med tanke på den upprustning med resurser och säkerhet som finns kring själva arrangemanget. Ett tag undrade man om inte poliserna ocskå skulle plocka in försvaret till hjälp också för att säkra upp allting – vilket naturligtvis hade varit extremt fel och olämpligt. Förhoppningsvis blir de en lugn och fredlig tillställning utan våld. Våldsamheter har som bekant sänkt opinionskrafter förr. Vi minns Göteborgskravallerna 2001 där Attac efter stenkastande omedelbart efteråt försvann bort från den politiska arenan. Bråk skulle troligen gynna Israels tennislag som får sympatier.

I grunden är demonstrationen djupt ideologiskt rotad. Antingen anser man att politiken har en central och stor plats i människors liv överallt precis hela tiden med en stark stat som agerar, styr och fördelar som den själv till – eller så anser man inte det. Vi som i grunden menar att idrott och politik inte hör ihop är av uppfattningen att vissa områden måste vara fredade från statlig inblandning och ställningstaganden baserade på vad regeringar gör tillhörande olika lag som råkar komma från samma land. Vem dömer egentligen ut enskilda individer som är turister i vårt land eller utbytesstudenter från diktaturer för att deras regering kränker mänskliga rättigheter? Är det utbytesstudenten eller regeringens fel?

Än märkligare blir det när samma ideologiska krafter som nu vill blanda ihop idrott och poltik aldrig gör det i andra sammanhang. Var fanns demonstrationerna när Iran eller Saud Arabien spelar sina fotbollsmatcher? Det är länder där homosexuella avrättas, kvinnor förvägras enkla rättigheter och förtrycker från staten är omfattande. Nej, då. Då äts det varmkorv från samma gäng som inte bryr sig. Idrott och politik hör ju inte ihop. Eller hur. Låt oss hålla tummarna för att hatets mörkerkrafter håller sig lugna i dag – för deras egen och de oskyldiga tennisspelarnas skull. Eller som en av studenterna frustrerat skrek ur sig häromdagen i en diskussion: ”Spela matchen!”

Läs mer om dagens tennismatch här, här, här, här, här och här.

Uppdatering 090307: Det verkar än så länge vara lugnt men lördag väntas bli värre. Läs mer här.

Annonser

Etiketter: , , ,

2 svar to “”Spela matchen!””

  1. Erik Svensson Says:

    ”Idrott och politik hör inte ihop? Hade du hävdat det även 1968, då Sverige skulle spela DC-match mot den vita illegala rasiststaten Rhodesia, en match som dessbätttre blev inställd?

    Förmodligen. Förmodligen hade du då tillhört ”Demokratisk Allians”, den högergruppering som hyllade USA:s bomber av civilbefolkningen i Vietnam och som såg mellan fingrarna på apartheid och rasförtrycket i södra Afrika. För ni högerdebattörer har aldrig tvekat att stöda rasistiska regimer, oavsett om det rörde sig om Sydafrika under apartheid eller Israel.

  2. Mia Says:

    Äh, hela det här uppståndet kring matchen är ju fånigt. De är inga terrorister som ska spela tennis. Det är ett par Israeliska killar som spelar tennis på hög elitnivå. Det är helt absurt att de inte skulle få spela en tennismatch i Sverige! Dessa aktivister borde skaffa sig ett jobb om de inte har det, eller åka ner och hjälpa till i världen där det behövs..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: