Kri(s)partiet

Det parti som vinner förstagångsväljarna har traditionellt sett också varit extremt framgångsrika och vunnit riksdagsvalet i stort. Så var för oss moderater både 1991 och 2006 där vi blev största (!) parti bland förstagångsväljarna och bildade därefter regering tillsammans med övriga borgerliga partier. Att vinna unga väljare är att vinna framtiden. Därför är siffrorna från Ungdomsstyrelsen om medlemsläget i ungdomsförbunden särskilt intressanta. Länge har Moderata Ungdomsförbundet varit Sveriges största partipolitiska ungdomsförbund och först nu får vi det officiella erkännande på pappret sedan SSU rensat sina medlemsregister från bl.a. pensionärer.

Så länge det bara handlar om siffror och det fåtalet som finns fyller verksamheten med innehåll går det väl an. Men inte där heller är SSU på banan som bl.a. presenterar webbfilmer som den här eller den här. Klart det går trögt för ett ungdomsförbund som måste ligga längst fram i den hårda konkurrensen om att vinna unga människor till politiskt engagemang men hajpar webbfilmer med semlor på stillbilder eller kaffischeringsklotter i fem minuter. Klart unga frimärkessamlare får fler medlemmar. Där slipper man åtminstone att skämmas.

Detta är alltså svensk socialdemokratis framtid. Trots att moderpartiet i dag når siffror en bra bit över 30 procentenheter så lyckas ungdomsförbundet inte samla mer än Serbiska Ungdomsorganisationen. Till och med deras egen partisekreterare övergav SSU. Lägg till förtroenderaset för Mona Sahlin i opinionen. Lägg till Jan Emanuel Johanssons girighet och ockerhyra som skapar irritation. Lägg till deras statsministerkandidats (!) förflutna med hänsynslös nonchalens med skattemedel i det förflutna och än i dessa dagar. Inget parti eller organisation är felfri. Men det är mönstret som utgöt helheten. Fortsätter det här så har sossarna bytat partiledningen innan valet ens börjat.

Annonser

3 svar to “Kri(s)partiet”

 1. Gustav Says:

  Haha, jag har hört ssu ombud som fortfarande tror på det klasslösasamhället. Tro fan att det går dåligt för dem när tror på gamle marx.. Lägg ner SSU.

  /kursare i statistik

 2. André Assarsson Says:

  Gustav,

  Klasslösa samhället är sådär fräscht.

  Vi ses på föreläsningarna! :-)

 3. Adeln i SSU slår till med reklam « Frihet är inte gratis. Says:

  […] hänvisning till enorma kostnader. Det är väldigt, väldigt dyrt. Men ett ungdomsförbund som har färre medlemmar än Sveriges unga frimärkessamlare har cashen. På skolkampanjer syns alltid ett 20-tal betalda […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: