En fri akademi med ansvar

Jag noterar att Ledarsidan i Karlskoga Tidning, Mariestads-Tidningen och Enköpings-posten problematiserar om mitt utspel angående marxistisk undervisning på Malmö högskola. Den finns tyvärr inte öppet på nätet ännu. Men i sak diskuteras det på ledarplats om dels mitt tämligen kraftfulla uttryck med formuleringar som: ”Det marxistiska bidraget till ekonomisk teori är mikroskopiskt och förmodligen ger några timmars läsning av Disneyböcker mer” vilket i sak naturligtvis kan upplevas som överdrivet men jag vidhåller att det ekonomiska bidraget från marxismen som lösning på finanskrisen är obefintligt. Det är nämligen så Malmö högskola marknadsför sin kurs: som aktuell i finanskrisens fotspår.

Utöver själva diskussionen om marxismens bidrag eller icke-bidrag så förs också ett intressant resonemang om vad en fri akademi faktiskt innebär. Det fastslås, vilket jag helt håller med om, att akademin ska stå fri från politiska domslut eller ungdomsförbundspolitiker avseende detaljstyrning men att det också finns ett ansvar som kommer med den friheten. Bland annat att öppet redovisa på vilka grunder kurser införs eller i övrigt motivera varför kontroversiella kurser införs. Om detta är det helt tyst från Malmö högskola som bekant gömmer sig bakom ”studentintresset” som motiveringen till kursen. Är det fyra Ung Vänster-kids som önskat kursen eller är det tusentals runtom i Öresundsregionen? Ingen vet. Men vi kan ana oss till vilket alternativ som ligger närmst sanningen.

Jag hoppas innerligt att Malmö högskola tagit åt sig av den massiva kritiken som nu formulerats i Sveriges största radiokanal genom SR P1 och Studio Ett,  i Sveriges största dagstidningen genom Aftonbladet, i flera landsortstidningar på ledarplats, i Sveriges största radiokanal för unga lyssnare genom SR P3. Ursprungligen också i gratis-tidningen City Malmö/Lund som bl.a. ledde till att en kursare på Ekonomihögskolan frågade försynt om: ”Jag var han killen som uttalade mig mot Malmö högskola” i pausen på en föreläsning. För att inte nämna alla blogginlägg som lett till många hundratals besökare här på bloggen med mängder av kommentarer och diskussioner runtom på nätet.

Diskussionen om en fri akademi med ansvar är viktig. Den akademiska friheten ska värnas och ansvaret ska förstärkas. Min förhoppning är att kritiken mot Malmö högskola bidrar till båda delar. Vi får se. Högskolan har mycket att bevisa efter den hittils svaga självinsikten. I tidningen Efter Arbetet slår kursansvarig bara ifrån sig och låstsas som ingenting. Rektorn verkar i så fall desto mer införstådd med problematiken kring själva markandsföringen. Frågan är vad det här leder till om man inte lär sig. Kanske går det att läsa 7,5 Hp nationalsocialism på något lärosäte i Sverige där bara nationalsocialistiska tänkare lyfts fram vars idéer studeras med ursprungskällor. Kanske går det att läsa 15 Hp raslära med ensidigt kursutbud och en tänkare i fokus eller varför inte 7,5 Hp antisemitism där en tänkare presenteras och kursutbudet är snävt i sitt innehåll?

Jag tror stenhårt på en fri akademi. Men glöm inte ansvaret för upplysning och bildning som är relevant, nyanserat och med stort inslag av kritiskt tänkande – alldeles oavsett idéer eller teorier. Det duger inte att, precis som det skrivs i dagens Ledare, gömma sig bakom luddiga formuleringar som ”studentbegäran” utan trovärdiga siffror. Vi behöver en fri akademi med ansvar.

malmohogskola

Annonser

Etiketter: , ,

Ett svar to “En fri akademi med ansvar”

  1. Gustav Says:

    När får vi se 7,5 poäng rasbiologisk tillämpning…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: