Don’t mess with kulturvänstern

marxscannad

Den inscannade artikeln är från gårdagens upplaga av Aftonbladet. På kulturdelen blir jag lite komiskt kallad för ”knashöger” med anledning av mitt utspel mot Malmö högskolas marknadsföring av introduktionskursen till Marxistisk teori. Jag har såväl i nationell radio som i flertalet tidningar varit tydlig med att jag inte motsätter mig den akademiska friheten utan tvärtom går i bräschen för fria universitet och högskolor i Sverige men att jag för den saken skull har synpunkter på marknadsföringen av kursen. Att på allvar motivera undervisning i Marxism med hänvisning till att det är finanskris är i sig ett politiskt ställningstagande från högskolan samtidigt som det har väldigt lite med verkligheten att göra.

Jag tar Kalle Holmqvist påstående i Aftonbladet som en komplimang. Den tyder nämligen bara på att 1) Han läser mina uttalanden som fan läser bibeln eftersom han i grunden troligen inte vill förstå mig 2) Han erkänner Karl Marx som en stor tänkare, vilket säger en del om den brist på ekonomisk verklighet han lever idémässigt i under rådande finanskris 3) Han inte alls själv tänker kritiskt om det påstådda kritiska tänkandet med tanke på att inga andra tänkare, inga andra ideologer eller filosofer undervisas på högskolan. Det är en kurs. En högskola. En idé. Sådan är socialismen inom akademin.

Då får det vara så. Men varje gång någon lektor eller annan företrädare på något lärosäte försöker inbilla mig eller allmänheten att socialistiska revolutionärer, som idémässigt banat vägen för planekonomin och ekonomisk misär, ska aktualiseras med anledning av en finanskris eller lågkonjunktur kommer få fortsatt kritik från min sida. Vi behöver mer marknadsekonomi, mer handel och mer öppenhet i finanskrisens fotspår – alldeles oavsett vilka enskilda kurser som undervisas vid våra universitet. Men detta kommer aldrig Aftonbladets kulturvänster att inse. Om du ifrågasätter Karl Marx blir du kallad för knas. Don’t mess with kulturvänstern.

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: