Vi som har lämnat LSU

Debattartikeln i Dagens Nyheter signerad ungdomsförbunden SSU, KDU, CUF, LUF och GU är klart ett nyktert besked. Samtidigt förundras jag över tonen i artikeln som indikerar att man eventuellt kanske möjligen vi får se kan tänka sig lämna LSU som organisation – om den inte förändras. Vi i Moderata Ungdomsförbundet har lämnat LSU för längesedan. Just eftersom själva konstruktionen från grunden är dömd att misslyckas. Själva idén att diametralt olika organisationer från Ung Vänster till MUF till Scouterna eller Svenska Kyrkans Unga ska driva särskilda ungdomsfrågor där alla unga betraktas som ett enda kollektiv är dömd att misslyckas.

När kollektivistiska politiska fraktioner sätter klasskamp, könskamp eller i det här fallet ålderskamp som främsta ledord sätter Moderata Ungdomsförbundet individualismen främst och betraktar unga människor som självständiga människor med vitt skilda intressen och idéer om vår vardag. Vår uppgift som politiskt ungdomsförbund är att idémässigt ta strid mot andra politiska idéer som gör livet surt för ungdomar genom att istället med vår agenda lösa samhällsproblem för unga människor. Vi har ett framtidsperspektiv och vi företräder unga människor. Men vi kommer aldrig att kompromissa om den grundläggande uppfattningen att ungdomar inte ska betraktas eller etiketteras som ett enda kollektiv.

Jag träffade själv LSU-representanter på politikerveckan i Almedalen i somras. En trevlig tjej i 25 års åldern med LSU-tröja bjöd in några ur MUF:s förbundsstyrelse på mingel. Vi gick dit av artighetsskäl men förklarade vår ståndpunkt. Väl där hamnade jag direkt i samtal med en annan snubbe från LSU, varpå jag berättade att organisationen är genom-politiserad och att en av-politiering är ett måste för att vi ens skulle tänka tanken på att gå med igen. Då uppenbarade sig den ideologiska ryggraden om att unga minsann konkurrerade med äldre och att kampen mellan åldrar var en viktig del i deras arbete, om än formulerat på ett mjukare sätt.

Då insåg jag att vi har rätt. Vi som redan har lämnat LSU.

Annonser

Etiketter: , , , , ,

Ett svar to “Vi som har lämnat LSU”

  1. W Says:

    Du skriver att organisationen är ”dömd att misslyckas”, det måste jag säga är ett väldigt starkt påstående. Inte minst med tanke på bredden som organisationen har i sin verksamhet – på gott och ont. Jag har själv varit aktiv i LSU på olika plan, och har sett väldigt mycket gott som organisationen har fört med sig. Det finns gott om russin att plocka ur kakan, och egentligen är det inte en fråga för er om att organisationen omöjligt kan lyckas utan snarast en fråga om att ni inte anser er få ut tillräckligt mycket av den för att det ska rättfärdiga att ni kompromissar genom att vara medlemmar i en organisation som inte alltid tycker precis som ni tycker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: