Vargavintern kräver tålamod

När massmedia i dag slår larm om det historiska BNP-raset ställer det höga krav på att politiker i allmänhet och regeringen i synnerhet manar till tålamod och lugn. För att svensk ekonomi ska klara sig ur krisen måste marknaden tillåtas återhämta sig från en allt för expansiv utveckling som vi kallar för högkonjunktur. Själva återhämtningen och nedgången i ekonomin är ett Sverige som vaknar upp en söndagmorgon efter en helgs (läs: en högkonjunkturs) spenderande och konsumerande – för pengar som inte fanns. Att då, likt vänsteroppositionen, vilja trycka in miljontals och åter miljontals skattekronor i svensk ekonomi är som att börja hälla i sig en ny flarra vodka klockan dagen efter en hård helg. Smart. Verkligen.

När allt kommer omkring är det ganska naturligt att ekonomin försöker återhämta sig och mätta mun efter matsäck. På något sätt verkar somliga ekonomer tro att cykler och konjunkturer är något av en naturlag som bara finns där. Ungefär som en väderleksrapport. Det blir sol och regn. Så är det bara och regnet går det att skydda sig emot. Andra mer vänsterorienterade krafter skyller ekonomiska nedgångar på marknadsproblem och manar till statliga åtgärder eftersom det vi ser är misslyckanden och inbyggda kriser i själva systemet som är determinerat att misslyckas.

Själv ser jag Sveriges och världens ekonomi som vilken annan ekonomi som helst. Den egna plånboken, hushållskassan eller det mindre företaget lever efter alla principer som även gäller hela länder med hundratals miljarder i snurrning. Någon måste någonstans någon gång betala för något som köps. Det går inte att, på sikt och totalt sett, konsumera utan att producera. Det finns inga gratis luncher. Därför ser vi nu en naturlig återhämtning av marknaden som anpassar kostymen efter verkligheten för att inte riskera ännu fler jobb, ännu fler missöden och ännu fler personliga tragedier. Det handlar om att dra i bromsen medan ekipaget fortfarande rullar.

Vargavintern, som Anders Borg kallar den, kräver politiskt tålamod och än så länge är jag väldigt imponerad av regeringens hantering.

Läs mer om vargavinter-debatten här, här, här, här, här, här, här och här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: