HD/NST/LP: Sverige behöver kärnkraft

I dagens Helsingborgs Dagblad, Nordvästra Skånes Tidningar samt Landskrona Posten figurerar undertecknad på debattplats. Min argumentation för svensk kärnkraft fortsätter med tydlig koppling till den rådande konjunkturen. I mina ögon är kärnkraften en viktig framtidsfråga för oss i den yngre generationen. Det är vi som får betala det höga priset för avvecklingsbeslut som vi inte ens kunnat påverka, de flesta av oss var inte ens födda när folkomröstningen hölls 1980. Därför borde vi ändra inriktningen och ompröva våra beslut inför framtiden!

Sverige behöver kärnkraft

Svenska basindustriföretag kan inte spara sig ur sina elbehov, skriver André Assarsson, vice ordförande i Moderata ungdomsförbundet.

DEBATT. Vi kunde läsa om Helsingborgsföretaget Fagerström industrikonsult i Helsingborgs Dagblad den 20 januari som skapar jobb till 500 personer per år tack vare kärnkraftsindustrin. När varselvågen sveper över Sverige beroende på en global kris har vi inte råd att blunda för en billig, klimatsmart och effektiv energiproduktion. Vi har inte råd att inte påverka det som vi faktiskt kan påverka när konjunkturen viker. Tillgången på billig el är avgörande för jobb och tillväxt. Kostnaderna för elproduktion från kärnkraft är 27 öre/kWh medan vindkraften kostar 47 öre/kWh och biomassa kostar 67 öre/kWh, enligt Elforsk som varje år ger ut statistik över elmarknadens utveckling.

Svensk industri är elintensiv och basindustriföretagen sysselsätter direkt eller indirekt över 300 000 människor. Alla moderna industriföretag arbetar idag hårt med att minska elkonsumtionen och det arbetet pågår ständigt. Samtidigt ska vi veta att de svenska basindustriföretagen, som är några av de av de mest energiintensiva bolagen i landet, inte kan spara sig ur sina elbehov.

Det är helt enkelt nödvändigt för den svenska välfärden att säkra tillgången på el till rimliga priser för att basindustriföretagen ska kunna fortsätta att växa och skapa välstånd och trygghet. I dag råder stor osäkerhet inom energipolitiken. För denna osäkerhet betalar det svenska välfärdssamhället ett högt pris. Detta trots att det finns ett modernt, klimatsmart, ekonomiskt och säkert alternativ – kärnkraft.

Om drygt 15 år börjar det bli aktuellt att ta de svenska reaktorerna ur drift. Därmed inleds också en utveckling där nära hälften av all Sveriges elproduktion i snabb takt kommer att försvinna. Då ska vi beakta att vindkraften i dag utgör mindre än 1 procent av elproduktionen samtidigt som cirka 45 procent kommer från kärnkraften.

Det är orealistiskt och ansvarslöst att blunda för verkligheten genom att tro att enbart satsningar på förnyelsebar energi kommer att kunna klara jobben och välfärden inför framtiden. Det är vi ungdomar som är mest beroende av en långsiktig och ansvarstagande energipolitik men även på kort sikt måste vi möta konjunkturläget med de få medel vi faktiskt råder över – däribland energipolitiken.

Det enda rätta vore därför att ta ansvar för Sverige när konjunkturen viker och satsa på utbyggd kärnkraft!

André Assarsson
Vice förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Annonser

Etiketter: , ,

Ett svar to “HD/NST/LP: Sverige behöver kärnkraft”

  1. Michael Karnerfors Says:

    Sweet!! Fler kärnkraftsvänner. Det börjar verkligen röra på sig nu. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: