Kommun, region och stat

I dagens DN Debatt förkunnas att regeringen tar viktiga steg för att flytta ned makten så nära medborgarna som möjligt genom att öppna upp för regioner. Det är både glädjande, välkomnande och politiskt viktigt. Debatten om centralisering kontra decentralisering har länge rasat inom samtliga partier men i grunden måste vi enas kring att dagens regionförsök bör permanteras. Ett av mina första anföranden vid moderaternas partistämma handlade om detta och jag har själv påtalat vikten av det till statsminister Fredrik Reinfeldt.

Det finns en naturlig sammanslutning av människor som i grunden vill fatta beslut om frågor i deras närområde. Vem känner skåningar, västgötar, gotlänningar eller halläningar bäst? De själva eller Stockholmsbaserad politik? I grunden måste makt flyttas nedåt, inte uppåt. Så många beslut som möjligt ska kunna fattas där det händer och där besluten gör störst skillnad. Medan vissa gränsöverskridande miljö- och handelsfrågor löses på EU-nivå så löses andra sjukvårds- och utvecklingsfrågor på regionnivå. Det är dags att börja slå fast kommun, region och stat inför framtiden.

Annonser

Etiketter: , ,

2 svar to “Kommun, region och stat”

 1. Marcus Friberg Says:

  Jag hoppas att du med samma strävan efter subsidiaritet arbetar med ditt partis EU-politk där du på samma sätt frågar: vem känner svensken bäst? De själv eller Brysselbaserad politik? :)

  Miljö- och handelsfrågor, såsom du skriver, liksom arbetet med den fria rörelsen är tydliga exempel på vad som lämpar sig på EU-nivå, men du vet precis som jag att de politikområden som EU styr över är långt fler än så.

  Ha en god vecka!

 2. André Assarsson Says:

  Marcus,

  Absolut bör vi i möjligaste mån sträva efter subsidiaritetsprincipen även på europeisk nivå. Samtidigt finns det mängder av gränsöverskridande problem som gräver gränsöverskridande lösningar. Internationell brottslighet, terrorism, handelsfrågor, miljö, klimat och säkerhet för att bara nämna några.

  Vad gäller fler politikområden så kan jag hålla med om att det finns vissa frågor som inte bör bedrivas men det gäller samma sak för kommunfullmäktige i Helsingborg, Region Skåne eller Riksdagen. Det finns områden där som jag tycker är tveksamt om det borde vara på den nivån. Därför handlar det om att ta debatten och belysa frågorna för att få till förändringar.

  Detsamma!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: