Sådan är bostadsvänstern

Jag kunde inte undgå det bisarra uttalandet i en artikel om ”vågen av husockupationer” i Sverige där sammanlagt ett 50-tal ungdomar gripits för olaga intrång den senaste tiden. I nästan samtliga fall rör det sig om politiska vänsterkrafter som avskyr äganderätt, marknadsekonomi och handel som lösningar för fler bostäder. I brist på egna argument och förslag går dessa vänsterkrafter till angrepp genom att medvetet bryta mot lagen. Det skapar vare sig bostäder eller underlag för en konstruktiv politisk debatt om bostadspolitikens framtid.

Det mest bisarra blir när en av dessa bostadsockupationer uttalar sig. Han säger följande: ”Det ligger i tiden. Vi 80-talister växte upp när allt stängdes ner på 90-talet. Nu finns en handlingskraftig generation som försöker skapa sig de rättigheter som varje människa borde ha”. Jaha? Så det ligger i tiden att stjäla, ockupera och bryta mot lagen för att åstadkomma politiska förändringar? Det har jag helt missat. Sist måste ha varit 2001 när EU-kravallerna ägde rum då det kanske också låg i tiden att slå sönder egendom och ställa sig själv över lagen – i brist på argument.

På vilket sätt vi 80-talister (jag är född 1983) växte upp när allt stängdes är också för mig helt främmande. Om det är den s.k. fastighetsbubblan från tidigt 90-tal som åsyftas så känns det föga rimligt att år 2009 åberopa densamma som argument för att ockupera andras egendom. Det är ungefär som att säga: ”Nej, men den där oljekrisen på 70-talet var ett jäkla skit, så nu måste vi stjäla bensin på olika bensinmackar. Ja, det ligger i tiden”. Skitsnack. Klipp er, väx upp och skaffa en vettig sysselsättning.

Annonser

Etiketter: , , ,

3 svar to “Sådan är bostadsvänstern”

 1. Christina Linnea Örtendahl Says:

  På det glada 70-talet sa Marita Ulvskog att det var förståeligt och ursäktligt att ungdomar stal bilar – de hade ju inte råd att köpa en själv. Det är det tänket som används fortfarande. Och nu ursäktar det att man snor kompisens mobiltelefon om man bor på Rosengård!

  Det är synd om människan!

 2. André Assarsson Says:

  Christina,

  Jag har djup förståelse för människor som känner ett stort utanförskap, som känner sig utanför samhället eller av integrationsskäl hamnar fel med allt vad det innebär. Det är aldrig en ursäkt för att stjäla eller begå brott men det kan bidra till viss förståelse för att lösa frågan politiskt.

  Problemet med bostadsvänstern är att det är vita medelklass-ungdomar som i brist på politiska argument tar till lagbrott. Det är samma gamla äganderättshatare som försöker leta ursäkter för att inte följa de spelregler som gäller för alla oss andra. I grunden är sådana krafter djupt antidemokratiska.

  Vad gäller Rosengård är det en mycket svårare fråga. Där behöver inte problemen ensidigt bero på ideologiska värderingar som ursäkt för att bryta mot lagen. Där är det nog andra orsaker. Det händer som bekant även stölder i ekonomiskt välmående områden där olika former av eko- och skattebrott inte sällan inträffar.

 3. Saga Says:

  Din syn på ockupationsrörelsen är enkelspårig och onyanserad. Vem är det egentligen som gör det största lagbrottet? De som låter hus stå tomma, fullt funktionsdugliga med el, vatten och värme på i flera år medan människor inte har tak över huvudet. Eller är de kreativa ungdomar som förvandlar någonting dött till en sprudlande mötesplats för människor som inte underordnar sig att leva i ett allt med induvidualistiskt samhälle utan som vill skapa och leva tillsammans.

  Om vi ska se till de samhällskostnader som dessa ockupationer har orsakat så är de ytterst marginella. Väg vad den utbredda hemlösheten kostar samhället varje år inom psykiatrin, härbergen, missbruksvård mm. Ockupationerna har präglats av stor kollektiv glädje och ockupanterna har hela tiden varit öppna för dialog mellan kommun och husägare. Det är polititikernas tystnad som har generaret den massiva, kostnadsamma polisinsatser som kräfts vid vräkningarna.

  Jag anser att det är allas rätt att ha tak över huvudet. Jag tycker att ockupanterna har agerat konstruktivt och kommit med tydliga konkreta åtgärder. Alla paragrafryttare där ute, våga tänka större, OCKUPERA MERA!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: