Obama och politikersjukan?

I kväll tillträder som bekant USA:s 44:e president när Barack Obama svär presidenteden. Det är ett historiskt ögonblick. Inte bara för att Obama är den första afroamerikanska presidenten någonsin. Han är dessutom demokrat, vilket är ovanligt i modern amerikansk politisk historia då republikaner abbonerat på presidentposten. Jag har tidigare på bloggen spekulerat kring huruvida Obama blir en ny Herbert Hoover, kanske blir han till stilen en ny Kennedy eller mer sannolikt så skriver han sin egen historia olikt någon annan president. Det enda som genuint oroar mig är alla de enorma förväntningar som byggts upp kring honom.

Den s.k. politikersjukan drabbar demokratier då och då. Den inträffar när politiker med sin övertro på sin egen förmåga vill reglera, styra och i all välmening åtgärda allt väljarna vill se lösningar på. Snabbt ska det gå också. En del politiker vill ha sina namn på lagförslag, dokument och överenskommelser att de blir fartblinda. Problemet är att politiken ibland utgör själva problemet istället för lösningen, som Ronald Reagan skulle uttryckt sig. Ibland kan det dessutom vara klokt att vara eftertänksam och låta saker ha sin naturliga gång innan stora reformer genomförs som riskerar kasta omkull saker. Det finns en risk att väljarnas bild och förväntningar ska mötas med ett aktivt politiskt ledarskap snarare än ett ansvarstagande tålmodigt ledarskap som manar till tålamod och lösningar utan omfattande statlig inblandning.

Obama svarade ”Whatever it takes” på frågan om vad han ska göra för att möta lågkonjunkturen. Obama har gått på val med och utkrävt ”Change” i ett av världens friaste ekonomier. Obama företräder en protektionistisk handelspolitik med mindre frihandel gentemot länder som Sverige med USA:s som näst största exportland, vilket riskerar att slå hårt mot vår lilla öppna ekonomi som är beroende av omvärlden. Samtidigt ska vi minnas att Mona Sahlin betraktade sig själv som ”rena kommunisten i jämförelse” under valnatten i Kanal 5:s direkständning, vilket ger perspektiv på saker.

Obama är en skicklig retoriker och förmodligen den typen av ledare USA suktat efter länge som kan samla landet i svårare tider. Låt oss bara hoppas att han inte drabbas av politikersjukan och hänför sig till idéer som överskattar centralplaneringens roll i en ekonomi i dessa svårare tider.

Läs mer om Obamas tillträde här, här, här, här, här, här, här, här och här.

Annonser

Etiketter: , ,

2 svar to “Obama och politikersjukan?”

  1. Carl Svanberg Says:

    Vi har redan en Herbert Hoover: George W Bush Jr. Obama lär snarare bli en ny FDR däremot.

  2. Carl Svanberg Says:

    Med tanke på allt vi vet om Obama, så är denna så kallade politikersjuka (som förresten har ett riktigt namn: etatism), garanterad. Obama har i decennier varit en anhängare av en massa irrationella, anti-amerikanska idéer såsom egalitarianism och socialism. Han är troligtvis den mest anti-amerikanska presidenten någonsin. I alla fall i modern tid. Hans umgänge med terrorister och med sin anti-amerikanska kyrka, där Wright spydde ut anti-amerikansk sörja i över 20 år under hans närvaro, är mer än tillräckliga bevis. Precis allt talar för att Obama kommer att bli en riktig katastrof. Om så inte sker, då är det endast fråga om ren och skär tur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: